Експерти: От политическата криза се излиза чрез нови играчи

28.06.2024 08:42
Любомир Стефанов, Елена Дариева и Първан Симеонов в студиото на Нова тв

От политическа криза като сегашната се излиза само чрез появата на нови играчи - около тази теза се обединиха политолозите Елена Дариева, Първан Симеонов и Любомир Стефанов в студиото на Нова тв.

Опциите за съставяне на правителство съществуват и вратата е отворена. Но няма нито една политическа сила, която да има желан партньор, когото да привлече и задържи, обясни Елена Дариева. По думите й към първият в парламента - ГЕРБ-СДС, са отправени погледите, в него е отговорността. Той може да изпълни мандата си за правителство, ако се отвори ветрилото извън подкрепата, заявена досега от ДПС. Да се привлекат и ИТН. Ако успеят да сложат приоритети на масата - дори и от вчерашния ден, свързан с еврото, около тях може да се търси консенсус. За момента обаче задачата изгежда неосъществима.

Първан Симеонов видя в управлението на държавата същите проблеми, които личат в управлението на София.

"Опитът на новото управление на София да изведе колите от центъра на града довежда до там да се дебнат на ниво футболни отбори. Три месеца си говорим за едно кръстовище. Такава е ситуацията и на национално ниво. Тежък егоизъм и отмъстителност", каза Симеонов. По думите му може да има шанс за правителство, ако Бойко Борисов предложи и части от други формации го подкрепят. Тогава ще прилича повече на идеята за широка подкрепа.

"Всички партии много трудно проумяват, че са удавници и гледат от дъното нагоре. Твърдят, че са политическа класа, която представлява някого", заключи Любомир Стефанов.

Според Първан Симеонов политическата криза се превръща в криза на демокрацията. Гръцката система, при която партията с най-много гласове на изборите получава бонус от още проценти, за да успее да състави правителство, е направена в условията на задължителност на гласуването. При нас как гласуват 2 млн. души и даваме бонус на някоя партия?

По думите му голяма част от хората се оглеждат за нови участници. Очаква се президентът Радев да направи нещо. От тези ситуации се излиза през нови играчи, каза Симеонов.

Според Любомир Стефанов не е изключено да се види феноменът НДСВ - явява се харизматичен човек и взривява всичко. Той обаче смята, че държавничеството е станало непозната материя за българските политици.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>