Ивелин Михайлов: Николай Марков ми каза, че ни дават министри (На живо)

02.07.2024 10:43

"Това, което ще споделя, не представлява разцепление на партията или край на идеята, с която сме дошли, защото партията и идеята съществуват. те са като влак - някои хора се качват на него, други слизат, но той продължава да върви".

Това каза идеологът на "Величие" Ивелин Михайлов в изявление на живо, в което обяснява за драмите в партията от последните дни, както и за заплахите, които твърди, че е получавал от шефа на парламентарната група Николай Марков.

Около партия "Величие" се случват интересни неща. Това не мога да кажа, че е само вредно, защото осветлява процеса, по който работи Народното събрание, каза Михайлов.

След което каза, че ще представи хронологията на събитията, на само на тези, в които лично е участвал.

На 15 юни двамата давали интервю. След него Марков го дръпнал настрани, за да разговарят. "Беше ми казано, че има предложение, в което ние можем да поемем някакво министерство, да покажем какво можем да работим. казахме си например жп транспорта, защото за него говорихме, че имаме идеи какво да направим и какво да се случи, ако подкрепим някакво правителство, същевременно така да се оправят другите проблеми, които имаме. В България работи една практика, когато човек иска да работи и да прави бизнес, на него му се създават проблеми, а после идва друг човек, който да му ги решава", обясни Михайлов. Отговорил му, че са обещали друго на хората, Марков не му отговорил нищо, но според Михайлов имало разколебаване в него.

"Затова реших да направим един молебен, в който всички хора да дадем обет пред Бог - не пред мен, а пред Бог, да изпълним обещанията за хората", обясни той.

Той се съгласи, че е обикновен член на партията, но обясни, че има право да коментира случващото се в партията, понеже по време на предизборната кампания обещал да е "гарант" за нея пред хората.

На 19 юни Михайлов ходил в Доспат. На връщане някой се обадил на Михайлов и му казал, че хората му трябва да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС, защото иначе щяло да има компромати срещу него. Той се съгласил да пуснат компроматите, но не и да пристъпи обещанието си към хората. Бизнесменът звъннал на Марков, за да му разкаже. Предложил му да направи изявление във фейсбук, за да "изобличи" изнудвачите, но Марков го помолил да изчака и да се срещнат в Чирпан. По думите на Михайлов това се случило в деня на клетвата.

Там Михайлов започнал срещи с хора, Марков закъснял с 20-30 минути и изглеждал притеснен. "Знам, че един човек, когато се уплаши, е по-лабилен. Затова нарочно изцепих, че са ни заплашвали, като през това време полковникът ме риташе отдолу да не го казвам, но продължих. Защо? В момента ще има кампания, в която ще се мъчат да кажат, че съм зависим по някакъв начин. Не", каза Михайлов.

Докато били в Доспат, Марков поискал от Михайлов да се чуе с депутатката Виктория Василева. И Марков, и Василева настоявали групата им в НС да подкрепи Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на парламента, защото така се полага, понеже били най-голямата партия, а и "им обещали добри неща, за да подобрят нещо".

Според Михайлов едно такова правителство на ГЕРБ и ДПС би включило България във войната в Украйна, затова и нямало как да го подкрепи. Даде и пример как Марков преди е говорил против това.

Вечерта на 19 юни двамата се чули. Марков пак предупредил бизнесмена, че го заплашвали, че ще го унищожат, но той не се притеснявал.

После не са говорили, докато на 21 юни Михайлов видял, че хората му подкрепили Рая Назарян. Тогава той звъннал на Виктория Василева, за да пита защо, а тя му отговорила, че това е политическо решение, за да има работещ парламент. Според Михайлов обаче това било нелогично и така разбрал, че нещо не е наред.

"Те също бяха учудени от това защо се е случило това", каза той за част от групата.

Поискал среща с депутатите си на 22 юни. "Аз съм бил говорител на партията, а в един момент спира да ми се дава информация", оплака се той.

Виктория Василева, Етиен Леви и Георги Куков не дошли, а Марков закъснял с три часа, което Михайлов определи като неуважително. Марков го предупредил, че с нещата, които говори, може да си докара десет години затвор и че търгува с влияние. Такива разследвания се водят срещу Михайлов заради бизнесите му във Ветрино.

В един момент Марков казал на Михайлов: "Спри да се занимаваш с политика, а аз ще ти реша финансовите проблеми и другите проблеми, които имаш".

"Наистина той нямаше пари за кафе по време на предизборната кампания. Навсякъде, където сме ходили, никога не е дал. Мисля, че дори не е член на партията, не си е платил членския внос, за да подпомогне партията, а изведнъж този човек ще ми решава проблеми за милиони", коментира собственикът на "Исторически парк". Уверил го да не се притеснява за него и му обяснил, че проблемите му са си лично негови.

Тогава Марков го предупредил, че ще "бъде унищожен", но Михайлов и от това не се притеснил, понеже бил в "края на активния си живот". "Лошото е, че смъртта ти няма да бъде достойна", отговорил му Марков. В крайна сметка Михайлов обаче се съгласил да не се занимава с политика, но в поведението на Марков разчел поведение, нетипично за човек, решил да си изпълни обещанията.

"Решавам да оставя сами да се развиват нещата без да търся обратна връзка, да продължа да си извършвам гражданските ангажименти, които сме поели, и да видим как ще се работи в парламента. Там полковник Марков щеше да се разплаче единия път, което е срамна работа за мъж. Поне да не излиза, а да прати друг. Хълца, поема въздъх, абе, направо се беше ревнал. Не знам какво се е случило, но явно го стресира някой там. 100% не е Костадинов, който му вика отстрани, ние сме свикнали на други ситуации", коментира Михайлов.

