За 48 часа бутат Бетонния мост, почват го тази нощ с хидравлични чукове и ножици

28.06.2024 12:41 Радко Паунов
Бетонният мост в Пловдив e важна комуникация за жителите на район "Южен".
На 15 юни Бетонният мост беше затворен.

Ще се работи на три смени и до понеделник сутринта няма да го има

Ударно, на три смени с много работници и мощна техника, започва събарянето на Бетонния мост тази вечер. "До понеделник сутринта няма да го има", увери пред "24 часа" Николай Николов от смолянската фирма "Ростер". Тя е специализирана в събарянето на големи обекти и в момента довършва премахването на стадион "Българска армия". Същата е сринала и пивоварна "Каменица" в Пловдив.

"Тази вечер започва същинското разрушаване на стоманобетонната част от моста, която е над жп линиите. Струпали сме за два дни много техника, багери и почваме. В събота през деня поема друга смяна, след това застъпва нощна. В понеделник сутринта всичко трябва да е приключило", поясни Николов.

По думите му в събота сутринта ще е разрушена голяма част от съоръжението. Нон-стоп ще се извозват отпадъци. "Задачата ни е ударно да го направим и с тази цел сме организирали сериозна мобилизация", каза още Николов.
Разрушаването е механизирано с верижни багери, които са специализирани и с прикачен инвентар, който включва хидравлични чукове и разрушителни ножици за метал и стоманобетон. "Строителните отпадъци веднага ще се извозват на наша площадка", каза още представителят на "Ростер".

Той не очаква затруднения, защото са с много опит в такива обекти. Имат техника и специалисти и смятат, че ще се справят без проблеми.

"През цялото време ще се обезпрашава с водоноски и противопожарни шлангове. Процесът няма да е шумен, защото хидравличните ножици "прегризват" гредата или колоната и я демонтират на едрогабаритни размери, за да не се предизвиква шум и прах.

Премахва се само най-горната част от моста, а подходите остават. По проект мостът трябва да се повдигне с метър и половина над жп линиите, за да могат скоростните влакове да минават под новия мост, без да свалят пантографите.

Изпълнителите от "Трейс груп" уверяват, че за шест месеца ще го построят.

Мостът беше затворен на 15 юни. Тогава кючукпарижани се простиха с тъга с него, а някои написаха: "Сбогом, приятелю! Пак ще се срещнем след 10 години".

Други от От Пловдив

Потрошиха три паркирани коли в Кючука

Три паркирани коли са били потрошени в пловдивския квартал "Кючук Париж". За инцидента, станал на ул. "Пере Тошев" съобщиха местни жители в социалните мрежи

Части от Кричим и квартал "Прослав" в Пловдив без вода в жегите заради аварии

Големи част от Кричим и пловдивския квартал "Прослав" останаха тази сутрин без вода заради аварии по мрежата. Това предизвика недоволството на мнозина местни жители

Порицаха ученик, подпалил кино "Космос" в Пловдив

Бил на 14 г., с други момчета разбили вратата и запалили огън в сградата Обществено порицание договори младеж, който се призна за виновен, че е причинил пожар в сградата на бившето кино "Космос" в

Уволниха двама охранители, пребили англичанин, който почина в пловдивска болница

Уволнени са двама охранители, пребили англичанин, който починал по късно в УМБАЛ "Свети Георги"- Пловдив. Това стана ясно от отговора на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева на

66-годишен напира да учи за актьор в Пловдивския университет

Най-младият кандидат-студент е на 18 г. и иска да става учител по физическо възпитание Да учи "Актьорство за драматичен театър" е посочил като първо желание 66-годишен кандидат-студент в Пловдивския

>