Продуцентът Тупарев в ареста за 72 часа след сигнал на съдружник

27.06.2024 21:40 Димитър Мартинов
НИКО ТУПАРЕВ

Известният телевизионен продуцент Нико Тупарев е задържан от полицията в четвъртък вечерта и е обвинен от прокуратурата за длъжностно присвояване на пари в особено големи размери, научи “24 часа”. Той е в ареста с постановление на прокуратурата за 72 ч, която ще иска от съда да го остави за постоянно в килията.

Нико Тупарев стои зад хитови предавания като “Биг Брадър”, “Стани богат”, “Игри на волята”, “Денсинг старс”, “Аз обичам България”, “Сделка или не” и други.

Засега няма официални подробности за изненадващите действия на властта срещу собственика на продуцентските компании “Олд Скул” и FX Camera.

“Институциите се използват за бухалки”, коментира пред “24 часа” съпругата на продуцента Екатерина Тупарева.

Нико Тупарев е обвинен за длъжностно присвояване на 1,4 млн. лв. от фирмата “Лайм ООД” през 2020 г. Тогава Тупарев е съдружник с Александър Тошев. На 18 април 2024 г. Нико прехвърля дяловете си на партньора и се оттегля от компанията.

Според разследването на 11 март 2020 г. Тупарев наредил от фирмената сметка на “Лайм ООД” към своя собствена 848 хил. лв. Нямало решение на общото събрание за подобен трансфер. 20 дни по-късно направил нов трансфер към личната си сметка. Този път преводът е за 289 хил. лв., научи “24 часа”. Последният банков превод от фирмата към личната му банкова сметка е от 16 септември 2020 г. Сумата е 304 хил. лв.

Нико Тупарев и Александър Тошев са съдружници и в други фирми. През май излезе наяве техен конфликт, който се решава от Комисията за защита на конкуренцията. Сигналът е подаден от Тошев. Двамата са партньори в дружеството “Еко Брикет” АД. Тази фирма е съсобственик в известната продуцентска компания “Олд Скул”. Според Тошев обаче Тупарев и другите му партньори в “Олд скул” ощетяват “Еко Брикет”, защото пренасочват пари и клиенти към други свои фирми. Сагата стана известна в края на май.

“Сигналът срещу мен е опит за изнудване, завел съм 9 дела срещу Александър Тошев. Той работи целенасочено срещу мен и моите интереси в продължение на 2 години. Искам да прекратя съдружието си с него във всички общи фирми, защото не мога да имам съвместен бизнес и лични отношения с такъв човек”, каза тогава Нико Тупарев пред “24 часа”. Според него сигналът до КЗК е един от многото опити да бъде изнудван. Той е завел 9 дела срещу съдружника си, подал е сигнал в прокуратурата, в НАП и в ГДБОП.

Тупарев и Тошев са съдружници в “Еко Брикет” АД, но управител е вторият. Според него Тупарев и съдружниците му в “Олд Скул” Радослав Тушев и Мая Тодорова са запознати изцяло с продуцентската дейност н компанията, с лицата за контакт, с воденето на преговори по договори с трите национални телевизии за продукции, с търговските и други условия.

В същото време учредили конкурентни дружества и сключвали идентични договори за продукции с хора, които преди това са наемани от компанията “Олд Скул”.

Въпреки че Тупарев поел изрично задължение като управител на “Олд Скул” да не осъществява лично или чрез други дружества сходна дейност, той не спазвал това, твърдят от “Еко Брикет” АД.

Други от От страната и света

Красимира Стоянова: Влаковете ще закъсняват и през следващите една-две години, да сме реалисти

Влаковете продължават да закъсняват. Това е тема, с която няма да се справим и в следващите една-две години. Трябва да сме реалисти. Това призна в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Според Мицкоски Виктор Орбан също е татарин и фашист!

Един от любимите лозунги на водената от управляващата в РСМ партия ВМРО-ДПМНЕ тълпа е: „Българи – татари и фашисти!" А определението, което дава във Фейсбук един средностатистически „северен

Ръст на цените на зърнените култури по световните борсови пазари

В първите дни на октомври продължава тенденцията към повишение при цените на зърнените култури по световните борсови пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ)

73 пожара загасени пожара в страната за денонощие, без пострадали

Общо 73 пожара са загасени в страната през последното денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

Тропическата буря "Лесли" вече е ураган в Атлантическия океан

Тропическата буря "Лесли" вече се е превърнала в ураган, който се придвижва на югозапад от африканската островна държава Кабо Верде в Атлантическия океан, предаде Ройтерс

>