Кмет и министър в 7-часова лятна буря: Ехтят глоби, арести, нови избори в София (Обзор)

28.06.2024 22:30 Цветелина Стефанова
Новата организация на бул. "Патриарх Евтимий"
Васил Терзиев
Калин Стоянов

Битката в три рунда, първите в тв ефира, а последната (засега) - във фейсбук

Лятната буря над София не можа да охлади политическата жега между кмета Васил Терзиев и вътрешния министър Калин Стоянов. Не измина и ден от първия им сблъсък за поставянето на заграждения по новото движение около ул. “Фритьоф Нансен” и булевардите “Витоша” и “Патриарх Евтимий”, и днес, докато от небето ехтяха гръмотевици, между тях се завихри мощна словесна буря. При това проточила се седем часа, в три рунда.

Всичко започна в 7,45 ч, когато Терзиев влезе в студиото на bTV, за да даде разяснения за новата организация. Обясни, че лично ще плати глобата, ако съдът разпореди това “Защото е лична отговорност”. И беше категоричен, че ще се бори докрай да не се поставят заграждения.

Как си представяте да махна всички паркоместа по булевардите? МВР ни пишат разпореждания, ние ще ги обжалваме, защото мислим, че не са издържани. Да сложим огради и на входовете и изходите им и да сбъднем мечтите за пешеходни пространства, продължи кметът с лека ирония към вътрешния министър.

И попита защо Стоянов не е бил с каска при инспекцията в четвъртък, ако твърди, че това е строителна площадка.

Терзиев настоя, че не може МВР и общината да си говорят през медиите. В четвъртък дори изпратил есемес на министъра: “Не е ОК така да работят институциите”.

По повод исканата му оставка и най-вече започналото отстраняване на районни кметове на десницата Терзиев предположи, че същото ще се случи и с него.

Може въпросът с оставката на Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет наесен. Чакам да видя решението на съда следващата седмица за касиране на изборите. Вътрешно чувство имам, че ще има избори. Вижда се, че има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо. Всеки, който се бори срещу това как работят системи в тази държава - районни кметове, подуправители на БНБ, хора в различни институции, каза той.

В 8,03 часа водещата Мария Цънцарова обясни, че по време на кметското интервю Калин Стоянов се е обадил с желание да се включи по телефона. И го покани. 20 минути по-късно стана ясно, че се е отзовал и ще направят разместване в програмата.

Така в 8,39 часа вътрешният министър седна на стола срещу нея и започна вторият задочен рунд. За да напомни, че “законът важи за всички” - така обясни тв изявата си.

Тези три улици са в центъра на европейска столица. Ние ще си караме, както е по закон. Има шеф на СДВР, но има и министър на вътрешните работи. Това е важен казус за жителите на столицата. Да, Васил Терзиев ми писа, че проверката ми вчера не е била коректна. Няма да си кореспондирам с Васил Терзиев с есемеси и по вайбър. Абсурдно звучи някой да тълкува решение на съда, което е окончателно. Да, те са спрели. Ние искаме да обезопасят всичко, което са поставили. Не говорим за строителна площадка. Има опасност за движението на хората по пътя, категоричен бе Стоянов.

Стигна и по-далеч - когато не се изпълни съдебно решение, има престъпление по Наказателния кодекс. Вероятно ще уведомим и прокуратурата. Не вярвам да се стигне до арест на кмета, но ако съберат достатъчно доказателства, ще действаме по закон, зарече се МВР шефът.

Точно тези думи провокираха Терзиев да отговори малко по-късно. Докато изчаквам министъра на вътрешните работи да изпрати служители на МВР да ме арестуват, защото не съм сложил няколко километра плътна ограда в центъра на София, и да изпрати прокуратурата към Столична община, нека спокойно и с разбиране да почетем законите. Без емоции и с разум, написа той. И обясни, че не може да има наказателна отговорност спрямо него заради неизпълнение на съдебното решение, защото въпросното решение гласи: “Да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от СО по въвеждане на нова постоянна организация на движението”. А такива не са правени. Какво е престъплението, в което ме обвинявате, г-н министър, и заплашвате в ефир с арест? Какво по-конкретно освен пиар шум постигна разходката до центъра на столицата?, попита Терзиев. Напомни, че споровете по тълкуване на влязло в сила решение се разглеждат от съда.

И като заговорихме за безопасност и отговорността на МВР - защо МВР няма волята да възприеме опита на много европейски държави и да подкрепи промяна на Закона за движение по пътищата, с която да позволи на общините да използват камерите си за установяване на нарушения и да налагат глоби?, пита още кметът.

Други от От страната и света

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

>