После се оплака, че имало икономическа блокада, но не стана ясно дали е върху него, бизнеса му или партията. Имал идея как да я свали - като хората започнат да пазаруват помежду си. Почнал да организира срещи из страната, на които да разкаже за това, а там хората го питали какво правят депутатите на "Величие" в парламента".

"Хората очакваха от него чудеса, а той плаче в парламента", каза Михайлов. Разказа, че в началото имало планове бившият служител на НСО да разкаже за манипулации на изборите от трибуната на парламента и дори да пусне 13-часов запис, в който се доказва това.

На 27 юни Марков поискал среща с Михайлов, който го завел в ресторант. Марков дошъл с депутата Дарин Георгиев, а Михайлов решил да запише разговора, в който лидерът на парламентарната група се похвалил, че президентът Румен Радев възприел партията добре, здрависвали се с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Марков го уверил, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. Биха гласували положително само за програмно правителство с третия мандат на ИТН, но само ако чуят исканията им.

"Ние отиваме и приемаме някакви закони, за да изперем имиджа на ИТН, че не са патерица на ГЕРБ и ДПС, а при следващите избори партия "Величие" да бъде убита", коментира бизнесменът.

Междувременно Марков настоявал да стане председател на партия "Величие", за което Михайлов обясни, че така щяла да му се вдигне цената.

"Полковник Марков всъщност погребва партията", каза още той. Чувал заплахи, че ако партията не стане на Марков - щели да го "изкарат зависим". Тук разказа, че първо Марков и маестро Йордан Камджалов се свързали с него, за да правят партия. Иначе Марков водил разговори и с друга формация - БНО. В нейните листи бе миналата година и заместникът на Марков в ПГ на "Величие" Дарин Георгиев.

В изявлението се включи и депутатката Красимира Катинчарова, която разказа, че е участвала активно в предизборната кампания и е във връзка с много от координаторите на формацията в страната.

"В парламентарната група на "Величие" настъпи разделение почти веднага след избора на ръководство. То се оформи някак така, че в него влязоха депутатите от София и Дарин Георгиев, който е от Пловдив", разказа тя. В последствие разбрала, че те са приятели от 15-20 години. Останалите депутати се оказали в периферията. Първата пукнатина между редовите депутати и ръководството била след гласуването за председател на НС, когато "Величие" подкрепили Назарян, което било разтълкувано от избирателите на партията като предателство.

На събрание на групата Виктория Василева се похвалила, че получила обаждания с поздравления от няколко посолства. Споменала го още няколко пъти, разказа Катинчарова.

За да покажат, че няма разделение в групата, депутатите решили да излязат на трибунка в парламента. Това се случи миналата седмица, след като Ивелин Михайлов ги обвини, че са гласували с ГЕРБ и ДПС. Тогава Марков поиска извинение от него за тези думи. По думите на Катинчарова обаче останалите не са били предупредени за това, а Марков дори ги е бил уверил, че ако реши да каже нещо друго, ще ги уведоми. Решили да поискат обяснение след консултациите при президента за съставяне на кабинет. Василева, Марков и Георгиев ги успокоили, че групата е цяла, Михайлов се е извинил и всичко е наред.

"Нас ни притесняваше, че се разминаха думи с дела", обясни тя. "Станахме свидетели на голямата амбиция на г-н Николай Марков да стане непременно председател на партията. Няма нищо лошо в това, но той сподели опасенията си, че е било наредено да му се пречи да стане председател, и че ако това не се случи, нещата стават лични и това означава война. Всичко това се отразява на психиката на цялата група. Всичко това ни говори за това, че стават неща, за които ние не знаем", сподели депутатката. На същото заседание Марков обявил, че ще подкрепят програмно правителство, но до момента това не било обсъждано.

Катинчарова разказа, че на третия ден се очаквало Марков "да пусне бомба", а групата да работи за това да се пресече всяка възможност България да бъде въвлечена във войната, да говори против Зелената сделка и продажбата на реактори на АЕЦ Белене.

Други от От страната и света

Никола Цолов рекламира София във Формула 3

Българската звезда в автомобилните спортове Никола Цолов ще рекламира София във Формула 3. На неговия болид ще бъде изписан туристическият портал на visitsofia.bg

Краварят Георги години пазел плочките америций, знаел, че е нещо скъпо (Обзор)

Окръжният съд остави него, Боян Зеленков и Васко Асенов в ареста, за да не попречат на разследването Плочките америций, открити в имот на 61-годишния животновъд от Карлово Георги Кулов

Главчев от трибуната на ООН: Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики

Трябва да включим възгледите и интерес ите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики. Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви днес в речта си по време на Срещата на върха за

Калин Стоянов избрал: Битка за Новото начало, защото не приема пътя на загубата (Обзор)

За първи път лидер на ДПС няма да оглави листата в Кърджали, а Ерол Мюмюн. Пеевски залага и на общински кметове, той повежда в Хасково и Благоевград "Силов" двубой край столицата

Велико Търново преля от народ – хиляди празнуват Независимостта (Обзор)

Велико Търново бе център на националните тържества за Деня на независимостта на България. Тук на 22 септември 1908 г. Фердинанд прочита манифеста, с който обявява васалното княжество за независимо

>