Защо е добре да си хапнеш риба, омлет или ядки, когато те обземе гняв

02.07.2024 03:00 Любомира Николаева

Учени: Омега-3 мазнините въздействат смекчаващо както при реактивната агресия, която е в отговор на чуждо злонамерено или случайно действие, така и върху планираната, псипопатоподобна агресия

Гневът може да се опише по безброй начини, но от поведенческа позиция наистина е най-точно определението на психолози, че представлява краткотрайна лудост. В такова състояние дори кротки хора ги избива на агресия. Mоже да извършат неща, от които и сами се изненадват. А бруталността в моменти на заслепяващо раздразнение е еднакво разрушителна и когато е насочена към другите, и когато се проявява като автоагресия.

Най-неочакваното място, на което може да се крие отговор как да се избегне и да се контролира агресията, се оказва чинията. Хората, които редовно ядат риба, яйца, ядки, семена, зехтин или други храни, богати на омега-3 мазнини (омега-3 мастни киселини), имат по-добър контрол на агресивните импулси, които всеки човек на моменти усеща.

Хипотезата за омега-3 мазнините като модулатори (балансьори) на мозъчната функция е сравнително нова, но все по-убедителна. Доказателствата сочат, че омега-3 мастните киселини са важни поравно за физическото и психичното здраве. Установено е, че “подобряват както настроението, така и поведението”.

Още с първите проучвания в поведенческата област темата влиза в полезрението на неврокриминолога от Пенсилванския университет Ейдриън Рейн. Амбициран от хипотезите си за практическия смисъл, ученият прави в своята криминологична лаборатория поредица от рандомизирани контролирани изследвания за ефекта от полезните мазнини върху различни форми на агресивно поведение.

В пет проучвания с висока докателствена стойност Рей установява, че добавяне на омега-3  мазнини може да намали  в голяма степен агресивността. Изводите от рандомизирани контролирани проучвания са с висок рейтинг, защото са максимално изчистени от субективен подбор на участниците и влияния на странични фактори.

Въпреки това като всеки отговорен учен неврокриминологът не спира на ниво собствена наука и започва да анализира проучвания на други специалисти за влиянието на омега-3 мазнините. Експертът събира данни от 29 рандомизирани контролирани проучвания с общо 4000 участници от последните години. И при сравняването на изводите се оказва, че безобидният прием на храни с омега-3 или добавки с веществото води до намаление на агресивността при хора с до 30% в зависимост от възрастта, пола, евентуална диагноза, продължителността на “лечението” и дозировката на “медикамента”.

Особено обнадеждаващо според учените е, че омега-3 действат възпиращо както на реактивната агресия, която представлява поведение в отговор на провокация, така и на проактивната агресия, тоест на планираната агресия.

Няколко от анализираните проучвания за омега-3 са установили, че може да има по-добри доказателства за ефикасността на лечението на реактивната агресия в сравнение с проактивната, обяснява екипът. Например едно проучване на затворници открива по-силни доказателства за ефикасност при реактивно-импулсивната форма на агресия в сравнение с проактивната психопатоподобна агресия.

В публикувания метаанализ Рейн и неговата съавторка - Лия Бродрик от Катедрата по психиатрия към университета, са убедени, че е “дошло времето за рискови групи и клиники или структури на наказателноправната система да се въведат добавки с омега-3 мазнини, за да се намали агресията”.

Тези полезни вещества не са вълшебна пръчица, която ще реши напълно проблема с насилието в обществото.

Но може ли да помогне?

На базата на тези нови констатации от множество научни изследвания ние твърдо вярваме, че може и трябва да започнем да действаме, убеден е неврокриминологът. За решителността му спомага и отдавна доказаната връзка между здравето и храните, богати на полезните мазнини. Не е случайно, че те са в основата и на средиземноморската диета, която е безспорен победител в класациите на диетолози, кардиолози, ендокринолози, нефролози, невролози... Изобщо никой в медицината няма аргументи срещу традиционната кухня на народите край Средиземно море.

Изобилието от омега-3 мазнини в нея добавя стойност за профилактиката и лечението на сърдечните заболявания и хипертонията. Те са евтин и безопаснен начин за подпомагане на здравето и контрола на поведението дори при деца.

“Най-малкото родителите, които търсят стратегии за въздействие върху агресивно дете, трябва да знаят, че в допълнение към всичко друго порция или две риба всяка седмица също може да помогне”, казва Рейн.

На основа на проучвания много модерни гинеколози включват препоръката за богати на омега-3 храни в диетата на бъдещите майки с убеденост, че това се намесва епигенетично за правилна органогенеза и развитие на бебето.

Други от Сила за живот

Мохамед Али и още 5 звезди болни от паркинсон

От коварната болест страдат над 10 млн. по света, между тях има и известни спортисти, музиканти и актьори Болестта на Паркинсон е неизлечимо невродегенеративно заболяване

Какво е холин и как защитава мозъка ни

Ценното хранително вещество се съдържа най-много в яйцата и е важно за човек още докато е в утробата на майка си Яйцата са една от най-полезните храни и сме благословени

Живот до 107 г. с парадокса на високия холестерол

Вредните му ефекти преобладават при по-младите хора, в напреднала възраст може да играе защитна роля, като дава повече енергия, подпомага възстановяването на клетките и крепи имунитета Високият

Маникюрът с гел лак може да е опасен за здравето

Всяка от нас иска да има красиви и дълги нокти, но маникюрът с гел лак може да доведе до повишена чупливост на ноктите, а многократната употреба може да увеличи риска от злокачествени образувания на

Проучване: Слабият слух увеличава риска от сърдечна недостатъчност

Затрудненият слух увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност, установи проучване, цитирано от ДПА. Изследователите предполагат, че психологическият стрес, причинен от загубата на слух