Рокадите по върховете в енергетиката се оказаха вътрешни размествания (Обзор)

30.06.2024 22:30 Марияна Бойкова
В АЕЦ “Козлодуй” се връща Иван Андреев, който е започнал кариерата си именно там.

Само един от петима реално е освободен, и то по негова молба

Само един човек реално е напуснал висш ръководен пост в държавната енергетика, а други четирима просто сменят един шефски стол с друг. Това стана ясно след рокадите, които енергийното министерство оповести късно вечерта в петък.

Министър Владимир Малинов е издал протоколно решение в качеството си на едноличен собственик на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

С него той освобождава от съвета на директорите на холдинга досегашния изпълнителен директор Иван Андреев, както и Диян Димитров и назначава за нови членове  Валентин Николов и Галина Тодорова. 

В същото време БЕХ публикува на сайта си, че след решението на министъра и с решение на борда на директорите на холдинга той се сдобива с двама изпълнителни директори. Да делят този пост, са избрани именно Валентин Николов и Галина Тодорова. 

Освободените от министъра Иван Андреев и Диян Димитров заемат позиции в съвета на директорите съответно на АЕЦ “Козлодуй” и на ТЕЦ “Марица - изток 2” . От състава на съвета на директорите на “ТЕЦ Марица - изток 2” ЕАД е освободен Живко Динчев.

Валентин Николов е шеф на АЕЦ “Козлодуй”   два пъти -  през 2012-2013 г., от този пост тогава го освободи Асен Василев, когато беше министър на икономиката и енергетиката.

 Оглавяването на холдинга също му се случва за втори път, Николов е бил негов изпълнителен директор през април 2021 г. Той влиза в управлението на холдинга след смяната на Жаклен Коен като изпълнителен директор, тогава  в борда влезе и Иван Андреев.

Николов е бивш депутат от ГЕРБ в три парламента, зам.-председател и председател на енергийната комисия в НС, беше зам.-министър на енергетиката пред 2012 г. в първия кабинет на Борисов, когато министър на икономиката и енергетиката беше Делян Добрев.

Бил е още и председател на борда на директорите на БЕХ и на НЕК, както и на “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности”.

Сега Николов сменя позицията, след като при ремонта на VI блок от третия парогенератор изтече радиоактивна вода, но в херметичната зона, така че няма опасност за хората в централата и за околната среда. Самият Николов заяви пред “24 часа”, че е разпоредил анализ, за да е ясно дали има разсейване на оперативни дежурни от втората смяна.

Вторият директор на холдинга - Галина Тодорова, е юрист. Тя е с над 15 години опит в енергийния отрасъл и е работила като директор на правната дирекция в “Топлофикация София”  и в “Булгартрансгаз”. Министърът доскоро беше изпълнителен директор на газовия преносен оператор. 

 Иван Андреев, досегашният изпълнителен директор на БЕХ, се връща отново в АЕЦ “Козлодуй” като неин шеф. Той също вече е бил на този пост от юли 2016 г.  до  ноември 2018 г., когато го сменя Наско Михов.  Тогава Андреев се оттегли по здравословни причини. 

Преди това, от октомври 2014 г., той беше зам.изпълнителен директор на централата. Започва трудовия си стаж в атомната централа през 1990 г. Работил е  в V и VI блок, бил е главен дежурен на АЕЦ, шеф на отдел “Контрол и анализ” и е заемал и други постове. 

Решението на съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, с което се възлага управлението на дружеството на Иван Андреев, е внесено в Търговския регистър и се обработва. 

Единственият реално освободен при сегашните рокади е дългогодишният шеф на най-голямата въглищна централа - ТЕЦ “Марица-изток 2”, Живко Динчев. В енергийните среди се говори, че сам е поискал да се оттегли. 

Бордът на директорите на централата възлага управлението на дружеството на Диян Димитров, който е освободен от министъра като член на  съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Димитров е в борда на БЕХ от април 2018 г. Преди това беше в съвета на директорите на държавната ТЕЦ дълго време - от 2014 г. до влизането му в управлението на холдинга. 

 

Други от От страната и света

Възрастен с 4 апартамента задлъжня с 1,5 млн. лв. дни преди да почине

Заможен мъж с 4 апартамента се оказва длъжник за 1,5 милиона лева след смъртта си, става ясно от разследване на Нова тв. Няколко месеца след кончината на 77-годишния художник Стефан Родев

Полк. Елин Алексов за авиокатастрофата на 13 септември: Картината беше зловеща

По думите на ръководителя на Военно-апелативна прокуратурa всичко се е случило в рамките на седем секунди „Никой не знае какво се е случило в съзнанието на тези две момчета

Любомир Кючуков: Обикновено убийството на палестински лидер води до нов, по-радикален

Как ще се отрази ликвидирането на лидера на "Хамас" върху организацията и върху Близкия изток, предстои да видим. Практиката показва, че убийството на всеки палестински лидер обикновено води до

Сдружение „Дете и пространство" отбеляза 20 години всеотдайност и грижа за деца и младежи с увреждания

20 години от създаването си отпразнува Сдружение „Дете и пространство". Юбилейният концерт под надслов „Щастливи срещи" се състоя в зала „Филхармония" и в него участваха деца и младежи

Два дни дегустация на 40 вина от 17 местни сорта в Ларгото в София

Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик

>