Правителството минава, ако 11 депутати “се успят” (Обзор, графика)

01.07.2024 23:00
Бойко Борисов ръкопляска, когато Росен Желязков върна изпълнен мандата на Румен Радев. СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

11 депутати трябва да закъснеят за работа в сряда, за да мине правителството на Росен Желязков. При 229 регистрирани в пленарната зала

кворумът за приемане на решения ще падне на 115

души - точно колкото имат ГЕРБ и ДПС.

Вторият вариант е поне шестима депутати - отцепници от другите групи, да натиснат “за” кабинета на Желязков.

Тези сметки станаха актуални, след като в понеделник кандидатът за премиер на ГЕРБ Росен Желязков получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев и веднага му върна пълна папка с имена за министри. Редом до него стояха лидерът Бойко Борисов и Томислав Дончев, предложен за вицепремиер и министър на иновациите и растежа в новото правителство. То запазва структурата на служебния кабинет, който пък наследи този на Министерския съвет начело с акад. Николай Денков - един вицепремиер (Дончев) и 19 министри. (Виж долу кои са предложените.)

В папката са 13 ярки имена от ГЕРБ плюс шестима от сегашните служебни министри - Атанас Запрянов (отбрана), Георги Гвоздейков (транспорт), Калин Стоянов (МВР), Людмила Петкова (финанси), Мария Павлова (правосъдие) и Георги Тахов (земеделие). Само 2-ма са без министерски опит - депутатът Любен Дилов (култура) и младият зам.-кмет на Пловдив Владимир Темелков (електронно управление). Очаква се правителството да бъде гласувано още в сряда.

Единственият сочен за сигурен партньор - ДПС, мълчи още от консултациите при президента миналата седмица, когато Борисов обяви намерението си да предложи кабинет на малцинството. Тогава обаче той гарантира, че иска подкрепа само от цели парламентарни групи, а не от отделни депутати, защото ще кажат, че “са напазарувани”. И декларира, че никога не е водил такива разговори и стотинка няма да се даде.

След връчването на мандата в понеделник обаче се появиха нови нюанси в позицията на лидера на ГЕРБ.

Ако правителството мине с някой “трик” - дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството

ще има много кратък живот

Не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него, заяви Борисов. И така даде знак, че вероятно текат разговори за подкрепа.

Гласуване не с “трик”, а от цяла опозиционна парламентарна група на този етап изглежда възможно само от “Величие”. И веднага щом Желязков си тръгна от президента, се появи знакът за това. В профила си в “Х” (бившия туитър) идеологът на партията от “Исторически парк” Ивелин Михайлов обяви, че ще настоява депутатите му да подкрепят правителството. Мотивира се, че “Величие” и ГЕРБ управляват заедно във Ветрино, където е и туристическият му атракцион, и тя била най-хубавата и най-проспериращата община у нас.

С което сметката за кабинет излезе - 128 гласа са напълно достатъчни дори и при пълна зала.

Малко след това обаче Михайлов се оправда, този път през фейсбук - профилът му в Х бил хакнат. Това е още едно доказателство за непочтеността на системата в България и увеличава моите сили за борба с тях. Вярвам, че

споразумение с дявола в този момент не може да има,

обясни той. По-късно пък Михайлов разкри, че отделни депутати от “Величие” искали да гласуват за правителство, но не сега, а с 3-ия мандат. Условието е той да отиде в ИТН и хората на Слави да го нарекат “програмно”, а не експертно.

Борисов отново се обърна към ПП-ДБ. Досега той неведнъж призова бившите си партньори поне за “жест”, какъвто той направи с подкрепата на кабинета “Денков”, отказвайки се от своя мандат.

Този път обаче ги нямаше думите за евро-атлантическия приоритет и силата на първите партии в парламента, а предупреждение - ако пак откажат подкрепа, ще останат сами с “Възраждане”. И оферта, че е готов да смени министрите, които са водещи фигури на ГЕРБ: Нека да помислят по тези няколко точки (виж до-долу за 3-те приоритета - бел. ред.), ако искат да говорим и за програма - насреща сме. Министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство в парламента.

