Адвокатът на Брендо: Абсурдно е да се твърди, че е кацнал в България на изоставено летище

28.06.2024 19:14
Евелин Банев-Брендо

Евелин Банев-Брендо се яви пред Софийския градски съд, където решиха той да остане в ареста. Адвокатът му Силвия Найденова определи като абсурдни думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че е кацнал със самолет на изоставено летище. Найденова обаче не даде отговор на въпроса как точно според нея е преминал българската граница.

На този фон съдът реши да приеме опасенията на прокуратурата, че Банев може да бъде предсрочно освободен и да се укрие, преди да излежи присъдите от чужбина или да бъде предаден на другите държави.

Малко преди 12 часа Евелин Банев-Брендо се изправи пред съда. За да чуе, че докато е в затвора ще има и мярка „задържане под стража". Пред NOVA адвокатът му коментира решението.

„Прокуратурата, с цел да предотврати бъдещо негово изчезване отново, поиска това задържане под стража. Съдът, макар и първоначално да определи, че представлява правен нонсенс, впоследствие промени решението си и прие, че може да изпълни мярка за неотклонение "задържане под стража", посочи Найденова.

Преди да отиде в Народното събрание, в интервю за NOVA вътрешният министър не даде категоричен отговор как Евелин Банев-Брендо е пристигнал в България. „Имаме насоки за това кое и как се е случило", каза Стоянов.

Но хипотезата, че е кацнал на летището край село Буховци, до Търговище, през юни 2022 г., беше отхвърлена от адвоката на Банев. „Това е абсурдно. Не мога да коментирам такова нещо, но не е вярно, според мен. Нямам никаква представа кога е преминал границата, питайте него. Нямам представа изобщо дали е преминавал граница", заяви тя.

В петък по пистата на летището, където беше изоставен малкия самолет през 2022 г., се движат камиони, а местните така и не са разбрали какво точно се е случило тогава. „За момента Банев не е имал официален разпит, но има проведени беседи", посочи силовият министър.

Твърденията, че Банев е покровителстван от чужди служби звучат по-скоро невероятно за вътрешния министър. „Абсурдно е, ако това се чува, че някой е агент на която и да е служба, няма смисъл да се коментира, защото този човек е осветен", категорично каза Стоянов.

Въпросът защо сега Евелин Банев-Брендо е решил да се предаде точно сега отново остава без отговор.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>