НЕК започна проектите за двете големи хидробатерии

27.06.2024 08:25

Нужни са спешно, за да ползват с помпите си

излишния ток с нулевите цени

Националната електрическа компания започна конкретна работа по две нови помпено-акумулиращи ВЕЦ (ПАВЕЦ) – “Батак” и “Доспат”, които да играят ролята на големи хидробатерии за складиране на електроенергия. Те са важни за енергийната система заради бума на веитата с тяхното свръхпроизводство на ток в светлите часове и с близки до нулата и отрицателни цени. Помпите на тези две ПАВЕЦ ще се включват и ще ползват излишната зелена енергия, за да качат водата от долния язовир в горния. Така складирана, водата е готова да влезе във вецовете им и да произвежда ток, когато има нужда от него.

Предимствата на двата проекта са, че ще бъдат изградени между съществуващи язовири, което ще намали сериозно инвестициите. Успешното им осъществяване ще допринесе за значителното увеличаване на капацитета за съхранение на енергия и ще има съществен принос за стабилността на електроенергийната система и сигурността на електроснабдяването в България и Европейския съюз.

ПАВЕЦ “Доспат”

Предвижда се язовир “Доспат” да се използва като долен изравнителен басейн. Горен резервоар ще бъде язовир “Широка поляна”, свързан като скачен съд с язовир “Голям Беглик” чрез съществуващата тунелна деривация, дълга 4,2 км. Наличните полезни обеми, т.е. капацитетът на язовирите “Голям Беглик” и “Доспат”, гарантират достатъчно количество вода и възможности за работа за предвидените мощности.

ПАВЕЦ “Батак”

Аналогично за проекта за ПАВЕЦ “Батак” горен изравнител ще бъде язовир “Голям Беглик”, свързан с язовир “Широка поляна”, а за долен резервоар – язовир “Батак”.

Мощността и на двете нови централи се предвижда да бъде по около 800 мегавата в генераторен режим и приблизително по 700 мегавата в помпен режим.

По предварителни оценки очакваният ефект от изграждането на двете нови мощности ще гарантира капацитет за съхранение на енергия между 30 и 50 гигаватчаса, което е значително не само за България, но и за Европа.

Технологията ПАВЕЦ

Освен производството на електрическа енергия технологията на помпено-акумулиращите ВЕЦ (ПАВЕЦ) позволява обратно изпомпване на води към горен изравнител (язовир) с цел балансиране на излишъка в електроенергийната система, породен от базови електроцентрали или ВЕИ производители (от вятър и слънце) с променливо производство. По този начин водата се използва многократно и позволява съхранението на енергия като батерия с възобновяем ресурс.

Идеята за двете помпено-акумулиращи мощности е нова, но става все по-актуална в контекста на значителното навлизане на производители от ВЕИ на пазара на електроенергия и нарастващата необходимост от балансиране на електроенергийната система.

Отчитайки важността и значението на инвестициите във възобновяеми генериращи и балансиращи мощности, на 12 юни НЕК подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка за предоставяне на консултантска помощ при подготовката за изграждане на двете нови централи.

Това споразумение е важен етап от целия подход за изграждането им и е продължение на целенасочените усилия на НЕК за развитие на проекти за устойчиво производство от възобновяеми енергийни източници. Подписването му е важна стъпка не само за НЕК, но и за цялата електроенергийна система на страната, тъй като

ще окаже подкрепа за развитието

на две нови мощности

със значителен капацитет за производство и съхранение на възобновяема енергия, включително гъвкавост и балансиране на електроенергийната система.

Консултантската помощ на ЕИБ се изразява в изготвянето на анализ на техническата осъществимост и икономическата жизнеспособност на двата потенциални стратегически проекта на НЕК.

Анализът ще е на два етапа, позволяващи оценка на проектите, доразвиване на детайлите им и вземане на информирани решения на всяка стъпка. Общата продължителност на двата етапа се очаква да е около 16 месеца.

Дейностите в първия етап на предварителното предпроектно проучване включват изготвяне и прецизиране на първоначалното задание и обхват, както и подробен предварителен анализ на осъществимостта на проектите. Цялостната продължителност на етапа е около 4 месеца.

Дейностите във втория етап (предпроектно проучване) включват изготвянето на детайлен технически, икономически и финансов анализ; подробна оценка на екологичното и социалното въздействие на проектите; регулаторен преглед, правен анализ и преглед на съответствието, както и финализирането на окончателен доклад за проучване на осъществимостта и жизнеспособността на проектите. Цялостната продължителност на етапа е около 12 месеца.

Ползите и обществената значимост от реализирането на тези два проекта за две нови помпено-акумулиращи централи в България са безспорни – от една страна, новите мощности

ще гарантират сигурността на доставките

на електрическа енергия за цялата страна

чрез своите два режима на работа - генераторен и помпен, а от друга, ще допринесат за интеграцията на възобновяеми енергийни мощности и изпълнението на декарбонизационните цели на България.

Много съществено предимство за ПАВЕЦ “Батак” и ПАВЕЦ “Доспат” е, че те са част от 10-годишния план за развитие на мрежата до 2024 г. на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E). Това означава, че проектите могат да кандидатстват за статут на проекти от общ интерес за Европейския съюз, което от своя страна

ще открие пътя към финансиране от

европейски инструменти и програми

– например от Механизма за свързване на Европа.

Пилотен проект за

батерия при ВЕЦ “Въча 1”

НЕК планира и изпълнението на пилотен проект за инсталиране на система за съхранение на енергия във ВЕЦ “Въча 1”. Проектният капацитет за съхранение е 10 мегавата. Компанията е в процес на финализиране на документацията за обявяване на обществена поръчка. Целта на проекта е да се подобри използването на съществуващите хидромощности и да се повиши капацитетът за съхранение и балансиране на електроенергийната система. Ще покаже и ползата от комбинирането на съществуващите ВЕЦ с нови системи за съхранение на енергия на базата на батерии в хибридни проекти, за които има успешни примери в Германия и Полша.

 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>