Посланици препоръчаха на КРИБ да бъде по-активна за разясняване на ползите от еврозоната

27.06.2024 13:28

КРИБ и посланици и дипломати в България на страните от ЕС и САЩ се обединиха днес около важността на политическата стабилност, влизането на България в Еврозоната, ОИСР и Шенген за развитието на светлия бизнес по време на традиционната бизнес-закуска, организирана от КРИБ.

В срещата по покана на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев участваха посланикът на Белгия Фредерик Мьорис, посланикът на Австрия Андреа Икич-Бьом, посланикът на Германия Ирене Планк, посланикът на Дания Йес Брогорд Нилсен, посланикът на Италия Джузепина Дзара, посланикът на Нидерландия Симон ван дер Бург, посланикът на Словения Наташа Бергел и посланикът на Унгария Миклош Борош. Присъстваха също така заместник-посланикът на Испания Хайоне Серейхо, заместник-посланикът на Хърватска Саня Губерина, пълномощният министър към посолството на Гърция Димитриос Михас, както и ръководителите на търговските и икономически отдели на посолствата на Белгия и Полша. От страна на евроатлантическите партньори в срещата участваха посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов.

Управителният съвет на КРИБ беше представен от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, заместник-председателя на КРИБ Боряна Манолова (Сименс България), членовете на УС Джейсън Кинг (Йетел България), Евгений Иванов, Зарина Генчева (Моушън Артс), Илиян Терзиев (Камарата на строителите в България), Красимира Хаджийска и Елена Велкова (Нова Броудкастинг Груп), Кристина Ескенази (Биотехнологичен и здравен клъстер), Любомир Станиславов (Автопарк България), Роберто Санторели (Конфиндустрия България, организацията на италианския бизнес в България), Петя Димитрова (Пощенска банка), Стоян Ставрев (БКО), Андон Тушев (Тал Инжинеринг).

„За мен е изключително удоволствие и чест да Ви приветствам на днешната среща, чрез която продължаваме и развиваме една дългогодишна традиция на обмен на мнения между висшите дипломати от Европейския съюз и САЩ и представителите на най-голямата работодателска и бизнес органидация ", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в началото на срещата.

По време на бизнес-закуската беше представена новата поредна двуезична публикация на КРИБ „Макроикономически монитор 2024", която прави преглед на ключови макроикономически показатели на България и дава прогноза за тенденциите през следващите 6-12 месеца.

Макроикономическият доклад на КРИБ отбелязва позитивни данни на българската икономика в сферите на растежа на БВП, инфлацията, търговията и очакванията за бизнес климата като може да се предвиди ускоряване на стопанската активност през второто и третото тримесечие на 2024, придружено със стабилизиране на инфлацията около 3%.

Притеснителни остават данните за индустриалното производство и добивната индустрия, които продължават да бележат спадове, както и устойчиво ниското ниво на инвестициите в дълготрайни материални активи както процент от икономиката в исторически план, така и спрямо близките за България държави от Източна Европа.

От друга страна, очакванията за бизнес климата у нас се подобряват, особено в сектор строителство, търговия и услуги. Ръстът на кредитирането през април 2024 г. от 13.13% на годишна база обхваща както заемите към бизнеса, така и тези към домакинствата с подчертан интензитет в жилищното кредитиране. Макар и кредитирането да е важен индикатор за икономическия растеж, с оглед на намеренията на България да влезе в eврозоната, то трябва да бъде внимателно проследено с цел устойчивост и балансираност, имайки предвид директната му корелация с увеличаването на паричната маса и инфлацията.

Теми на последващата дискусия бяха процесът по влизане на България в Еврозоната, подобряване на достъпа на чуждестранния и местния бизнес до висококвалифицирана работна ръка, активно сътрудничество с образователните институции, и устойчивото и предвидимо управление на финансовата рамка на публичния и частния сектор.

КРИБ получи препоръка да бъде по-активна част от обществения диалог относно разясняването на ползите от присъединяването на страната към Еврозоната и провеждането на образователна реформа, която да отговори на дългосрочните предизвикателства пред пазара на труда в страната и Европа.

Управителният съвет на КРИБ отличи готовността на банковия сектор за приемане на общата валута, уменията на бизнеса да подобрява качеството на пазара на труда в посока капацитет и приобщаване и подпомагането на иновативни и капитало-интензивни инвестиции в сфери като ядрената енергетика.
КРИБ и дипломатите се обединиха около ключовото значение на Еврозоната, ОИСР и Шенген за по-тясната и необратима интеграция на българската икономика и общество с Европейския съюз, както и около важността в България да се формира редовно и стабилно правителство.

В края на срещата беше постигната договореност диалогът между КРИБ и дипломатите от ЕС и САЩ в България да продължи, наред с представяне на периодичен анализ на макроикономическата обстановка в страната.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

>