Най-младият патриарх - Даниил, с 3 гласа пред дядо Григорий (Обзор)

01.07.2024 01:00
Патриарх Даниил
Даниил влиза в храма за интронизацията.
Бойко Борисов позира с отличието, връчено му от Вартоломей.
Президентът Румен Радев дойде за церемонията със съпругата си.
Елеонора Митрофанова също уважи събитието.

В днешното объркано време имаме нужда от Божието милосърдие, обяви новият глава на БПЦ пред президент, служебен премиер, цар и други лидери

С 69 гласа на втори тур Даниил стана новият патриарх на Българската православна църква в неделя. Митрополит Григорий получи 66 гласа.

Даниил е четвъртият и най-млад български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия в началото на 1950-те г. - интронизиран е на 52 г. Кирил е бил малко по-възрастен, когато е станал патриарх през 1953 г.

Изборът беше неочакван за мнозина.

От 140 делегати на патриаршеския избирателен събор в неделя се регистрираха 138. На първи тур спечели Врачанският митрополит Григорий, който беше наместник-председател на Светия синод след смъртта на патриарх Неофит. Владиката спечели 64 гласа. Втори остана Даниил с 51, а за Ловчанския митрополит Гавриил бюлетина пуснаха 16 души. Никой не събра две трети от гласовете на делегатите и затова веднага се проведе втори тур, както пише в Устава на БПЦ.

Малко преди 13 ч на обяд митрополит Григорий обяви собствената си загуба на вота. За него бяха гласували 66 делегати, а за митрополит Даниил - 69. Това означава, че мнозинството от гласувалите за митрополит Гавриил са подкрепили Даниил на втория тур. Трите недействителни бюлетини разбуниха духовете. Ако всички бяха за Григорий, щеше да има нов избор с други кандидати.

Любопитно е, че при избора на патриарх Неофит през 2013 г. отново участват 138 делегати от 142-ма избрани. Тогава обаче изборът му беше оповестен от митрополит Йосиф пред синода веднага след гласуването. Сега подобна церемония нямаше. Говорителят на синода - Старозагорският митрополит Киприан, напусна сградата минути по-рано и влезе в храм-паметника “Александър Невски”, където новият патриарх бе интронизиран.

Веднага след избора обаче

камбаните на патриаршеската катедрала зазвучаха празнично

От Синодалната палата до храма беше поставен червеният килим, по който митрополитите и епископите съпровождиха новия патриарх, водени от архимандрит Дионисий за церемонията, а гвардейци заеха местата си около него. 

Патриарх Даниил излезе под възгласите “Достоен!” на духовници и миряни, които гледаха церемонията зад загражденията. В катедралния храм новият патриарх беше посрещнат от стотици гости.

“Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява и защото сам ни е казвал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света”, каза патриарх Даниил в първото си слово.

И още: В днешното объркано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме нужда от живото и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас.

На тричасовата церемония митрополитите от синода му връчиха инсигниите (виж 9 стр.), а Даниил зае мястото си на патриаршеския престол.

Слово по време на интронизацията

произнесе и вселенският патриарх Вартоломей,

който закъсня с няколко минути за началото заради срещата си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (виж 9-а стр.).

В последните години Вартоломей има сложна роля в отношенията с Българската православна църква и отделни духовници. Той призна отцепилата се от Московската патриаршия Православна църква на Украйна и влезе в конфликт с Русия. По този въпрос БПЦ не се е произнесла, защото има различни мнения. Вартоломей пристигна с делегация от 11 духовници, а

Руската православна църква изпрати двама -

Западноевропейския митрополит Нестор и предстоятеля на руското подворие в София Владимир Тишчук, който замени изгонения през септември Васиан Змеев.

“Източноправославната църква не страда от историзма. Историята е била бурна и изпълнена с вълнения. Връзката на нашата Константинополска църква и Българската църква е била конфликтна и болезнена. Въпреки това историческото минало не може да бъде критерий за църковния живот. Историята ни поучава. Който не се поучи от бедите на историческото минало, неизбежно ще претърпи последствие в бъдеще", каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей.

Церемонията приключи с обща снимка пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.

“В Свещеното писание за чуждия се казва - това е дяволът. Ние нямаме врагове сред човеците”, заяви новоизбраният български патриарх на въпрос за чуждото влияние върху църквата на излизане от храма и се обяви за въвеждането на вероучението в училищата.

“Много е важно да се въведе предметът религия в училищата. Сега се преподава като свободноизбираем. Съвсем други са резултатите, когато е в задължителната програма. Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство”, каза патриарх Даниил, вече с бялото було.

В понеделник той ще оглави първата си литургия като глава на Българската православна църква и ще произнесе патриаршеско слово към клира и миряните.

 

Зелената мантия на патриарха се отличава от червената, каквато носи Вселенският патриарх. Жезълът е същият, каквито имат и епископите.

Владиците му връчиха мантията, булото и жезъла

За да се отличава от митрополитите, патриархът носи на гърдите си три отличия за достойнството си – светия кръст и две енколпиета - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Смисълът е, че всеки вярващ, когато застане в църква пред светия олтар, вижда на иконостасната стена от едната страна образа на Господ Исус Христос, от другата – на Пресвета Богородица, а над царските двери – спасителното Разпятие.

