Вижте дебата Байдън-Тръмп, който потресе и фенове, и опоненти (Видео)

29.06.2024 11:47
Дебатът между Тръмп и Байдън. Кадър: Sky News

Американският президент Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп се изправиха лице в лице в първия от два телевизионни дебата, които може да се окажат критично важни в оспорваната надпревара за спечелването на нов мандат Белия дом през ноември.

Дебатът, в който и двамата мъже си разменяха лични нападки, се проведе в ключов момент от кампанията им. Неравностойното представяне на Байдън рискуваше да засили опасенията на избирателите, че на 81 години той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент, а маниерът на спор на 78-годишния Тръмп може би беше нежелано напомняне за бомбастичните изказвания, които той ежедневно правеше по време на бурните си четири години на поста, отбелязва Асошиейтед прес.

Дебатът между двамата претенденти за президентския пост предизвика бурни реакции по цял свят.

"Беше като гръцка трагедия - Тръмп не спечели първия президентски дебат за 2024 г., но Байдън със сигурност го загуби", написа "Гардиън".

"Това беше негледаем дебат между старец, който не може да завърши изречение, и старец, който не може да каже истината. Беше дебат на Рип Ван Уинкъл срещу Пинокио", пише още изданието.

Повече от час след дебата, когато повечето хора вече бяха изключили и си бяха легнали, експертът по проверка на фактите на CNN Даниел Дейл излезе в ефир и заяви, че Байдън е направил девет неверни твърдения, а Тръмп - 30. Сред тези на Тръмп бяха: някои демократични щати искат хората да екзекутират бебета след раждането им; САЩ в момента имат най-големия бюджетен дефицит в историята; Байдън получава много пари от Китай; няма терористични атаки по време на президентството на Тръмп; Байдън иска да увеличи данъците четири пъти; САЩ предоставят много повече помощ на Украйна, отколкото Европа; Нанси Пелоси отхвърля предложението на Тръмп за 10 000 войници от националната гвардия на 6 януари; "нелепи измами" на изборите през 2020 г.; НАТО излиза от бизнеса, преди той да стане президент; Байдън го обвинява; намаляването на данъците през неговото президентстване е най-голямото в историята.

Вижте целия дебат тук

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>