Архимандрит Дионисий - майстор на церемониала за интронизацията както през 2013 г. за Неофит

01.07.2024 21:30
Дионисий (вляво) дирижираше умело събитията по избора и интронизацията на патриарх Даниил. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Протестърът в расо е запретен от служение, но не е отлъчен от църквата

Какво прави попът протестър Дионисий на церемонията по интронизация на патриарх Даниил? Това се питаха стотици миряни, когато ексцентричният архимандрит се появи пред камерите на червения килим пред Синодалната палата. Минути преди оттам да излезе новоизбраният патриарх, Дионисий даваше разпореждания на свещениците, които водят шествието. След това премина по червения килим и влезе в храм-паметника “Св. Александър Невски” за церемонията.

Всъщност той е назначен от Светия синод да отговаря за интронизацията на новоизбрания патриарх. Това се е случило на заседанието на митрополитите в края на май след избора на Сливенския Арсений. Същата роля беше възложена на Дионисий и при интронизацията на патриарх Неофит през 2013 г.

Дионисий веднага се е заел със задачата, дори е свикал свещеническа конференция в София.

Присъствах на т. нар. свещеническа конференция. Това нещо беше някаква долнопробна пародия на конференция, режисирана от една пародия на духовник - арогантен, безпардонен, третиращ духовниците като добитък. И цялото това недоразумение пред погледа на двама митрополити. В началото ми беше смешно, после ми стана тъжно. Тъжно не за отците, те така или иначе, отнасят огъня за всичко и плетат венци на спасението. Дожаля ми за синодните старци, които ще трябва да му сърбат попарата в бъдеще. Светият синод загуби правото да изисква послушание, след като доведе на бял кон човек, който няма никакво послушание, написа след конференцията уважаваният столичен свещеник Стилиян Табаков.

Всъщност там Дионисий е инструктирал духовниците от София по церемонията за интронизацията. Карал ги да стават и да се завъртат, за да ги огледа и си избере най-хубавите за официалната част. Настоявал да са еднакви по ръст, с еднакво дълги бради и да изглеждат добре.

На тези, които считал за грозни, им давал други задачи като настаняването на делегати и гости по хотелите например. На конференцията се стигнало и до обиди, като Дионисий изразил мнение, че само българските свещеници миришат. Наредил всички да се изкъпят.

Дионисий е бивш предстоятел на партиаршеската катедрала. Стана известен през 2016 г., когато заповяда да има заря на Възкресение Христово. След това срещу него започна църковно-наказателно дело и беше низвергнат от служение, но не е отлъчен от църквата.

През 2020 г. беше активен участник в протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев. Облечен в червено или сиво расо, Дионисий редовно държеше микрофона на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Често правеше и ритуали, които нямат общо с православието. Тогава той се сближи с бившия служебен премиер Ренета Инджова, която беше и на интронизацията на патриарх Даниил. Той я е водил и при Вселенския патриарх Вартоломей, научи “24 часа”.

След низвержението му от служба в църковните среди се заговори, че Дионисий е намерил лоби, за да го направят епископ. Миряните дори организираха петиция, за да не се случи хиротонията му.

Други от От страната и света

Майките на убитите на пътя Ани и Явор: Разкаянието е само на думи

Те ще обжалват присъдата от 6 г. затвор за Адриан Антонов, искат максимално наказание Съдът постанови 6 години затвор и забрана да шофира 9 години за Адриан Антонов

За първи път от Втората световна война: Разминираме Черно море с Турция и Румъния

Корабите на противоминната военноморска група в Черно море акостираха на пристанището в Бургас, съобщи bTV. За първи път три държави участват в съвместна операция по разминиране на Черно море

Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров първи при Ахмед Доган в Росенец за сбирката на депутатите от ДПС (Обновена, снимки)

Изгоненият от парламентарната група на ДПС депутат Рамадан Аталай дойде първи в летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. В лятната резиденция на почетния председател на ДПС днес той свиква депутатите

Задръстване в Кресненското дефиле, ТИР аварира

Километрични колони от автомобили са се образували в Кресненското дефиле. Преди около 30 минути там е аварирал ТИР, движещ се в посока към Благоевград. Движението на автомобили е спряно

На 7 юли доброволци откриват "Пътека на авлигата" в района на хижа "Приста" край Русе

В неделя, 7 юли, от 11:00 ч. ще се състои откриване на „Пътека на авлигата" в местността под хижа "Приста", съобщават от пресцентъра на общината в Русе

>