Едни изгубени 3000 гласа ли дръпнаха “в миналото” знаковите доскоро за ДПС Рамадан Аталай и Филиз Хюсменова

01.07.2024 08:30
ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА
РАМАДАН АТАЛАЙ

Депутатът ветеран на минус 1400 в Пловдивско, там му искат оставката, а тя - минус 1700 във Варна. Новото начало е факт, структурите са важни, обяви Пеевски

След 27 години без прекъсване в парламента Рамадан Аталай - ветеранът и на 50-ото НС, и на предишните няколко, може за първи път да бъде изваден от активната политика. Трети ден наблюдатели гадаят какъв знак е, че пловдивската структура на ДПС свали доверието си от него и поиска оставката му. Посоченият официално мотив - като водач на листата в областта губи гласове.

Безпрецедентното завоюване на второто място на парламентарния вот от движението бе шумен успех, но тихо в тесния лидерски кръг на партията тече и друг анализ. Резултатът от секциите в Турция е твърде скромен и в някои избирателни райони на страната ДПС преброи всеки един загубен избирател.

Така само за седмица от парламентарната група първо си тръгна друго знаково лице - Филиз Хюсменова, после беше изключена новата зам.-председателка на движението Айсел Руфад. Сега се чака съдбата на Аталай, а между тези събития бе арестуван бившият председател на партията във Варна Сали Табаков, който бе обвинен в пране на пари, а в дома му бяха открити към милион лева.

И Хюсменова е свързана с Варна - бе водачка на листата там и с оставката си пое отговорност за ниския резултат. На 9 юни партията получи 7883 гласа, миналия април имаше 9594.

В съседната област Шумен пък е преминала политическата кариера на Айсел Руфад - 5 мандата бе зам.-кмет на Нови пазар, според някои можело да се очакват проверки на работата ѝ в общината. Тя бе начело на областната партийна структура, а това е първият ѝ депутатски мандат. Руфад е била свалена и от поста си на областен председател, но засега отказва да хвърли оставка като народен представител и остана независима.

Местни активисти търсят причината за изключването ѝ във вота от чужбина, за който отговаряла като зам.-председател на ДПС. Удар за партията бе да получи близо 20 хил. по-малко в сравнение с изборите от април м.г., и то при положение че в Турция още имаше енергия от местните избори там през пролетта, в които изселниците ни участваха активно.

При разпределението на отговорностите на двамата съпредседатели почетният лидер Ахмед Доган постави пред Джевдет Чакъров международните контакти и вота зад граница, а пред Делян Пеевски - разширяването на вътрешната изборна география с привличане на избиратели, които преди не са гласували за ДПС. Чакъров водеше евролистата, но отстъпи мандата. Той не се е изказвал от изборите насам, а и в кампанията почти нямаше публични изяви на национално ниво.

Иначе мотивите за тримата отлъчени дотук не са прецедент, защото и през годините в ДПС е имало наказани за изборни резултати и игри. През 2017 г. още с влизането си в парламента Ангел Исаев стана независим, защото получи мястото с преференции и отказа да го отстъпи. Заради скандала с оставка отговорността пое покойният Камен Костадинов. Той бе водач на бургаската листа, от която Исаев влезе в парламента.

При Аталай, чието напускане на парламента пожела организацията в Пловдив-област, загубата е на близо 1400 гласа (6427 бюлетини на 9 юни спрямо 7811 миналия април). “Не става дума само за тези резултати, Аталай е първи в нашата листа на последните 5 вота и тенденцията е низходяща”, обясни за “24 часа” пловдивският лидер Юксел Расим. Аталай е част от тясното ръководство на ДПС от години, а обвинения от структура към лидер са прецедент в тази партия.

“Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите”, коментира Пеевски, който събра този уикенд депутатите и общинските кметове.

Някои направиха елементарен прочит на думите му и процесите от последните дни - че си отивали хора, верни на Доган. Но по-дълбокият анализ сочи към думите на самия Доган, обявявайки Пеевски за новия председател - че ДПС се е превърнала в партия корпорация, т.е. някои хора работят за нея само ако имат изгода, идва времето това да спре. Може би раздялата с определени ветерани индикира такъв процес.

Други от От страната и света

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

Гласуват утре оставката на шефа на общинския съвет в Руен

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново

Крайнодесните печелят с 29,1 процента в Австрия дни преди решението ще ни пусне ли Виена в Шенген (обновена)

3 милиона австрийци гласуват на изборите за парламент днес. Според първоначалните прогнозни резултати, съобщени от Министерството на вътрешните работи, най-голямата подкрепа от 29

Освободиха движението по пътя Плевен-София

Движението по пътя Плевен – София, в участъка между Телиш и Радомирци, е възстановено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес то се извършваше двупосочно в една лента заради

>