Дуално обучение, стажове и стипендии има за бъдещите ядрени енергетици

27.06.2024 12:41
Стажанти на посещение в Откритата разпределителна уредба на АЕЦ “Козлодуй” – връзката на най-голямата енергогенерираща мощност в България с националната електроенергийна система. СНИМКИ: АЕЦ "Козлодуй"
В машинна зала на V блок – стажант и наставник от сектор “Електросилово оборудване” към дирекция “Производство”.

На ядрената енергетика са нужни млади хора, а перспективата за кариера е дългосрочна. Поради това АЕЦ “Козлодуй” предвидливо развива от години младежки програми, които насърчават ученето и ранния избор на кариера.

Дуално обучение

Бъдещите енергетици преминават дуално обучение в етапа на средното образование - в професионалните гимназии в Козлодуй и Мизия.

През 2023 г. това са направили 33-ма ученици от ХI клас на професионалната гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов” в Козлодуй. Паралелно със занятията в училище те усвояват знания и на реални работни места в централата под ръководството на опитни наставници.

През учебната 2023/2024 г. младежите работят по два дни седмично и четири седмици през юли. За следващата година е предвидено да бъдат на работните места по три дни седмично и две седмици през май. След две години по същия начин ще протече подготовката и на останалите ученици в дуална форма на обучение от професионалните гимназии в Козлодуй и Мизия.

Атомната централа подпомага учебни заведения, като един от начините е отпускането на

стипендии за студенти и ученици

От години АЕЦ “Козлодуй” си сътрудничи по специалности, свързани с ядрената енергетика, със СУ “Св. Климент Охридски” и Техническия университет – София. Отпускат се 1000 лв. на семестър, като атомната централа покрива и семестриалните такси до завършване на бакалавърска или магистърска степен.

Стипендиантите имат право да се включат в платените летни стажове на АЕЦ “Козлодуй” след края на първата година на тяхното обучение. След като завършат, получават възможност да започнат работа в най-голямото електропроизводствено предприятие в България. Този път вече са изминали 17 души, които сега са сред специалистите, допринасящи за безопасната експлоатация на ядрените блокове.

През 2020 г. централата стартира нова програма за стипендии на ученици, която подпомага младежи с висок успех. Тя обхваща професионалните гимназии по ядрена енергетика в Козлодуй и Белене.

Лятната стажантска програма също е част

от инициативите на атомната централа

за привличане на млади хора,

избрали да изучават технически специалности, приложими в дружеството. Вече 20 г. десетки студенти могат да станат част от екипите на АЕЦ “Козлодуй” и да изпълняват конкретни задачи. Стажът им продължава четири или осем работни седмици.

За участие в тазгодишните летни стажове желание са заявили 50 студенти. Всеки от тях ще разработи конкретен проект в областта на изучаваната от него специалност под ръководството на ментори от атомната централа. От последните две кампании 12 души, провели летен стаж в дружеството, вече работят или са одобрени за назначаване в АЕЦ “Козлодуй”.

Сътрудничеството с висши учебни заведения, сред които освен СУ “Св. Климент Охридски” са и техническите университети в София и Габрово, УНСС и други, е важна част за подготовка на висококвалифицирани специалисти, които да работят за развитието на ядрената енергетика на България.

АЕЦ “Козлодуй” си партнира и с образователните институции и при проекти за развиване и надграждане на компетенциите на служителите.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна молитва за 1010-годишнината от смъртта на цар Самуил днес в Петрич

1010-годишнина от смъртта на цар Самуил ще отбележат днес в Петрич с редица инициативи, предаде БТА. Софийският университет „Свети Климент Охридски“, Община Петрич и Македонски научен институт

Клаудия и Робърт прелетяха 15 000 км от Сидни, за да вдигнат българска сватба - черпят 2 кебапчета и бира

Лиснаха менче с вода, гърмяха три пъти с газов пистолет, но нямаше кой да напие петела. Днес веселбата продължава Сватба на австралийци по старите български традиции

Православен календар за 5 октомври

Св. мчца Харитина. Св. свщмчк Дионисий, епископ Александрийски Св. мчца Харитина впечатлявала с красота, кротост, целомъдрие и светлата си вяра в Бога

Само в "24 часа" на 5 октомври: Къде, как и кой продава жертвите на трафик - съботен очерк

Само в "24 часа" на 5 октомври: Къде, как и кой продава жертвите на трафик - съботен очерк Катрин Зита-Джоунс с уникално дързък подарък за юбилея на Майкъл Дъглас – снима се "както майка я е

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената, с която дели последните 20 г. от живота си. В същото време той е женен за Флора Карабела

>