На всеки 2 години сменяме червилото и молива за очи, най-краткотрайна е спиралата - само 3 месеца

30.06.2024 01:00
Нанасяйте сенки, руж и фон дьо тен с четка, а не с пръсти. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Лакът за нокти се сгъстява с времето
Проверявайте срока на годност на всяка опаковка.
Нанасяйте сенки, руж и фон дьо тен с четка, а не с пръсти. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Приберете гримовете в шкаф без слънчева светлина, за да не се развалят толкова бързо

Миризма, мухъл, промяна в цвета и текстурата са видимите признаци, че гримовете вече са развалени. Колкото и да обичате спиралата, фон дьо тена или червилото си, трябва да се разделите с тях, след като им изтече срокът на годност. Макар на всеки продукт този срок да е указан (виж по-долу), той е на толкова незабележимо място, че човек трябва да го търси с лупа. А и много често е на опаковката, която жените изхвърлят веднага.

Според професионалистите най-краткотрайна е козметиката на водна основа, тъй като тези формули са идеална среда за развитието на микроорганизми.

Има няколко простички начина да предпазим гримовете си от бактерии и така ще ги ползваме по-дълго време. Ако нанасяте сенки, руж или фон дьо тен например директно с пръсти и бъркате в контейнера, в който се намират, може да вкарате микроорганизми и бактерии в продукта. Вместо това ползвайте шпатула или апликатор, които трябва да почиствате преди всяка употреба. Ако козметиката ви е изложена на влага, това ще улесни развитието на бактерии и гъбички. Не е препоръчително да оставяте гримовете си на екстремни температурни промени, като прекалено горещо или прекалено студено. Хубаво би било да ги прибирате в шкаф, където няма да са изложени на директна слънчева светлина. 

Колко трае спиралата?

Тя има най-кратък срок на годност. Хубаво е да я подменяте на всеки 3-4 месеца. Отваряме я често, затова е носител на микроби и бактерии. Трябва да бъдете особено внимателни с нея, защото я поставяте в непосредствена близост до очите и може да причини сърбеж и зачервявания.

Моливът за очи и очната

линия - най-много две години

И двата продукта трябва да се подменят на всеки три месеца до две години. Подобно на спиралата моливът за очи и очната линия са с различна консистенция. Течната очна линия трябва да се сменя на всеки три месеца. Моливът може да се използва до две години, стига да бъде редовно подострян и освежаван.

Фон дьо тен - само година

Срокът на годност на фон дьо тена зависи от формулата му - течен или на прах. Маслените формули са склонни да се развалят по-бързо, отколкото по-твърдите. Признакът, че вече не може да се слага на лицето, е когато започне да се рони, ако е на прах, да променя цвета си, да мирише по различен начин или да се сгъстява.

Червилото и гланцът

за устни стават лепкави,

когато се развалят

Хубаво е тези гримове да се ползват най-много до 2 години. Бързо и лесно ще разберете, че срокът им на годност е изтекъл, когато червилата и гланцовете станат по-лепкави от обикновено или изсъхват. Може и да променят цвета си. Моливите за устни обаче са по-трайни - две или повече години, ако се подострят редовно.

Дръжте парфюма си

на хладно и тъмно

На всеки две или три години трябва да се разделяте с парфюма си. Понякога може да издържи и повече, затова проверете срока на годност на шишенцето. С течение на времето обаче ароматът на парфюма може да се промени значително. Ето защо е най-добре да го съхранявате на хладно, тъмно място, за да запазите аромата свеж възможно най-дълго. При промяна в мириса веднага изхвърлете. 

Лакът за нокти

се сгъстява с времето

Изхвърляйте го всяка година. Ще разберете лесно, че вече е развален, когато се сгъсти. Увеличете срока му на годност, като го съхранявате на хладно и сухо място.

Лосионът за тяло променя

цвета и аромата си

Изхвърляйте го на всеки две години. Лосионите за тяло в обикновен флакон са с по-малък срок на годност в сравнение с тези с помпа, тъй като последните предпазват съдържанието от контакт с бактерии във въздуха. Когато вече е развален, се променя цветът или ароматът му. 

Няколко съкращения

на опаковката, които показват срока на годност

Всяка опаковка има маркирани съкращения, които помагат да разберете срока на годност на продукта. Те се намират в долната част на опаковката под формата на печат, символ или код.

“Самата дата или информация относно това къде тя е отбелязана с: “най-добър за употреба преди края на...”. Датата на минималния срок на трайност се посочва ясно и се състои или от месеца и годината, или от деня, месеца и годината, в тази последователност. Ако е необходимо, тази информация се допълва от посочване на условията, които трябва да бъдат спазени, за да се гарантира посоченият срок на трайност.

Посочването на минималния срок на трайност на продукта не е задължително за козметични продукти с минимален срок на трайност по-дълъг от 30 месеца. За такива продукти се посочва периодът след отварянето, през който продуктът е безопасен и може да бъде използван без каквато и да е вреда за потребителя”, посочват от Българската асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика. 

 Best Before - Означава, че може да се използва до отпечатаната дата върху продукта, а след нея някои съставки губят ефективността си.

 Expiry Date (EXP) - Терминът показва срока на годност, което означава, че продуктът не трябва да се използва повече.

 Period After Opening (PAO) – Тези знаци посочват периода, през който можем да използваме продукта след отварянето му. Например 6М показва 6 месеца употреба след отваряне.

 Manufacture/Production Date (MFG) - Датата, на която е произведена партидата.

Други от Хоби

Бърза пица с хляб

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Вкъщи лютеницата тази есен излиза с 18% по-евтино (Графика)

Цените на доматите, червените пиперки и патладжаните са по-ниски в сравнение с миналия септември Тази есен приготвянето на зимнина може да се нарече малко чудо - за първи път от много време някои

Вити банички с майонеза

Плънката е от сирене и кисело мляко  Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Спортен шик - задължителна есенна мода за активен начин на живот

С настъпването на есента, гардеробът на съвременния мъж претърпява промени, като функционалността и комфортът излизат на преден план. Въпреки това, стилът не остава на заден план

Клинкер плочки: Издръжливост и стил в едно

Клинкер плочките са сред най-популярните материали за облицовка на подове и стени, благодарение на тяхната изключителна издръжливост и естетическа привлекателност

>