Да, има суперкаръци и те бягат със светлинна скорост от късмета, вижте дали не сте от тях

29.06.2024 22:00 Петя Минкова
Парчето, което падна от Космоса и изуми НАСА. В момента правят анализ на структурата му защо не е изгоряло в атмосферата. СНИМКА: НАСА
Режисьорът Костас Мицотакис, който можеше да е милионер. СНИМКА: АРХИВ
Роналд Уейн (вдясно) заедно със Стив Джобс и Стив Возняк. Дават му 10% от акциите, които той след месец продава за 800 долара. СНИМКА: АРХИВ
В Космоса летят много боклуци, но досега се смяташе, че всички до 9 тона изгарят в атмосферата. СНИМКА: НАСА

Никой никога не е изчислявал какъв е шансът да те удари боклук или метеорит от Космоса, но точно това се случи на Алехандро Отеро и дремещата на дивана Ан Ходжис

Първият съпруг на Джоан Роулинг я тероризирал психически и биел, но след развода става наркоман, а тя милиардерка

Дали имаме късмет или не, винаги е въпрос на гледна точка, макар че всеки от нас рано или късно влиза в ролята на Марко Тотев, когато Законът на Мърфи го преследва навсякъде. Тук обаче ще ви разкажем за няколко ярки „таланти" - суперкаръци, които са с толкова смайващи постижения, че преобръщат с хастара нагоре всички досегашни класации за лош късмет.

Макар че това е вечна тема, пораждаща остри полемики, този път поводът е боклукът, изхвърлен от Международната космическа станция през 2021 г. В продължение на три години той кротко се е реел из пространството, но неотдавна най-неочаквано се разби с гръм и трясък в покрива на къщата на Алехандро Отеро във Флорида.

Мнозина сигурно ще си кажат – какво пък чак толкова? Но ще сбъркат, защото до момента никой не се е наемал да изчисли какъв е шансът подобно нещо да се случи, защото на теория е безкрайно малко вероятно. Аргументите за това са няколко. Първо, 71% от повърхността на Земята е покрита с океани и морета, а от останалите 29 на сто суша пустинните и необитаемите райони са 33%. Тоест населените територии са под 20% от цялата планета и са така разпокъсани из нея, че вероятността от подобни инциденти действително е минимална. Именно затова почти всички обекти от Космоса, достигащи дотук, обикновено падат някъде в океана или в безлюдни райони. 

Второ, доскоро учените смятаха и статистиката го потвърждаваше, че всички боклуци до 9 тона изгарят в атмосферата и не би трябвало да достигнат до земята. Сегашният боклук обаче се оказа абсолютна аномалия. Той е три пъти по-малък и на никого в МКС не му е хрумнало, че може някога да стигне до планетата ни. Пакетът с изхвърлени батерии през 2021 г. е тежал 2630 кг. От него до покрива на Отеро безпрепятствено е достигнало парче от 700 грама. По-късно бе установено, че то е част от стойка, на която са се монтирали никелово-хидридните батерии. Когато през 2021 г. е решено те да бъдат изхвърлени в Космоса като ненужен боклук, за да бъдат заменени с литиево-йонни, в НАСА били убедени, че пакетът напълно ще изгори в атмосферата. Сега, когато животът ги опроверга и ще трябва да платят солидно обезщетение на Отеро, в Агенцията искат да знаят защо. Къде са сбъркали? Защо повечето отломки се изпаряват от чудовищното триене и температури, а точно тази оцеля? При положение че в Агенцията поддържат сериозна база данни кои материали при какви градуси се разпадат. Сега боклукът върху покрива на Отеро върна изследователите буквално в първи клас и те започват отново да търсят какво е попречило на изгарянето.

Казусът е суперсериозен най-малкото заради факта, че над главите ни във всеки един момент се реят хиляди сателити, някои от които отдавна не работят. Но заедно с това около тях се носят и различни части и инструменти, захвърлени при ремонтите им. Изчисленията на Европейската космическа агенция сочат, че над планетата кръжат 36 500 подобни отломки, като всяка една е по десетина сантиметра и още 130 млн. по-малки. Всички те летят на принципа на брауновите частици с непонятни за нас скорости. За илюстрация, МКС на 400 км височина се движи с 27 хил. км в час. Всяка една подобна част може във всеки момент да удари някое устройство и то да полети неконтролируемо към Земята. Всички помним как светът изтръпна през 2022 г., когато 23-тонна част от китайската ракета Long March полетя неконтролируемо към Земята. За щастие отломките паднаха в Тихия океан и никой не пострада, но сега Отеро с основание пита как космическите агенции ще предотвратят подобни „пробиви" в атмосферата, защото това 700-грамово метално парче би могло да убие всекиго. Разбира се, човекът още дълго ще си задава неприятния въпрос – как от всички покриви по земното кълбо Фортуна си „заби пръста" точно в неговия. Но от друга страна, късметът му не е чак толкова лош, какъвто бе този на Ан Ходжис. На 30 ноември 1954 г. 34-годишната американка си подремвала на дивана, когато жителите на три щата забелязали яркочервена светкавица да прорязва небето. Оказало се, че това е метеорит на 4,5 милиарда години, който с неописуема скорост лети към Земята. Как този 8,5-килограмов къс е „избрал" да се стовари с грохот точно върху покрива на Ан и да удари самата нея, макар и не фатално, вероятно никога няма да разберем. По-късно втрещени специалисти ще кажат, че шансът за това е нулев и всеки от нас може по-скоро да бъде ударен едновременно от торнадо, мълния и ураган, отколкото от подобно парче от Космоса.

