Кой е Томислав Дончев, предложен за министър на иновациите и растежа

01.07.2024 09:43
Томислав Дончев СНИМКА: Архив

Томислав Дончев е роден на 6 август 1973 година в Габрово. 

През 1991 година завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Има и втора специалност по журналистика.

През 1998 г. Томислав Дончев специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения, Полша.

През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института НЕГЕВ, Израел.

През 2005 г. Дончев завършва курс по бизнес-менторинг в Академията по бизнес менторинг, Оксфорд, Великобритания.

През 2006 г. получава магистърска степен по стопанско управление във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

От 1999 г. до 2000 г. Томислав Дончев е редактор в радио Габрово.

В периода 1997- 1999 г., работи като учител в Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново - преподава социална психология, логика, етика, философия на правото.

От 1995 г. до 2000 г. работи като доброволец, член на ръководството и служител в различни неправителствени организации от сферата на образованието и науката; бил е сътрудник и на агенция за социологически изследвания.

През 2000 г. става главен секретар на Клуб "Отворено Общество"- Габрово- до 2004 г.

От 2001 г. до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор-Габрово; в този период подготвя и управлява десетки проекти в Габрово в сферите на регионалното развитие, икономическото развитие, образованието и социалната сфера.

Томислав Дончев е бил програмен директор в Институт "Отворено общество"- София, ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми.  Бил е и член на Българската асоциация по управление на проекти.

 Дончев е и бил кмет на Габрово.

На 18 март 2010 година става министър по еврофондовете в правителството на Бойко Борисов. В момента е зам.-председател на парламентарната група. 

 Семеен, има един син.

Други от От страната и света

В Горна Оряховица празнуват любимото ястие на цар Борис III

Тридневен празник на Горнооряховското гърне събира чревоугодници в Горна Оряховица. Днес местните звезди от "Хелс Китчън"  Царина Цанева и Иво Иванов приготвят 100 гърнета с телешки жили

Румен Радев: Ефективната медицинска помощ е един от факторите за мотивацията на сражаващите се на фронта

Един от основните фактори за мотивацията и бойния дух на хората, които се сражават на фронта е именно наличието на бърза и надеждна медицинска евакуация

Моторист загина на място при катастрофа на изхода на Добрич към Варна, движението е затруднено

Катастрофа, при която е загинал моторист, затруднява движението на изхода на Добрич към Варна, видя репортер на БТА. Ударили са се мотор и лек автомобил

Китай категорично се противопоставя на изравнителните мита на ЕС върху китайските електромобили

На 4 октомври представителите на държавите членки на ЕС гласуваха за приемане на проекта за окончателно решение по делото за изравнителни мита върху електрически превозни средства с произход от Китай

Вижте как Елеонора Джорджи и Сабрина Салерно говорят за заболяването си от рак

Две от най-обичаните италиански звезди - актрисата Елеонора Джорджи и певицата Сабрина Салерно, разказаха в социaлните мрежи и по телевизията как се борят със заболяването си от рак

>