Антикорупция: Андрей Гюров е бил в управата на две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ

27.06.2024 15:46
Андрей Гюров бе шеф на парламентарната група на "Продължаваме промяната" в предходните парламенти СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Той уведомил Управителния съвет четири месеца по-късно, когато от самата банка направили вътрешна проверка

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато отива в централната банка, защото е бил в две дружества с нестопанска цела. Това става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията, което е от днес.  По-рано през деня от БНБ съобщиха, че подуправителят излиза в неплатен окпуск, докато не се изясни правния казус. 

Ето какво става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията.

Проверката е започнала по сигнал. В н ето се твърдяло, че когато Гюров отива в БНБ той не е бил напуснал ръководството на партия "Продължаваме промяната", а бил в Управителния съвет на още едно дружество с нестопанска цела. В решението на комисията са заличени имената на дружествата. 

Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едва след като БНБ направили проверка. 

 Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г. Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цела  и член на Управителния съвет на друго сдружение.

До 23.11.2023 г. Гюров е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като е прехвърлил същите с нотариално заверен договор на 8.11.2023 г.

В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси.

Гюров е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на држество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел,  както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

 Според закона управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й.

Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.  

В случая е без значение дали Гюров е извършвал дейност като член на управителен орган на двете сдружения с нестопанска цел възмездно или безвъзмездно, доколкото по отношение на първата хипотеза – възмездното участие - има изрична забрана, а по отношение на втората – извършването на неплатена дейност – е налице изричното условие дейността да се извършва „с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси."    

 От събраните по преписката доказателства се установява, че Андрей Гюров не е уведомил УС на БНБ за участието си като член на ръководен орган на юридически лица с нестопанска цел, съответно не е отправял до УС на БНБ искане за произнасяне, поради което няма взето решение от Управителния съвет на това основание.

Като не е изпълнил това свое задължение, Гюров се е поставил в условия на несъвместимост.                           Фактът, че на по-късен етап – четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършена в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21.11.2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел, като е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в тях. в които е бил вписан като член на ръководен орган и не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно                                                                                                                                                                                                                   

Други от От страната и света

Иран атакува Израел с масирани ракетни удари (Обновява се)

Едва 10 минути след първия взрив от бомби над града, втора вълна от ракети премина над града, очевидно от друга посока, като ярките проблясъци на прехващанията осветиха небето

Красимира Стоянова: С втория полет от Ливан се прибраха 80 българи, продължаваме да следим ситуацията

С втория полет, който осъществи днес правителственият самолет с екипаж от Държавния авиационен оператор, са се прибрали 80 наши сънародници от Ливан. Това съобщи служебният министър на транспорта и

Иран атакува Израел с ракети (Обновена)

Ден след началото на сухопътната израелска офанзива срещу позиции на въоръженото ислямистко движение "Хизбула" в Южен Ливан в централната част на Израел прозвучаха сирени за въздушна атака

Детско полицейско управление бе открито в монтанско училище

С тържествено посрещане на училищното знаме започна церемонията по откриването на Детско полицейско управление /ДПУ/във Второ СУ "Никола Йонков Вапцаров" в град Монтана

МВнР: За по-малко от 48 часа в България се завърнаха 169 българи от Ливан

България в една от първите страни, която за по-малко от 48 часа под ръководството на премиера Димитър Главчев, със съдействието на МВнР, българското посолство в Ливан и дипломатическите мисии на

>