Пуснаха 1,2 млрд. лв. за големите батерии, трябва да се изградят до средата на 2026 г.

30.06.2024 21:55 Марияна Бойкова
Целта на новата процедура е да може да се складират 1500 мегавата електроенергия, произведена от зелени централи. СНИМКА:ПИКСАБЕЙ

Съоръженията ще са с обща мощност 1500 мегавата и ще могат да складират тока на зелените производители

Една от най-чаканите процедури по плана за възстановяване - тази за изграждане на големите батерии, най-после видя бял свят. Министерството на енергетиката публикува условията в нея за обществено обсъждане.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по проекта “Национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от възобновяеми източници”  е 1 179 365 490 лева.

Целта е да се изгради мрежа от батерийни стопанства, които да осигурят възможност  възобновяемите източници да складират електроенергия в периодите на свръхпроизводство на ток и така да се помага за балансиране на електроенергийната система.

Крайната цел е да се складират 3000 мегаватчаса. Като се има предвид, че периодът на зареждане и разреждане на тези съоръжения е по 2 часа, то става въпрос за мощност от 1500 мегавата. Това е сериозно число, при положение че по данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие към 2023 г. фотоволтаиците са били 2871 мегавата, а вятърните централи – 697.

През март тази година, отново по плана за възстановяване, бяха обявени две процедура за изграждане на възобновяеми източници с батерии. Първата е с инсталирана мощност от 200 киловата до 2 мегавата, а втората – над 200 киловата.  Финансовото подпомагане е за 535 млн. лв., като то е само за батериите. С тези милиони се подкрепя  изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1425 мегавата мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници заедно с 350 мегавата съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

Това означава, че по трите процедури – за големи и за по-малки батерии, към средата на 2026 г. ще има мощности за съхранение към 1850 мегавата. 

По пуснатата за обществено обсъждане процедура за големите батерии максималният размер на финансирането на едно предложение на едно предприятие е 148 643 080 лева.

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за всеки кандидат е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 371 607,70 лева (без ДДС) за 1 мегаватчас използваем енергиен капацитет. 

Съоръженията за съхранение ще бъдат разпределени на територията на България и присъединени към електропреносната мрежа на ЕСО. 

Ето какво е записано в обосновката за тези батерии: “Очакваният ефект е успешното интегриране в мрежата на съоръжения за съхранение на електрическа енергия на ниво електропреносна мрежа с поне 3000 мегаватчаса, което ще подкрепи съществуващите и нови производствени мощности без да се застраши сигурността и стабилността на електроенергийната система, като по този начин се допринесе за увеличаване на дела на електроенергията от възобновяеми енергийни източници и декарбонизация на сектора”. 

Тази процедура не е само за големите фотоволтаични фирми, а за всяка компания, която има интерес да оперира батерийни стопанства, поясняват от ведомството. 

Освен традиционните изисквания към кандидатите - да са търговци по смисъла на Търговския закон, да са предоставили информация за действителните си собственици, да предоставят банкови гаранции и още други, има и по-специфични. 

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>