“С Бога напред!” новият патриарх Даниил минава през изпитанията в живота

30.06.2024 21:50
Мирянка целува ръка на новоизбрания български патриарх Даниил. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

“Винаги, когато ми предстои изпитание, си казвам: “С Бога напред!”.” Това бяха едни от първите думи на новия български патриарх Даниил. Той бе избран тази неделя измежду трима митрополити, като стигна до балотаж с Григорий Врачански.

За един от най-близките до Даниил в Синода е сочен митрополит Гавриил. Между тях може да се намери ярка духовна връзка чрез личността на покойния Неврокопски владика Натанаил и Хаджидимовския манастир, където и двамата са служили. Това е важен момент в живота и на двамата, защото ги прави

част от една група

духовни чеда на дядо Натанаил, към която принадлежат още неколцина видни днес български духовници

и йерарси. Сред тях са сегашният Неврокопски владика Серафим, Варненският владика Йоан, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий и др. Понякога неофициално всички те са наричани в църковните среди “неврокопци”.

Даниил е роден на 2 март 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град и през 1996 г. записва да учи английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. На следващата година се прехвърля в Богословския факултет на СУ.

Междувременно е приет като послушник в Хаджидимовския манастир “Св. Георги” под духовното ръководство на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Той го и постригва в монашество през лятото на 1999 г., след което Даниил е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. Даниил завършва Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, а две години по-късно е изпратен на послушание в Роженския манастир “Рождество Богородично”. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. В началото на юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

За епископ е хиротонисан по решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. с титлата Драговитийски, а службата е в катедралния храм “Св. Александър Невски”.

Назначен е за викарий на Неврокопския митрополит и остава на тази служба до лятото на 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Завръща се от Америка, за да участва в изборите за Видински владика след смъртта на дядо Дометиан и на 4 февруари 2018 г. е избран за митрополит на Видинската епархия.

Истински духовник с чест и достойнство - така определят свещениците от монтанския край Даниил.

“С идването си стегна редиците,

държи изключително много на богослужението, на чистата вяра

и отношението към християнството в обществото. Държи да се спазват християнските добродетели, животът на поповете да е праведен, християнски, да няма катинари на църковните порти и да има служби в черквите по селата”, разказа отец Николай от православния храм “Св. св. Кирил и Методий ” в Монтана.

От самото начало в епархията го приемат като благ и смирен човек, истински монах. Влага много вяра и емоции в проповедите си. Съдейства активно за съхранение и обновление на храмовете във Видинска епархия.

Благодари и благославя хората, които градят храмове и даряват от личните си средства за божия дом. Радетел е църквата да е близо до хората, да е жива искрата на вярата.

С пристигането си във Видинската митрополия,

открива неделно училище и социална кухня към нея

През годините там успява да помогне и на наркозависимо момиче да се излекува.

“За него може да се говори много. Основните добродетели, които притежава са скромност и честност. Преди няколко години дете на моя близка приятелка беше изпаднала в зависимости и се обърна към дядо Даниил. Бяха обиколили много институции, но не получиха помощ. Митрополитът освети икона, даде светена вода и резултатите не закъсняха. Днес девойката е студентка в престижен университет. Молитвата помогна”, разказа пред Нова телевизия дългогодишният председател на училищното настоятелство на Математическата гимназия във Видин Лили Цанова.

“Вярата ни просвещава. Тя е изключително ценен дар”, обича често да казва пък самият Даниил.

Някои обаче смятат, че духовникът е близък до Московската патриаршия. През 2019 г. той се изяви като противник на решението на Вселенския патриарх Вартоломей да обяви за автономна Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава. Тогава Даниил публично атакува това решение, а Синодът се разграничи от действията му.

През 2022 г. пък публикува окръжно писмо до клира в своята епархия, в което посочва на духовниците по време на литургия да отправят специални молитви за мир във връзка с войната в Украйна. В писмото си обаче подчерта, че “никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия.” Година по-късно, когато през септември българските власти изгониха от България предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев) като заплаха за националната сигурност, той изрази огорчение от решението.

Други от Възход и падение

Навършват се 125 г. от рождението на Асен Суйчмезов, участвал в спасяването на българските евреи

Днес се навършват 125 години от рождението на Асен Суйчмезов – един от участниците в Кюстендилската акция по спасяването на българските евреи, разказа пред БТА доц

95 г. от рождението на Тончо Жечев: Човек на съгласието, на любовта и хармонията между хората

Странното и парадоксалното е, че аз, който се смятам за човек на съгласието, на любовта и хармонията между хората, прекарах живота си в непрекъснати дискусии и вражди

Специален доклад разглежда повече от 175 конспирации около смъртта на принцеса Даяна

Вечерта на 31 август 1997 г. е една от най-черните за Великобритания. Никой дори не подозира, че след няколко часа ще чуе в късните новини за тежка катастрофа в Париж

На 6 юли рожден ден имат

Ренета Инджова, служебен премиер (1994-1995) Доц. Георги Вакрилов, отговорник направление “Асистирана репродукция” в Трета гинекологична клиника - УАГБ “Майчин дом”, член на лигата “Лекарите

Койна Русева, Ева Тепавичарова и Параскева Джукелова след 12 г. пак на една сцена без мъже, деца и работа

Актрисите играят с Чочо Попйорданов в "Пет жени в еднакви рокли", сега премиерата на "Само ние, момичета" е на 7 юли Никакви мъже, никакви деца, никаква работа – само ние, момичетата

>