Демократите в паника: Оттеглят ли Джо Байдън след трагичния дебат с Тръмп

28.06.2024 23:35
Двамата основни опоненти за президентския пост се изправиха един срещу друг по време на 90-минутен дебат без публика в Атланта. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Президентът забравяше мисълта си, но републиканецът не печели от сблъсъка - тезите му основани на неверни факти

Призиви да се откаже от президентската надпревара в САЩ заляха Джо Байдън след първия дебат преди изборите през ноември, организиран от Си Ен Ен, в който демократът и претендентът на републиканците Доналд Тръмп се изправиха в пряк сблъсък в четвъртък в Атланта.

Политици и западни медии определиха представянето на настоящия американски президент като “катастрофа”, но отчетоха, че Доналд Тръмп също не е успял да се възползва от ситуацията, поставяйки тезите си на неверни твърдения.

Тревогите на демократите започнаха в секундата, в която Байдън заговори с дрезгав глас. Още в началото той се опита ефективно да защити икономиката на страната, но се провали в описанието на ключови здравни инициативи. Именно те са централни за кандидатурата му за преизбиране. След объркване и мълчание, в което търсеше правилните думи да продължи, Байдън каза само: “Най-накрая победихме медицинското обслужване”, преди микрофонът му да бъде изключен.

В дебат, широкоприеман от обществото за изпитание дали президентът Байдън все още е годен за поста си предвид напредналата му възраст,

първото му запъване бе на 12-ата минута

После сгреши колко администрацията му е намалила цената на инсулина, започна да бърка думи - например “трилион” вместо “милиард”. Тези малки грешки стимулираха Тръмп да премине в атака, докато Байдън трябваше да се защитава.

Президентът многократно оставаше безмълвен и ясно можеше да се види как губи мисълта си.

“Не знам какво каза току-що”, каза Тръмп,

когато му дадоха възможност да отговори на тезата на опонента. Когато пък не говореше, 81-годишният президент стоеше замръзнал на подиума, със зяпнала уста, широко отворени очи и немигащ за дълги периоди от време.

В 90-минутния дебат бяха обсъдени и други важни теми като миграцията, правото на аборт, изтеглянето на американските войски от Афганистан и др.

“Разбира се, че няма да се откаже”, заяви рано в петък говорителят на кампанията на Байдън Лорън Хит. А вицепрезидентката Камала Харис се впусна да го защитава, говорейки за

“бавно начало, но силен край”

Но призивите за издигане на нова номинация на демократите за президентските избори заваляха от собствената му партия. Още в началото на дебата в анонимни текстови съобщения до “Политико” някои демократи изразили объркване и загриженост. Бивш сътрудник на Белия дом и кампанията на Байдън нарече представянето “ужасно”, добавяйки, че е трябвало да се пита отново и отново: “Какво каза току-що? Това е лудост”.

Бившият специален президентски съветник, превърнал се в коментатор на Си Ен Ен, Ван Джоунс, направи емоционално изказване в студиото на американската медия, докато коментираше дебата. “Обичам Джо Байдън, той е добър човек и прави всичко по силите си, но

представянето му беше болезнено”

Той коментира, че след случилото се много хора ще искат да видят, че президентът обмисля да поеме по друг курс. “Тази вечер той имаше тест за възстановяване на доверието на страната и той се провали”, заяви Джоунс. Заговори, че ако Байдън го позволи, все още не е късно за демократите да излъчат друг кандидат.

Технически има вариант, в който кандидатът може да бъде сменен на конгрес на партията. Не е възможно обаче други партийни лидери да изхвърлят Байдън от листата според правилата на Националния комитет на Демократическата партия.

Вместо това, ако някой член на партията иска да го замени, това става чрез открит процес на номиниране на конгрес. Важно е да се отбележи, че

Байдън спечели около 95% от близо 4000 делегати

на предварителни избори тази година - те са обещали да го подкрепят, но юридически не са ангажирани да го направят. Но кампанията на Байдън изигра роля в избора на тези делегати на щатските конгреси в цялата страна. За да отхвърлят номинацията му, те ще трябва да му обърнат гръб.

Ако Байдън се съгласи да откаже номинацията на партията си, това би поставило началото на открит и непредвидим процес на избор на негов заместник.

Други имена, които са спрягани за кандидат-президент от Демократическата партия, са на вицепрезидентката Камала Харис, губернаторът на Флорида Гавин Нюсъм, губернаторката на Мичиган Гретхен Уитмър, както и губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер. Който и да се опита да замени Байдън обаче, трябва първо да получи неговата воля за оттегляне и да събере подкрепата на хилядите делегати, а до изборите остават само 4 месеца.

Според проучване на Си Ен Ен едва 5% от американците са променили мнението си за кого да гласуват, след като са гледали дебата между демократа и републиканеца. 81% отговарят, че видяното няма да повлияе на избора им за президент, а други 14% са се разколебали.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>