За посоката “Величие” си има Виктория, за боен дух – рейнджър от отряд срещу сомалийските пирати

29.06.2024 10:00 Весела Бачева
Групата на “Величие” се е събрала на оперативка в пленарната зала. В центъра са Николай Марков и Виктория Василева.
5 от 6-те депутатки на формацията начело с Василева (в средата), най-вдясно е Павлин Петров.
Наемникът Дарин Георгиев често показва тренировките си.
Николай Марков (отзад в средата) като гард от НСО на Екатерина Михайлова, която е заедно с Иван Костов.
Преди седмица на събора за 5 г. от откриването на “Исторически парк” Ивелин Михайлов предупреди за разпад в групата, но после се извини.

Сряда по обед. Депутатите от 50-ото НС чуват последния звънец за работния си ден и бързат да напуснат пленарната зала.

Групичка от десетина души обаче остава компактна, вървят заедно към изхода почти в индийска нишка. На вратата спират и стреснато се оглеждат. “Ами сега - в коя посока бяхме?”, пита депутат. “Къде е Виктория?”, чуди се друг. Решават и тръгват към единия кулоар, но точно в този момент вратата на срещуположния се отваря и оттам се подава колежката им Виктория Василева.

“Не натам, в онази посока сте”, провиква се тя и депутатите облекчено поемат по посочения от нея път.

Това е истинска история от ежедневието на депутатите от “Величие”. Формацията - изненада на юнските избори, вкара в политиката тотално нови и непознати лица. И като новобранци в парламента те все още трудно се ориентират и в пленарните текстове и трикове, и в самите кулоари на сградата. В това, разбира се, няма нищо укорително, никой не се е родил научен. Истината е, че дългите коридори и потайностите на бившия Партиен дом може да стреснат всеки - и депутати със стаж все още се губят.

Затова и групата на “Величие” продължава да се движи заедно и под ръководството на Виктория Василева, която избраха за зам.-шеф на парламента. Тя задава посоките в новородената парламентарна формация и буквално, и преносно. Защото бе партийният строител на избраниците от “Исторически парк” край Ветрино, така както три години по-рано наля основите на “Има такъв народ” като политическа структура. Василева за първи път става депутат от СДС на Иван Костов още през 1997 г., а 20 г. по-късно се завърна със Слави Трифонов. Сега е сред основателите на “Величие”.

Две седмици след старта на това Народно събрание обаче колегите ѝ от новата група продължават да са почти анонимни. Въпреки многото шум около “Величие” и създателя на “Исторически парк”

От 13-членната парламентарна група известните лица са три -

Василева, формалният лидер Николай Марков и естрадната звезда Етиен Леви. Но пък могат да се похвалят с равенство в половете - 6 жени на 7 мъже. Едва от петък всички имат и снимки на сайта на Народното събрание. А зад тях се крият и доста интересни биографии.

За музикалната кариера на Етиен Леви всичко е ясно. Казва, че на 67 години е достатъчно помъдрял, за да влезе в политиката и да преподава и там “красив тон”. Нарича “Величие” екопартия - бил привлечен основно от идеите ѝ за запазване на чистотата на българската природа и на човешките отношения. Като кандидат-депутат бе проверен от комисията по досиетата и излезе информация, че е донасял за службите, но той категорично отрече.

За председателя на групата Николай Марков отдавна се знае, че е бил гард в НСО, уволнен от службата с чин подполковник. Заедно с идеолога Михайлов в кампанията бяха говорителите на “Величие”. Негови заместници са Георги Куков и Дарин Георгиев, а секретар е Ирена Негинова.

Георгиев е един от малкото, давали интервюта след влизането на формацията в НС. А историята на депутата от Пловдив-област е една от най-интересните не само в този парламентарен мандат - бил е наемник в Афганистан и Ирак, после пък е правил опити да създаде нещо като

частна армия, която да брани президента на “Ботев” (Пловдив)

Антон Зингаревич.

