В България са купувани основно пакети за обучение с криптовалутата на Ружа Игнатова

27.06.2024 08:24
Ружа Игнатова
Ирина Дилкинска
Николай Петров КАДЪР: NOVA

Около 70-80 тона материали са събрани по разследването и там има данни, че има притежавани имоти от Ружа Игнатова тук. Не е ясно по какъв начин са купени те, но разследването ще уточни. По това разследване са свалени банковите тайни и са разкрити банковите трансфери в над 20 банки в България, които са работили с one coin и е ясно какви транзакции са се извършвали. Те са от порядъка на 50 долара до 100 милиона долара, като големите не са от България. 

Това разказа адвокат Николай Петров пред Нова тв. Той е защитник на главния юрист на OneCoin Ирина Дилкинска. Тя се призна за виновна и бе осъдена в САЩ на 4 г., трябва да върне 111 милиона.

От България са купувани главно обучителни пакети за работа с криптовалутата. Това е било основно бизнес стратегията - да се продават такива обучителни пакети, за да се запознаят потребителите с начина на купуване и търговия с тази валута - те са на цени от 100 до 5000 долара., разказа Петров. Възложено е разработването на софтуеърни специалисти на блокчейн верига, тествана е в бета версия, но действаща такава няма.

Обсъждали сме възможността да искаме трансфер на Дилкинска за излежаване на присъдата в България, но засега не са предприети такива действия, обясни Петров. Тя е била началник на правния отдел и е имала сравнително близък контакт с Ружа Игнатова. Пресилено е да е дясна ръка, но има значително участие, призна адвокатът.

Никога не е ставало въпрос конкретно дали Ружа е жива или не, но винаги във въздуха е съществувало едно предположение, че е жива, да е добре скрита някъде, допълни Петров.

OneCoin има дейност в над 170 държави по света. Свалени са табелите в българския офис, нещо се случва вътре, но няма официално информация дали работи все още в България, има информация, че по света все още се правят транзакции с тази валута, допълни Петров.

Тя е била в много близки отношения със Себастиан Грийнууд и с Макс Скот - двама от нейните съдружници. Първият е осъден на 20 г., а вторият на 10. Тя се е предпазвала от контакти в България, била е затворена. С брат си е била близка, той е в България, освободен е официално. В момента не се занимава с нищо, почива си след преживяното в САЩ, разказа адвокатът.

Консултирала се е с наши специалисти в различни сфери на финансите, работила е с Емил Хърсев, доколкото знам, ползвала е негови насоки, обясни Петров. 

Други от От страната и света

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

Втори сме след Хърватия в ЕС по увеличение на почасовите разходи за труд

През второто тримесечие на 2024 г. спрямо второто тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 15,4 на сто

Откриха втора статуя в Хераклея Синтика (Видео)

Екипът на археолога проф. д-р Людмил Вагалински се натъкна на още една мраморна скулптура в Хераклея Синтика до Петрич. Находката близо до мястото в канала

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

>