Това лято ще има проблем с кадрите по Северното Черноморие

01.07.2024 17:18 Дияна Райнова
Плаж Снимка: ОРЛИН ЦАНЕВ

Български и чуждестранни туристи „превземат" все по-активно Северното Черноморие. "Те пристигат плавно. Вече започваме да говорим за окото на летния сезон. Според представители на туристическия бранш, той ще продължи до 15 септември. Дано и времето да е нас. Защото туристите, които идват при нас, идват основно заради морето, заради плажа", каза Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. „Очакваме, че поне за следващия сезон ще бъдат ремонтирани основните туристически пътища в Добричка област – Добрич – Балчик, Добрич –Албена -Кранево. Заради лоши пътища, тази година очаквам голямо намаление на румънския пазар. Туристите от Северните Добруджа в Румъния идват в страната с леки автомобили. Техни браншови организации поставят вече две години проблемът с лошото състояние на пътищата", добави Димитров.

„Тази година очакваме да имаме ръст от 2-3 % на туристите от Полша. Пристигат туристи от Словакия, Чехия, Германия, Англия. Увеличават се туристите от Турция. Очакваме да задържим българите на нивото на м.г.", казва браншовикът. Той разчита, че силен сезон ще има и дивото къмпингуване, което е основно в община Шабла.

„Сезонът навлиза в активната си фаза, но проблем остава персоналът Разчитаме на внос на кадри, търсим и българи", обясни Димитров. „Правим организация в асоциацията за среща с Министерството на труда и социалната политика, за да кажат какви проекти има. Целта не е обучим по-голямата част от хората си, да ги преквалифицираме, а целта ни е да им осигурим заетост през цялата година", каза още Димитров.

„Продължаваме масирана рекламна кампания в Германия – не само по официалния начин, но и като ползваме социалните медии, инфлуенсъри От особено значение беше и допълнителната програма на държавата за работа с общините и туроператорите. Това подсили ефекта. Ние работим с общините Балчик и Шабла за двата ни основни пазара – Германия и Скандинавия", каза Маргита Тодорова, търговски директор на „Албена"АД. „Към момента нощувките в курорта са на нивото на м.г. Опитваме се да наваксваме с пазари, които реагиратат в последния момент. Такива са Източна Европа, Румъния и България. Туристите са основно от Германия, Скандинавия, Франция. пазар „Източна Европа" е с най-голям ръст – Полша, Чехия. Целта ни обаче е да ги докараме в курорта от началото на май до началото на септември, тъй като сега те пристигат късно", добави Тодорова..

„Кадрите все още не достигат. Проблеми имаше с визите на хората от Индонезия и Непал. В „Албена" в момента има 430 чуждестранни работници – основно от Киргизстан, Узбекистан, малко от Индонезия, Турция, работят и украинци. Планирахме за това лято 800 чуждестранни работници. Обикновено от около 1800 работещи в „Албена"през сезона, една трета от персонала са чуждестранни работници", каза още тя.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>