За Георгиев може да се каже, че има политически опит - на изборите през април миналата година бе кандидат за депутат от БНО на Георги Георгиев - партията-мандатоносител на Васил Божков през 2022 г.

От 17 години работи в сферата на сигурността. Твърди, че е бил в 68-а бригада на Специалните сили, в охранителни структури, в морската сигурност за борба със сомалийските пирати, а после започнал с дългогодишни мисии в Ирак и Афганистан. Иначе във фейсбук пише, че работи в ада. Въпреки опасната му работа и различните мисии Георгиев има дългогодишна приятелка - Габриела Кьосова, с която са сгодени от 2018 г. Имат 4-годишен син Йоан.

Хвали се, че е дипломиран психолог и експерт по конфликтология. Преди изборите през 2023 г. излиза с концепцията, че има само 2 решения на политическата криза - силна партия или ляво обединение да спечели поне 51% от вота или протестен вот за БНО. Идеята на второто е след това избраните депутати от БНО (отстъпено на Васил Божков) да се откажат от местата си и парламентът да остане с по-малко от 240 представители. “По този начин няма да се даде възможност на отцеругателите и майцепродавците да гласуват нови закони, които да погребат България и да ни хвърлят във война.

Служебното правителство ще продължи да управлява

до следващите избори през есента, а ако се наложи, и до когато е необходимо, за да оцелеем като народ и държава, или до пълното осъзнаване на голямата част от народа и обединяване на контраелита”, обяснява идеята си Георгиев. Вижда в президента Румен Радев единствения “гарант”, само той можел да спечели време за “самоосъзнаване” на българите. “Да им объркаме сметките” е мотото на кампанията му преди година. Още оттогава обяснява как български военни щели да бъдат пратени в Украйна, дори твърди, че депутатите вече били приели да участваме с жива сила.

Георгиев явно е близък до Николай Марков. Той е плътно до него в парламента, появи се на консултациите при Румен Радев, а и по време на кампанията двамата пътуват заедно за срещи във Виена и Мюнхен, както и в страната.

В Пловдив, откъдето е Георгиев, наскоро бе открит първият партиен офис на “Величие”. Именно бившият наемник е човекът, който тренира членовете на “Български юнак” -

клуба от парка на Михайлов, представян като спортен, в който обаче се провеждат и военни обучения

Учи ги на оцеляване в гората, стрелба, оиентиране. И той като

61-годишният Георги Куков е другият заместник на Марков в парламента. Той е родом от Кюстендил, но живее в София, а на депутатската банка седна като водач на листата на столичния 23-и МИР. Завършил е математическата гимназия в Кюстендил, минава през казармата, а после завършва фармация в Медицинската академия в София. Работил е като управител на аптека, имал е и фирма за дистрибуция на лекарства и медицински материали към столични болници като Националния център по сърдечно съдови заболявания и Втора градска.

Куков е баща на четири деца

В партията е бил привлечен от Николай Марков. “Видях една чистота на желанията на хората от партия “Величие” да променят нещо в нашата страна. Посоката може да бъде само една - към възстановяване на държавността, която в момента бих казал, че липсва”, обяснява той по време на кампанията.

Тогава коментира, че здравеопазването е в плачевно състояние, понеже водещо е усвояването на средства, а на пациентите се гледа само като на клинични пътеки. Като първи приоритет сочи спирането на доплащането на пациентите по пътеки, за които здравната каса плаща. На второ място поставя изчистването на статута на болниците.

Недоумява на хейта към “Исторически парк”: “За мен това е абсолютно нелогично, тъй като там е модел на това как може да работи една община в абсолютна хармония с природата и хората. Този модел е направен без нито една стотинка, взета от държавата или еврофондове. Ако това не е достойно за живеене, значи живеем в паралелна действителност”.

“Исторически къщи” ЕООД и “Исторически храни и напитки” ЕООД се казват две от трите фирми на Ирена Негинова, която е секретар на парламентарната група. Първото дружество се занимава с недвижими имоти, а второто - с производство и доставка на селскостопански продукти. Самата тя е завършила аграрна икономика в Стопанската академия в Свищов през 2009 г., в биографията си описва опит като предприемач в производството на здравословни храни и напитки.

