Инж. Емануил Манолов, кмет на Павликени: Най-важните приоритети са водоснабдяването и да опазим родния край екологично чист

28.06.2024 06:30 Дима Максимова
Инж. Емануил Манолов, кмет на Павликени

- Г-н Манолов, припомнете с какво е свързана традицията Павликени да празнува на Петровден.

- Павликени празнува на деня на светите апостоли Петър и Павел. Името си градът е получил от павликянството - едно от най-значителните социално-религиозни движения в Средновековието. На 29 юни 1943 г. тогавашното село Павликени е обявено за град, а Павликенска селска община става градска. Празнуваме 81 г. от този паметен момент, който се е случил в период на бурно икономическо и обществено развитие за Павликени. Радвам се, че съумяхме в последните 12 г. да преобразим града.

- И от празника към делниците, кои са най-важните приоритети за общината през тази година?

- Продължаваме мисията си Павликени и всички населени места в общината да бъдат така устроени, че жителите им да се чувстват добре и сигурни в тях. Това означава интензивно изпълнение на важни проекти. Тази година започнахме с най-големия бюджет в историята си - 40 433 493 лв. Разполагаме и с капиталова програма в размер на 8 224 651 лв. Характерно за нас е консервативното управление на бюджета. Община Павликени няма задължения към банки и финансови институции. Няма неразплатени задължения към доставчици и изпълнители. Най-важният ни приоритет в момента е работата по проекти за водоснабдяване, защото цялата община страда сериозно от засушаването в Северна България. Наскоро сформирах общински щаб по проблемите с водоснабдяването на населените места с координираща функция. Не спираме да

търсим възможности алтернативни водоизточници да бъдат присъединени към ВиК мрежата,

също за рехабилитация на остарелите водопроводи. Приоритет е да продължим да бъдем екологично чист регион, затова изпълняваме всички нужни мерки.

- Имате възможност тази година да усвоите и пари от държавния бюджет, стартира ли вече същинската работа по подписаните договори?

- До момента сме подписали споразумения с МРРБ за финансиране на 10 наши проекта. Всички те се движат в срок и са на различен етап от процедурите за избор на изпълнители. Преди дни подписахме за финансиране на реконструкция и модернизация на водоснабдителната система на село Недан за 4,98 млн. лв. без ДДС. Селото е сред големите населени места, в които болезнено се усеща засушаването. Ще направим постепенна подмяна и реконструкция на над 10 км вътрешна водопроводна мрежа за първи етап, в който са включени тласкател, главни клонове и др. Финансира се и изготвянето на 6 инвестиционни проекта за 524 хил. лв. в селата Бутово, Долна Липница, Горна Липница, Дъскот, Лесичери, Патреш. Държавният бюджет осигурява 1,95 млн. лв. без ДДС за предпоследния етап от обновяването на водопроводната мрежа на град Павликени.

Предстои ремонт и реконструкция на лекоатлетическата писта на стадион “Ганчо Панов”. С 1 061 758 лв. без ДДС ще се изградят четири коридора и отводнителна система. Основен ремонт и благоустрояване предстоят на една от входните артерии - ул. “Ловец”. По улицата преминават тежкотоварни автомобили и на места има дири и улягания. Важна част от проекта е реконструкцията на тротоарите.

- Видима е промяната в градската среда през последните години, къде още ще реновирате обществени пространства?

- Най-очаквана от жителите е реконструкцията на градския парк “Кирил Ракаров”

Разделихме дейностите в два проекта. Първия вече изпълняваме с финансиране от МИГ “Павликени - Полски Тръмбеш”. Става дума за възстановяването на водното огледало в непосредствена близост до Зоокът-Павликени. Много жители си спомнят как са карали водни колела в него и съвсем скоро отново ще е възможно. Предвидени са ремонтни работи на моста над водното огледало, изграждане на кей за атракционни лодки. Това е поредният проект, през който не само ще предложим още една възможност за отдих на нашите съграждани, но и ще привлечем посетители в града.

За Зоокъта получаваме техническа помощ за изработване на пълни стратегически документи, които да са база за своевременно кандидатстване и последващо финансиране на инвестиционни проекти по програма “Околна среда” 2021-2027.

