Въпреки взети нови кредити за 3 млрд. лв. за 5 месеца, БНБ видя охлаждане при заемите (Обзор)

27.06.2024 21:28 Румяна Дeнчeва
Ипотечните жилищни кредити все още се теглят масово със съвсем слаб спад. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Притокът на евтини пари към банките остава голям и ще държи ниска и лихвата

Лихвите по депозитите, които и без това са ниски, продължават да спадат, показва статистиката на БНБ за май.   В момента доходността на практика е 76 ст. годишно на всеки 100 лв. влог. Под натиска на ниските лихви въпреки това данните показват намаление на новите влогове – средно с 18,5%,  или с около 50,8 млн. лв. за месец. 

В същото време статистиката

отчита първи признаци за лек ръст в цената

на кредитите.  Средната лихва по тези за потребление  се е вдигнала с 0,83 пункта, а заедно с таксите на година оскъпяването е стигнало 9,67%.  Леко поскъпване има и при левовите ипотеки, но остава под 3%. Средната лихва при тях за един месец се е увеличила  с 0,02 пункта до 2,51%, а годишните разходи не са променени и остават средно 2,8%.  Цената на парите, отпускани през кредитни карти,  се е вдигнала с още 0,39 пункта и вече е 20,74%.

Въпреки тези почти незабележими движения БНБ вижда признаци на охлаждане на кредитирането. Обемът на новите кредити за потребление в левове се понижава със 102,3 млн. лв. до 858,6 млн. лв. При ипотеките - със 77,3 млн. лв. до 786,7 млн. лв. В същото време обаче от началото на годината до края на май домакинствата са изтеглили нови заеми за малко над 3 млрд. лв.

Тенденцията на ниски лихви по заемите продължава вече четвърта година. Стигна се дори до парадокса реалните лихви да бъдат под основния лихвен процент на централната банка - той вече е близо 4%.  

Справка с данните на БНБ показва, че допреди две години лихвите в еврозоната бяха два пъти по-ниски от тези в България, ситуацията днес е точно обратната.  

Прогнозите на повечето финансисти са, че по-чувствително раздвижване на пазара за депозити и кредити може да има около приемането на еврото. Очакванията обаче са, че увеличението на лихвите заради приемането на европейската валута

ще се ограничи до 1-1,5% пункта към сегашните. 

Повечето банки у нас държат лихвите по кредитите си вързани с осреднената стойност на лихвите по депозитите на домакинствата и това обяснява донякъде ниските проценти. Втората причина е, че банките са пълни с евтини пари от депозити при почти нулеви лихви и докато този приток не се свие, няма причини да се вдигат лихвите по тях.  На трето място, все още няма алтернативи за депозитите и банковото финансиране, които да създадат конкуренция на банките и да ги принудят да привличат клиенти с по-висока доходност.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>