Достоен за пресмятане е и малшансът, сполетял бившия съпруг на авторката на поредицата за Хари Потър - Джоан Роулинг. Всъщност истинско чудо е, че все още не е влязъл в топ 3 на някои от най-известните класации на хора с брутално лош късмет.

Бракът на култовата писателка с въображение за милиарди с португалския журналист Хорхе Арантес е най-болезненият период в живота й. По онова време тя преподава английски език в Португалия и в един бар се запознава с Арантес. От дума на дума разбират, че обожават да четат Джейн Остин, искрата припламва и уж мимолетният флирт прераства през 1993 г. в брак, от който се ражда дъщеря им Джесика.

За съжаление, когато човек бяга от късмета си със светлинна скорост, нищо не може да се направи. Неизвестно защо журналистът решил да подложи шотландската си съпруга на невиждан психически тормоз. За да знае кога се прибира, той не й давал ключ от дома им. Освен това, за да я задържи при себе си, той й конфискувал ръкописа на първата книга за Хари Потър. По-късно тя си спомня как носела части от романа в службата си, за да го преснима постепенно и да съхрани творбата си в чекмедже в офиса. Налагало се да го крие, защото, когато се прибирала вечер, Арантес й пребърквал чантата. Освен това я заплашвал, че ще изгори творбата й. Накрая отношенията им така се обтягат, че този удивителен карък ударил жената, чиито творби един ден ще завладеят въображението на милиони деца по цял свят. Нещо повече, изхвърля я от къщата и се налага тя с полиция да си вземе невръстното дете. Оттам нататък историята й е известна, тя изпада в депресия, обмисля самоубийство, но се мобилизира и завършва романа, който за кратко се превръща в един от бестселърите на всички времена.

Днес според Nasdaq и „Тайм" богатството на Роулинг е около 1 млрд. долара, тя живее в замък с дъщеря си и двете си деца от втория си брак с лекар. За Арантес британските таблоиди съобщават, че е загубил работата си и се е отдал на наркотиците. Дали се е дрогирал по време на брака им, или започва след шеметния успех на бившата си съпруга, никой не може да каже. Факт е само, че ако някога се направи прецизен топ 10 на хората с най-катастрофален късмет в живота, португалецът определено ще заеме някое от първите места.

В момента тази класация безапелационно се оглавява от гръцкия режисьор Костис Мицотакис, но ако сравним неговите загуби от няколко милиона евро с единия милиард, подритнат от Хорхе Арантес, веднага става ясно, че португалецът трябва да го измести. 

Историята на Костис също е изумително драматична и е свързана с традицията на испанския кабинет да пуска за всяка Коледа лотария. И тъй като приходите са за общините, във всеки град и село се събират пари за конкретна кауза и мнозинството с удоволствие си купува билети. След това колелото на късмета се завърта и показва коя е избраната община – в нея печелят всички жители според това кой колко билета си е купил. Така станало и в селото на Костис - някои си взели по един билет за 200 евро, други по няколко, а една жена щедро дала 6 хил. евро. За разлика от останалите, Костис някак пропуснал този момент – според някои защото живеел в плевня в покрайнините на общината с приятелката си, макар че хората от градската управа обикаляли от къща на къща да предлагат билети от лотарията.

Вероятно и затова никой не може да си представи радостта на 70-те семейства, когато разбират, че точно те печелят – някои по 130 хил. долара, други по няколко милиона. Можем само да гадаем какво му е минало през главата на горкия гръцки режисьор в този момент, когато осъзнава, че мащабът на лошия му късмет действително е планетарен. Вместо да изпадне в отчаяние обаче, той веднага започва да планира филм за въздействието на лотарията върху селото. 

Подобна е и рецептата на Роналд Уейн, един от тримата съоснователи на Apple заедно със Стив Джобс и Стив Возняк. Още при самия старт на компанията на него му дали 10%, за да ръководи администрацията и да решава всички възникнали спорове. Уейн започва да се занимава с патентите, с логото, но след две седмици решава да продаде своя дял за 800 долара. Днес тези 10% биха могли да му донесат 207 млрд. долара, тъй като стойността на Apple е 2,7 трилиона долара. В интервюта той споделя, че приема загубата спокойно, тъй като не е могъл да постъпи по друг начин – причината е, че никога не вярвал в потенциала на технологиите и дори сега няма телефон и телевизор.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>