Росен Желязков с премиера и като премиер, кани партиите на среща

30.06.2024 23:00

Предлага консултации с всички в парламента, за да обясни своя подход при съставяне на кабинет

Росен Желязков в понеделник ще се яви в нова роля - той ще е кандидатът за министър-председател в първия мандат на ГЕРБ.

В самата партия на Бойко Борисов обаче все още не е ясно дали един от най-успешните и диалогични политици, какъвто е бившият председател на парламента, ще съумее да намери формула за кабинет.

Особена е ситуацията във всички партии, затова и в ГЕРБ никой не се наема да прави прогноза как ще завърши седмицата, в която ще се търсят гласове в парламента за правителство.

Павела Митова от “Има такъв народ” даде лек знак в събота, казвайки, че харесва Росен Желязков, но не се разбра дали симпатии към него има и лидерът ѝ Слави Трифонов.

Промените в ДПС също не помагат на ГЕРБ в сметките, защото хората на Бойко Борисов нямат информация какво точно се случва в движението и дали с появата на независими депутати от редиците на Делян Пеевски няма да направи задачата за правителство още по-сложна.

Съобщението откъм ДБ, че ще предоговарят рамката на сътрудничество с “Продължаваме промяната”, също носи въпросителни за посоката на този съюз. И БСП затруднява сметките, защото там не се знае кой на кого влияе и кого ще слуша при вземането на важните решения.

За “Възраждане” е предизвестен отказът да участват. При “Величие” въпросът е искат ли нови избори, които може да не повторят неочаквания им пробив в НС, но отговорът за кабинет засега е твърдо отрицателен.

Ясно е, че Росен Желязков ще опита да прави правителство, за да не отидем в края на септември отново на избори. Колегите му очакват той да предложи консултации с всички партии в парламента, за да обясни своя подход при съставяне на кабинет. А бившият председател знае как да разговаря с останалите. Една от политическите фигури в момента с най-голям опит като администратори. В бурните 372 дни начело на парламента, родил сглобката, Желязков балансираше и между партньорите, и между тях и опозицията.

Самият Борисов не даде никакъв знак за обсъжданите имена за премиер

в кабинет на малцинството, което ще предложи. Но името на Желязков бе назовано в неделя от депутата Любен Дилов и бившия финансов министър Симеон Дянков. Според Дилов формулата “правителство на малцинството” е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата.

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ще има и лица от последните няколко правителства, които са показали дадености и резултати, каза пък Дянков пред БНТ. Неофициално, както “24 часа”писа, излизат имената на служебната финансова министърка Людмила Петкова (посочена и от Дянков), транспортния Георги Гвоздейков, който си вършел работата професионално, Евтим Милошев, който правел смислени неща в туризма и ги обяснявал на хората така, че да го разберат, икономическия Петко Николов, образователния Галин Цоков. Атанас Запрянов - твърдо за отбраната. Любен Дилов пък добави маестро Найден Тодоров да продължи да води културата.

Не е ясно засега и дали ГЕРБ ще се придържат към 7- дневния срок по конституция, в който да опитат да изпълнят мандата, от което пък зависи с каква скорост рулетката ще се завърти към вторите - ДПС, ако той се окаже провален. След почти пълното съвпадение на приоритетите на ГЕРБ и ДПС при предварителните консултации на ГЕРБ с партиите за кабинет с първия мандат липсваха само шест гласа. Но това при първата оферта - експертно правителство, за което

Борисов постави условие само премиерът, външният и вътрешният министър да са на ГЕРБ

А и от два месеца лидерът е категоричен, че само с ДПС коалиция не иска, което накара отделни медии да описват него и Делян Пеевски като “скарани”.

На фона на всички тези въпросителни през седмицата парламентът трябва да си гласува новия правилник и да сформира комисии, иначе не може да започне работа по същество и нито законите, които са условие за парите по плана за възстановяване, нито други спешни действия могат да стартират.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>