Научно доказано: Първа точка в дневния график "5 минути усмивка" променя живота

30.06.2024 05:30 Димитрана Александрова

Не полудявате. Това е съвет на едни от най-известните световни експерти по личностно развитие

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

7-7,05 часа - усмивка пред огледалото.

Не сте „изпушили", ако запишете това във всекидневния си график. Даже сте си много добре с главата и все по-добре ще ставате. Съветът всяка сутрин да се смеете 5 минути е на Робин Шарма, един от най-известните световни експерти по личностно развитие.

Вярно, може точно сега да сте в лош период и да не се намира какво да ви усмихне. Но вие сами можете да контролирате мислите и емоциите си. И ако си наложите да започнете утрото с усмивка, цял ден ще се чувствате по-щастливи.

Съветът за 5-те минути не е някаква измислица на съвременен шаман, а има съвсем конкретно обяснения с физиологията. Когато се смеете, в мозъка се отделя ендорфин - хормона на щастието. Задействат се 80 групи мускули, учестява се сърцебиенето, подобрява се кръвообръщението. От сутринта ви става добре, а ако си напомняте цял ден да се усмихвате с повод и без повод, животът ви наистина ще стане по-хубав.

Дейл Карнеги, друг легендарен експерт по личностно развитие, разказва истинска случка от практиката си. Борсов агент от Ню Йорк, който бил женен от 18 години, никога не разменял повече от 20 думи със съпругата си, преди да изхвърчи на работа. Една сутрин се погледнал в огледалото и си казал: „Бил, днес начумереното и кисело изражение трябва да изчезне. Започваш да се усмихваш". Като седнал на масата за закуска, казал „Добро утро" на жена си и се усмихнал. Тя била не изненадана, тя била направо смаяна. „Винаги ще бъде така", уверил я той. Следващите два месеца ни донесоха повече семейно щастие от всички предишни години, твърди Бил.

Нищо не ви пречи да опитате веднага. След 5-те минути усмивка сутрин пред огледалото ще заразите с позитивизъм партньора си. Децата, които живеят с усмихващи се родители, са по-щастливи.

А бонусите тепърва предстоят, защото усмивката си личи - по очите, по гласа. Когато е искрена, завладява всекиго насреща. Проправя ви път към успеха. Това е отдавнашна практика във фирми, които продават продукти и услуги по телефон. Там обръщат специално внимание на усмивката и още при постъпването обучават търговците да се усмихват, докато разговарят с клиентите. Без да ги виждат, хората от другата страна усещат топлина и са много по-склонни да купят.

Да, вие сте реалисти - в службата няма много поводи за радост, решават се тежки задачи, има проблеми всякакви. Те са за всички, затова се усмихнете дори на тези, които гледат намръщено.

„Ако някой не ви се усмихва, дарете го с усмивка. Никой не се нуждае от усмивка повече от този, който не може да се усмихва на другите", учи Далай Лама.

Та усмихвайте се на началника (представете си какво му е сега на главата, ако има криза в службата) и той ще погледне на вас с друго око. Усмихвайте се на колегите - те подсъзнателно ще започнат да ви приемат по-добре, защото ще повдигате духа им.

А ако сте шефове, усмивката тъкмо в кризата е ваше служебно задължение. За подчинените ви тя е знак, че има опимистичен ход, ситуацията ще им изглежда не чак толкова тежка. Хората ще започнат да работят с нова надежда и настроение. Това ще помогне за успех повече отколкото излъчващият песимизъм ръководител. Най-успешните предприемачи и мениджъри имат искрена и очарователна усмивка, с която са спечелили милиони. Те знаят кога да подхвърлят шега и да разведрят атмосферата дори в най-тежките преговори и в най-изнервените екипи.

Разказва се история за един нов шеф на средно ниво, който получил самостоятелен кабинет. По цял ден стоял сам в него, а като срещнел в коридора колеги, ги поздравявал делово, както се полага на началник. По едно време се усетил, че подчинените му не преливат от симпатия. Решил да опита съветите за усмивката. Като отивал до автомата за вода, започнал да се усмихва на всеки срещнат и да казва „Здравейте, как сте днес". Скоро екипът го приемал много по-добре.

Усмивката е част от харизмата - онова трудно обяснимо нещо, което привлича хората към вас и те ви дават каквото искате от тях. Дори непознатите.

Но е нужна правилна технология. Специалистите по комуникация съветват, като видите някого, да не разцъфвате в усмивка веднага. Секунда-две гледайте човека в очите и след това се усмихнете бавно. Това е начинът той да разбере, че усмивката ви не е някаква застинала гримаса, не е за всички наоколо, а е предназначена специално за него. Едновременно с това и у вас, и у него протичат физиологичните процеси. Вашата усмивка подсъзнателно предизвиква реакция в цялото ви тялото. То започва да излъчва сигнали към човека, че го харесвате. Инстинктивно той ви отвръща със същото.

Разбира се, искрената усмивка, топлината в нея, блясъкът в очите не се тренират пред огледалото. Но те са външно проявление на променена настройка към живота, която започва сутрин с онези 5 минути пред огледалото. И специалистите уверяват, че усмивката е като всичко друго - иска практика. Колкото повече се усмихвате, толкова повече тя ви идва отвътре.

Е, прекаляването е излишно. Фалшът си личи и руши доверието. Непрекъснатото хилене е гримаса, изглежда неадекватно. Усмивката е израз на отношение. Просто трябва да слушате много внимателно, когато хората говорят, и да се усмихнете на подходящо място. Така казвате „Харесвам това, което говориш и правиш, харесвам теб". Естествено е, че това послание е най-добрият ви помощник за успех - получавате одобрение от другите, отварят ви се непристъпни врати, имате много по-голям шанс за развитие и кариерата.

Психолозите са категорични, че хората, които се научават да се усмихват повече, добиват позитивна психическа нагласа и минават с друга енергия през живота. Те са по-успешни и по-щастливи.

Какво ви пречи да опитате?

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Зони на комфорт, разтягане и дискомфорт - как помагат за успех в работата

Паникьор, непукист, реалист или що е то полезна тревожност и как ви води напред в кариерата

Принцип на Айзенхауер и матрица на Кови или как да класифицирате задачите и да побеждавате

Изяжте жабата - ключов принцип за ефективност и успех в работата

Наръчник за оцеляване с шеф "хронометър"

5 безполезни нагласи и 5 фини настройки на ума, които водят към успеха

"Няма връзка с този номер" - отпуската отпуска, ако дава непознати усещания

Какво е предотпускарски синдром и как да го избегнете

"Войната за отпуската" трябва да завърши с поне 10 работни дни

4 минути закъснение - какво пък толкоз се сърди някой? Може да е вродено, но как се преодолява

Гордост и горделивост - разликата определя успеха в кариерата. А скромността вреди

Самопредлагате се? Не е срамно, а води към успех, като го направите по 3 умни начина

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>