Онлайн дава съвети за здравословно хранене и рекламира хранителни добавки и сладки води

На сайта на “Величие” обявява, че като политик ще работи за изграждането на “хранителен суверенитет чрез култивирането и разпространението на здравословна храна, отгледана на родна земя”. Омъжена, майка на две деца.

Двама са юристите в групата на “Величие” - Юлиана Матеева и Росица Калинова. Първата е професор по наказателно право от Варненския свободен университет и ЮЗУ “Неофит Рилски” и беше кандидатът на партията за шеф на парламента. Проф. Матеева бе избрана заедно с Виктория Василева да работи в комисията по изработване на правилника на Народното събрание. Тя е действащ адвокат. Била е и

съветник на служебния премиер Георги Близнашки

Калинова е родена в русенското село Бъзовец, завършва гимназия в Русе, а после и право в тамошния университет. Образованието си продължава във философската школа към Атинския университет с интензивно изучаване на новогръцки език. От визитката ѝ на партийния сайт става ясно, че е работила като предприемач в търговията с дрехи, платове и конфекции, с внос-износ на територията на Европейския съюз, но няма информация за юридическия ѝ стаж. Живее и работи едновременно в България и Гърция. В парламента влезе като водач от Кюстендил.

Красимира Нинова-Катинчарова - депутатка от Стара Загора, също се оказва свързана с парка на Ивелин Михайлов като лидер на сдружението “Човек - природа - живот”. За него пише самият Ивелин Михайлов на страницата на “Красиво Ветрино”, като обявява, че сдружението “застава на страната на хората”, понеже е

против поставянето на ветрогенератори в района

Впрочем акцията на хората на Михайлов бе в основата на стопирането на големия проект с перките в района.

“Никъде няма туризъм и перки на едно място по света. Перките пречат на туризма. В Англия на югозапад три малки общини са били защитени от британското правителство и ветропаркове за няколкостотин милиона паунда или евро са били отхвърлен, защото туризмът и местната икономика ще пострадат”, обяснява тя в кампанията и предупреждава, че България се превръща в “човешка ферма”.

Сега една от битките на Катинчарова е да спре зелената сделка на ЕС, за която смята, че се налага отвън по пошъл начин.

40-годишната Лариса Савова се беше разминала с депутатството. Бе втора в листата в Смолян, но водачът Кристиян Карабельов

се отказа, понеже жена му не искала да се мести в София,

и така Савова влезе. Тя е от Чепеларе, наполовина е украинка и е от фамилията на известен в Родопите фотограф. 16 г. е живяла в Дубай, там е била мениджър на авиокомпания. Сега има собствен бизнес - издателска къща.

Павлин Петров е на 67 г. и стана депутат от Велико Търново. Завършил е професионалната гимназия по икономика “Д-р Петър Аладжов”, а после счетоводство и контрол в академията в Свищов. Дълги години е работил като банкер в старата столица и от счетоводител се издига до регионален мениджър. Минал е през пет банки. От 2023 г. е финансов директор на фирми за промишлено строителство и производство на метални конструкции в Павликени.

Бързо-бързо пък 44-годишният Радостин Колев смени местната с националната политика и коалицията на ЗНС, ПП-ДБ и ИТН в Поморие, от която

бе избран за общински съветник

през октомври миналата година. Успеха си отдава на личния контакт с хората в областта. Вярва, че го познават. Впуснал се в политиката заради лошото качество на живот в страната.

Завършил е електротехникум, бил е военен в Равнец, занимавал се е и със спорт (днес обича да играе тенис на маса), а през последните години - със строителство. Баща на 3 деца.

Христо Борисов е представителят на “Величие” от Плевен. Той е архитект, на 42 години, завършил е УАСГ през 2006 г. Работил е по проекти към Медицинския университет и Кукления театър в града. Приоритетите му са развиване на транспортната мрежа, облекчаване на трафика и довършване на АЕЦ “Белене”.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>