През 2020 г. със средства от бюджета беше закупен съседен терен с площ 4,5 дка, с който беше разширен зоопаркът. В ход е проектът за ремонт на клетката на мечката, а проектът за възстановяване на водното огледало пред входа на Зоокъта допълнително ще направи обекта по-атрактивен.

Дейности за облагородяване на обществени пространства извършваме и в останалите населени места. Парковете в селата Стамболово и Михалци бяха обновени, а през 2024 г. работим в Димча и Вишовград. Завърши и ремонтът на читалището в с. Недан.

- Какво се прави за модернизиране на образователната и спортната инфраструктура в общината?

- Чрез договор за финансиране от плана за възстановяване и устойчивост ще повишим енергийната ефективност и ще модернизираме сградата на ОУ “Св. Кл. Охридски” в Павликени.

Вторият ни проект е за реконструкция и основно обновяване на сградата на общежитието към ПГАТ “Цанко Церковски”, а третият - за рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление. Общата стойност на подписаните договори е 10 058 322 лв. На различна фаза са процедурите за избор на изпълнители.

Преди няколко месеца открихме обновената спортна площадка на стадион “Ганчо Панов” с игрище за баскетбол и волейбол и писта за дълъг скок.

- Два проекта ви съпътстват от първия до четвъртия кметски мандат, който започнахте - обходният път на Павликени и АМ “Хемус”. Какво се случва с тях?

- Двата проекта са логически свързани. Очакваме да напреднат работите по АМ "Хемус", която ще създаде икономически и логистични възможности за цялата община. Трасето ѝ преминава в непосредствена близост до град Павликени, а пресичането й с АМ “Русе-Велико Търново” е също на наша територия. Изграждането на обходния път на град Павликени трябва да е завършено, преди да започне строителството на близкия лот от "Хемус". Дължината му е около 5 км и трябва да изведе трафика на тежките камиони извън града. Около 3/4 от дължината на трасето се развива по вече отчуждени терени, а за останалите ще бъде изготвен ПУП и ще се мине през процедура по отчуждаване. Южно от Павликени са кариерите за инертни материали, които биха се използвали в строителството на магистралата. Имаме опасения, че

увеличеният трафик ще създаде рискове за жителите, ако не бъде изведен от града

Апелираме от години към МРРБ и АПИ. За тази година в Инвестиционната програма за национални проекти е заложено финансиране за технически проект за доизграждане на обхода. В началото на годината АПИ подаде в РИОСВ-Велико Търново, инвестиционното си намерение.

- Какво ще пожелаете на съгражданите си за празника?

- Павликени е символ на сплотеност, трудолюбие и преданост към земята. Нека продължаваме да работим заедно, за да направим Павликени още по-добро място за живеене. Когато сме единни можем да преодолеем всяко предизвикателство и да постигнем още по-големи успехи. Бъдете здрави и обичайте своето Павликени!

Други от Интервюта

Живко Тодоров: Хората в Стара Загора очакват 4-лентов път към магистрала "Тракия" и нова спортна зала - ще ги имат

Няма малка и голяма политика, както няма малки и големи хора, казва кметът на града След водния цикъл с 50 млн. лв. от защитени проекти продължаваме ремонтите на улици и квартали Помощ от държавата

Юлиян Попов: Не бива да виним промените в климата - как да стига водата, ако в селище се появят 300 басейна, а кулата остава една

Никой не знае колко язовира има в страната и какво е състоянието им, необходимо е много задълбочено изследване - Останахте ли изненадан, че не ви избраха за еврокомисар, г-н Попов

Проф. Аргирова: Този сезон COVID е лек, грипът ще е по-лош заради отслабен имунитет

Свидетели сме на феноменално откритие: вирус на птичи грип в сурово мляко от заразени крави. Следващата пандемия обаче пак ще е от коронавирус, само не знаем през кое животно ще дойде до човека

Да си още на 25 г. в студиото на Спилбърг в Холивуд!

Художникът и аниматор Владимир Тодоров за тайната на успеха и битката всеки ден да запазиш мястото си в световната киноиндустрия Моята версия на Волдемор от "Хари Потър" бе доста по-страшна

Найден Тодоров: От театъра в Разград са точили системата през заплати - с малки суми, за да не се забележи лесно. Перверзно е и е престъпление

Всички сме в ступор - това е удар срещу целия културен сектор, проверяваме още 7 института Още акценти от интервюто: Започвам проверка с кого Левон Манукян се е срещал от министерството От една

>