Кандидат-студенти на изпита в Медицинския в Пловдив: Уроците по биология и химия удариха по 100 лева на предмет

01.07.2024 15:05 24 часа Пловдив онлайн
Някои от претендентите за лекари кандидатстват за втора година.
Медицинският университет в Пловдив е сред най-предпочитаните вузове у нас.
Севинч Керим Кеязим изтегли изпитния вариант в присъствието на ректора проф. Ангел Учиков.

Почти разорихме родителите ни. Уроците по биология и химия удариха по 100 лева за всеки предмет, а някои от нас сме се готвили две години.

Това признаха кандидат-студенти, които днес атакуваха Медицинския университет в Пловдив. Някои от тях се пробват на три места едновременно, за да ги гарантират прием поне на едното. Момиче от Карнобат разказа, че вече е държала изпит в Медицинския в София, днес е в Пловдив и предстои и във Варна. 

Въпреки, че в трите вуза изпитите са различни, доста от кандидатите решават да се пробват, за да не губят годината. Категорични са, че една година подготовка не е достатъчна, а това означава непрестанни уроци, които са и скъпи.

Освен от родителите си, мнозина бяха придружени и от своите преподаватели, които им стискаха палци, докато пишеха.

1206-има се явиха днес в Медицинския в Пловдив и писаха по вариант 1, изтеглен в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим. Това стана в първа аудитория в присъствието на ректора проф. д-р Ангел Учиков. Името на кандидат-студентката бе определено на лотариен принцип измежду разпределените в залата младежи от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова.

"Благодаря ви, че избрахте най-добрия Медицински университет. Знам, че мнозина се готвят от две години за днешния изпит. Убеден съм, че ще се представите по най-добрия начин. Желая ви късмет", обърна се проф. Учиков към присъстващите.
Изпитът по биология и химия е за магистърските специалности „Медицина", „Дентална медицина" и „Фармация". Той бе с продължителност 4 часа без прекъсване.
Изтегленият вариант бе транспортиран с охрана до всички корпуси, в които се проведе изпитът.
"Кандидат-студенти, явили се в учебните корпуси, в които са били разпределени, след изтегляне на изпитния вариант, не са били допуснати", каза зам.-ректорът проф. д-р Веселина Горанова. И уточни, че в служебните бележки са били посочени залата и часът, в който кандидатите трябва да заемат местата си.
Една работа е била анулирана, тъй като кандидатът е писал с молив, което квесторите установяват при предаване на теста. Регламентът изисква всички да пишат с химикалка със син цвят.
Първото класиране ще бъде обявено на 10 юли. Записването на приетите е от 11 до 13 юли.

Други от От Пловдив

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

Ограничават движението около стадион "Христо Ботев" за мача на "канарчетата" с "Левски"

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите "Ботев" (Пд) и "Левски", която ще се проведе на стадион "Христо Ботев" в събота, движението по бул. "Източен" ще бъде ограничено

>