Шабла и Каварна ще посрещнат "Джулай морнинг" с концерти

29.06.2024 12:41 Дияна Райнова
Концерт Снимка: Pixabay

Традицията за посрещане на първото юлско утро и тази година ще бъде спазена на култовото място – село Камен Бряг. Рок маратонът започва след 22:30 часа в неделната вечер на 30-ти юни. На сцената ще забият рок- проект TEAM DREAM, групите GLOCK, SWEET POISON и ELECTRIC ROXY, а гвоздеят на програмата ще бъде Robin McAuley, познат като вокалист на MCAULEY SCHENKER GROUP и MICHAEL SCHENKER FEST. Той ще пее с родната банда ERIDAN. Те заедно ще зарадват почитателите на свободния дух с любими рок хитове от групите, в които е участвал, както и емблематичната песен July Morning на URIAH HEEP. Мястото на провеждане е добре познато – край местността „Огънчето" в село Камен бряг.

Община Каварна подготвя "Джулай морнинг" фест, който както винаги ще се състои през нощта на 30 юни срещу 1 юли.Камен бряг е традиционното място за посрещане на първите слънчеви лъчи на 1 юли. По традиция в селото се провежда и фестивал с рок музика.

„Каним Ви да се откъснете за миг от заниманията си и да се пренесете на брега на къмпинг „Добруджа" край Шабла, и под звуците на вечните български рок хитове, изпълнени от Звезди Керемедчиев от група Ахат, Гравитация Рок, Тома Здравков и бенд, Rockfire, Васко Кръпката и Подуене блус бенд, да изгледате „раждането" на първия ден от месец юли", гласи поканата от община Шабла. Входът е свободен за всички – гости и приятели на града, които желаят да посрещнат първите лъчи на юли заедно.

Джулай морнинг (или Джулая) е може би най-традиционният неформален празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно Слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват, но това няма връзка с езически или религиозни ритуали.

Посрещането на първоюлското слънце има смисъл на бягство от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град. Мигът, в който светлината се изправя срещу мрака и започва постепенно да го побеждава, винаги е вълшебен. Тази гледка пречиства съзнанието, носи наслада, мир, надежда, топлина. За щастие, имаме възможност да се докосваме до тази магия всеки ден – с всеки изгрев на Слънцето. Но има едно утро, в което посрещането на новия ден е особено специално – Джулай морнинг.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>