Отговорът остава “Не” потвърди обаче ПП-ДБ. Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата, написа Кирил Петков във фейсбук.

Подкрепа за кабинет с първия и втория мандат вече отказаха публично и “Има такъв народ”, те искат да редят експертно правителство с третия.

Предложеният състав на МС не кореспондира със заявката, която ГЕРБ направи за експертен кабинет, обясни зам.-шефът на червената група Иван Иванов. По-късно от БСП обявиха - също като хората на Слави Трифонов са за непартийно правителство с третия мандат.

Кои са 3-те спешни задачи,

които кабинетът - ако бъде избран с “трик”, ще свърши и ще си ходи?

Актуализация на настоящия бюджет и приемане на този за 2025 г., законите за плана за възстановяване и за еврозоната изреди Борисов. Но новите избори със сигурност няма да са през зимата, трудно бихме успели с тези задачи преди Нова година, обясни Росен Желязков.

На този етап не се готвят за 4 години управление, а по-скоро за конкретни политики, които да “успокоят” хората, бизнеса и партньорите, допълни кандидат-премиерът.

Има три пътя на развитие. Първият е на нормализация на политическия живот бавно, трудно, но развитие напред. Вторият е политическа рецесия, в която сме в момента, а това е изтезание на демокрацията и реално от избор на избор представлява липса на избор, защото избирателите се отказват да участват в израза на свободната си воля. Третият път е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите извън и вътре в България, че не можем да си позволим втория и третия сценарий, описа Росен Желязков.

За подбора на министри коментира: Това са

водещите експерти и политици в ГЕРБ, а не жертвените овни

Хора, които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите. Хора с експертиза, опит и политическа отговорност.

За Калин Стоянов, взривил сглобката, и Георги Гвоздейков, останал в служебния кабинет, въпреки че бе учредител на “Промяната”, Борисов пък обясни - вършат си добре работата. Това мотивирало избора и на останалите 4-ма от екипа “Главчев”.

Радев пак говори за легитимността на институциите при толкова ниска активност

Това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент и факта, че мнозинството български граждани не са упражнили правото си на глас - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към Росен Желязков, преди да му връчи папката с мандата, а кандидатът на ГЕРБ за премиер на свой ред веднага да му върне своята папка с проект за състав и структура на правителството.

"Това неизбежно се отразява на легитимността на институциите, за което преодоляване ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес", подчерта държавният глава пред първите мандатоносители.

В съответствие с конституцията Румен Радев веднага е подписал указа, с който предлага на 50-ото народно събрание да избере кандидата за министър-председател, съобщиха от "Дондуков" 2.

Други от От страната и света

Огнеборците гасят пожар в пшеничен масив край село Соколово

Продължават пожарите в региона в рамките на жътвената кампания в област Добрич. Пожар горя днес в пшеничен масив край село Соколово. Сигналът за огъня е постъпил в пожарната служба днес по обяд

Добруджанци масово пътуват през лятото до балканските страни

"Добруджанци през лятото основно пътуват към съседни държави – в Гърция предпочитаната дестинация са островите, в Румъния – за екскурзии. Турция също е на внимание

Интензивен на граничните пунктове с Румъния, Гърция и Сърбия

Трафикът е интензивен на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния, Гърция и Сърбия, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция" - МВР, на сайта си

За ден МВР хвана 40 пияни и 10 дрогирани зад волана

За изминалия ден са установени общо 40 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол. От тях 29 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 11 - с над 1,2 на 1000

Васил Терзиев в "Кремиковци": Развитието на северните райони е сред приоритетите ни

"Развитието на Северните райони е един от приоритетите, по които с екипа ми работим. Нашата цел е да подобрим достъпа до северните територии, да осигурим адекватна транспортна инфраструктура и да има

>