Веднага след избора митрополит Даниил сам си сложи енколпието с образа на Христос и светия кръст, но в момента на интронизацията тържествено му беше връчено третото отличие - енколпието с лика на Пресвета Богородица. Той ги носи заедно само когато възглавява богослужебно чинопоследование. Извън литургичните богослужби е само с едно от тях.

Енколпието за интронизацията на Негово Светейшество патриарх Даниил са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил - първия ни патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1954 г.

Зелената патриаршеска мантия символизира всичко, което и една архиерейска мантия. Като пастирско наметало тя напомня, че ролята на архиерея е да води паството си към царството Божие. Зелена е, за да се отличава от червените мантии на константинополските патриарси, подарявани им от византийските императори. В зелен цвят на мантията си е бил българският Охридски архиепископ, за когото е известно, че се е и подписвал със зелено мастило, в отличие от Вселенския патриарх, който се подписва с червено мастило.

Бялата епанокалимавка символизира духовната чистота на личността и на православната вяра, за които патриархът трябва да следи. Традицията на бялото покривало на главата идва от исихазма. Такова бяло було е подарено на Патриарх Евтимий Търновски при ръкоположението му от Константинополския патриарх. Бялата епанокалимавка става традиционна сред славяноезичните църкви. При българските предстоятели от ново време тя е въведена от екзарх Стефан.

Патриаршеският жезъл е същият като тези на епископите. Молитвата при връчването му е идентична с тази при епископската хиротония и напомня за разцъфтелия се жезъл на Аарон, който се е съхранявал в Ковчега на завета. Жезълът, който беше връчен на патриарх Даниил, е същият, който е получил българският патриарх Кирил, първият след възстановяването на Българската патриаршия и който се предава след това на Максим и Неофит.

Румен Радев: Човечеството е в изпитание, пожелавам ви да давате упование и напътствие на народа

Изборът на предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо обръщаме поглед към патриарх Даниил с надежда да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и добруването на Отечеството. Да въздига вярата, че Православната ни църква ще остане пазител на живота, крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на българския народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в трудни дни", обърна се президентът Румен Радев към патриарх Даниил по време на интронизацията му.

"Независимата Българска Патриаршия е безценно наследство от нашето многовековно минало, нравствена крепост и исторически подвиг, всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание. Във времена на униние нашите църковни водачи и православният клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, и в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима или чуждо потисничество. 

Към ярката плеяда вечни духовни закрилници на България се прибави и блаженопочившият патриарх Неофит, който се радваше на дълбока почит и с мъдрост, такт и личен пример ни насочваше по спасителния път на християнските и общочовешки ценности.

Вярвам, че във високоотговорното си служение патриарх Даниил ще бъде воден от любовта си към Бога и хората. В днешния тържествен ден му пожелавам да съхранява единството на православието; да въздига авторитета и достойното място на Българската Патриаршия в семейството на православните църкви; да отстоява нейната градивна роля в обществото и да укрепва с търпение традиционно добрите отношения между религиозните общности в България; да насърчава ревностно съпричастността, милосърдието и щедростта към нуждаещите се.

Нека в сърцето на Негово Светейшество не спира да отеква топлата грижа за духовенството, храмовете, манастирите и миряните. Бог да пази България!, завърши президентът, след което в храма прозвуча “Достоен!”.

Бойко Борисов с отличие от Вартоломей

Най-високото отличие на Вселенската патриаршия - Кръста на Св. Богородица Преблажена, връчи в неделя Вселенският патриарх Вартоломей на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Двамата се срещнаха в парламента малко след като бе избран новият български патриарх Даниил. Посещението на Вартоломей у нас беше посочено за историческо. Подобно отличие притежават много малко хора, обърна се Вартоломей към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“От името на нашата партия, на нашата парламентарна група, на стотиците хиляди избиратели на ГЕРБ, със смирение, почит и преклонение приемаме всеки дар от църквата. Ние вярваме, че без Господа нищо не може да се направи. Най-смирено ще продължим да помагаме по силите ни на всички православни църкви”, отвърна му Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не присъства на интронизацията на патриарх Даниил, но там беше Деница Сачева, народна представителка от партията. В храма беше зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и Костадин Костадинов от “Възраждане” стояха един до друг през цялата церемония. Там бяха още служебният премиер Димитър Главчев, председателят на парламента Рая Назарян, председателят на ДАНС Пламен Тончев, конституционни съдии, руският посланик Елеонора Митрофанова и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който доведе и внука си Борис. 

Други от От страната и света

Кола се запали на автогарата в София

Кола се запали на автогарата в София, вида репортер на "24 часа".  Инцидентът е станал тази сутрин, като екипи на пожарната са се отзовали на мястото и са изгасили запалилия се автомобил

Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха благополучно

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група българи, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна молитва за 1010-годишнината от смъртта на цар Самуил днес в Петрич

1010-годишнина от смъртта на цар Самуил ще отбележат днес в Петрич с редица инициативи, предаде БТА. Софийският университет „Свети Климент Охридски“, Община Петрич и Македонски научен институт

Клаудия и Робърт прелетяха 15 000 км от Сидни, за да вдигнат българска сватба - черпят 2 кебапчета и бира

Лиснаха менче с вода, гърмяха три пъти с газов пистолет, но нямаше кой да напие петела. Днес веселбата продължава Сватба на австралийци по старите български традиции

Православен календар за 5 октомври

Св. мчца Харитина. Св. свщмчк Дионисий, епископ Александрийски Св. мчца Харитина впечатлявала с красота, кротост, целомъдрие и светлата си вяра в Бога

>