Пловдивски ученик спечели сребърен медал на Балканската олимпиада по математика

01.07.2024 13:23 24 часа Пловдив онлайн
Българският отбор с националното знаме по време на Балканската олимпиада. Снимка: Министерство на образованието е науката.

Ученикът от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов" в Пловдив Александър Пендов спечели сребърен медал на Балканската олимпиада по математика, за младежи до 15 години, която се проведе от  25 и 30 юни в турския град Анталия.

Участвалите в нея шестима българи извоюваха отличия.

Със златен медал се окичи  деветокласникът Борис Марков от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски".

Българските ученици  взеха общо 4 сребърни медала. Призовете са за осмокласниците Йоана Младенова и Христо Баларев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски", Божидар Сакарев от Първа частна математическа гимназия в София и Александър Пендов от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов" в Пловдив.

Бронзов медал взе седмокласникът Стоян Балтов от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков" в Бургас.

В отборното класиране България е на второ място от общо 11 официални държави-участници и така страната ни се нарежда след домакините от Турция.

Ръководители на българския отбор са Мирослав Маринов и доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

Други от Просветни

Илиана Иванова: България преговаря с университети в Европа за обща европейска диплома

С по-малко бюрокрация студентите ще учат в няколко държави, а после и лесно ще започват работа, заяви българският еврокомисар С Визия за качество за средното образование ще се подобряват постиженията

Разширяват възможностите за дуално обучение в професионалните гимназии

Разширяват се възможностите за провеждане на обучение чрез работа (дуална система на обучение) в професионалните гимназии. То ще може да се осъществява от по-голям брой наставници и преподаватели

Ученици измерваха сърдечен пулс по кардиограма на състезание по природни науки

60 ученици от цялата страна се включиха в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки. Тази година темата бе "Природните науки и медицината"

60% от родителите плащат за частни уроци, искат промени в учебниците и повече практика (Графики)

Най-неграмотни са в Перущица и Крушари Качеството на образованието се влошава, а ножицата на грамотност в отделни части на страната се разтваря все повече

Записват приетите студенти в УХТ-Пловдив

Най-нетърпеливите, приети на първо класиране в Университета по хранителни технологии, се наредиха на опашка за записване още преди Центърът за прием на документи да отвори врати в 8,30 ч

>