Въвеждат мерки за сигурност в София за интронизацията на новия патриарх

28.06.2024 12:27
Катедралата "Св. Александър Невски"

На 30 юни, неделя, Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в центъра на София заради тържествените събития, свързани с Патриаршеския избирателен Църковен събор и интронизацията на новоизбрания Българския патриарх.

Интронизацията с лития от Синодалната палата до Партиаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се състои от 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. "Св. Александър Невски" на новозибрания и новоинтронизиран Български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.

От 12:00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", ул. "Раковски" и ул. "Московска".

Достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски", където също ще бъдат организирани пунктове за проверка, пише БНТ.

Гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 13:00 ч. до 22:00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. "Свети Александър Невски".

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>