Петима от столипиновската Сорбона минали в по-горен клас, без да са стъпвали в час

26.06.2024 21:32 Румен Златански
Директорката на училище "Найден Геров" в "Столипиново" Сашка Кръстева
СУ "Найден Геров" периодично се тресе от скандали.
Шефката на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Снимка: Архив

За да не бъдат съкратени, учители водели фиктивни ученици и не им пишели отсъствия

Пловдивското средно училище “Найден Геров”, наричано столипиновската Сорбона, отново се тресе от скандал. В него се обучават около 600 ученици. Оказва се, че петима са преминали в по-горен клас, без да са посещавали занятия, но са получавали оценки.

За случая потвърди пред “24 часа” директорката Сашка Кръстева. По думите ѝ въпросните петима ученици били от 9-и и 11-и клас. “Извършихме проверка и се оказа, че през този период

те изобщо не са били в България”,

каза Кръстева. Тя уточни, че става въпрос за времето от 2021 до 2023 г. Това са две учебни години. Самата директорка пое школото на 30 септември м.г., след като беше уволнена предшественичката ѝ Диана Гавазова. Тогава пак гръмна подобен скандал за писани оценки на мъртва ученичка (виж карето долу). 

След разкритите нови нередности Кръстева е уведомила компетентните органи.

“Разговарях с представителите на министерството на образованието. Събрах всички документи и ще ги предам на прокуратурата. Нека да проверят и установят кои са извършили нарушенията”, заяви директорката.

Тя се хванала за главата, като разбрала, че всеки един от въпросните петима ученици е натрупал по над 700 неизвинени отсъствия. В същото време не можело да бъдат изключени, тъй като педагогическият съвет отказал да гласува таван на неизвинените отсъствия.

“Това позволява на учениците на практика да не посещават занятия, а преподаватели ги прикриват”, изумена е директорката.

Кръстева е пенсионер и се наложи на пожар да поеме школото след уволнението на предшественичката ѝ. Сега го ръководи до провеждане на конкурс, насрочен за септември тази година, в който тя няма право да участва.

За времето, в което е начело на училището, се натъкнала на фрапиращи нарушения.  “Установихме, че

450 ученици се водят фиктивно. Отписахме ги

Така децата, които са в училище, намаляха от 1050 на 600. Нормално е при тази ситуация да се стигне до съкращения на педагогически помощен персонал. Смятам да се разделим с 5 чистачки и още толкова преподаватели. Срещаме обаче голяма съпротива от синдикатите, които са твърдо против тези съкращения. Те бранят своите членове. Но не си дават сметка, че е реална опасността преподаватели да няма кого да обучават през есента заради намаления брой на децата”, каза Кръстева. Имало слети паралелки с по 6-7 ученици, през новата учебна година няма да отпаднат още деца.

“Нямаме нужда от толкова много чистачки - 18 на брой

Учителите ни пък са над 70”, обясни директорката.

Тя възнамерява да се срещне с председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева и да я уведоми за проблема. “Ясно е, че колегите искат да запазят работните си места, но това не може да става с фиктивни ученици”, категорична е Кръстева. Споделя, че напрежението в училището е голямо.

“Всички колеги ме намразиха, вече и между тях има дрязги, но аз съм назначена на този пост, за да свърша работата. Не може на щат да се държат толкова много хора, след като броят на учениците спадна драстично”, категорична е директорката.

Шефката на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова признава, че ситуацията в СУ “Найден Геров” е тежка от година насам. “Замесен е личен интерес за запазване на работните места. Проблемът е бил замитан 2 г. и не е имало никакъв контрол”, коментира тя пред “24 часа”.

Според Киркова с намаляването на учениците бюджетът на учебното заведение ще се свие с половин милион лева. 

Преди година петокласничка се удави, но продължиха да я "изпитват"

Схемата се прилага и в други етнически квартали в страната, твърдят педагози

Фиктивните ученици в СУ “Найден Геров” не са от вчера. Най-големият скандал гръмна на 8 септември 2023 г., след като се разбра, че петокласничка се е удавила в Марица, а два месеца след смъртта ѝ учители са ѝ писали оценки и са я водили в клас.

Макар да не са я виждали, преподавателите редовно я “изпитвали” до 22 ноември - два месеца след като тя не е между живите.

“Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикации за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато”, реагира тогава министърът на образованието проф. Галин Цоков и разпореди проверка. В резултат директорката Диана Гавазова беше уволнена. Самата тя обясни тогава, че не може да има цялостен контрол върху всички ученици. И прехвърли отговорността на класните ръководители и учителите.

Това е класическа схема с “мъртви души”,

действа от години и се отнася не само до СУ “Найден Геров” в “Столипиново”, но и до всички училища в етническите квартали на Пловдив и цялата страна, включително и “Филиповци”, обясниха просветни дейци, настоявайки да не бъдат назовавани. По думите им това се прави заради принципа “Парите следват ученика”.

Проф. Цоков посети без предупреждение училището на 11 декември миналата година, за да се срещне с преподавателите. Целта му беше да разбере какви проблеми срещат учителите в работата си и да чуе предложенията им за промени.

“Избрах да дойда тук, без да уведомявам никого предварително, за да имаме максимално открит разговор. Защото вашето училище не трябва да се превръща в пример за порицание, а за началото на истинска промяна в системата за обхват”, обясни министърът. По думите му учителите могат да разчитат на всякаква подкрепа, но е много важно да се елиминира формализмът и да се взимат повече мерки за задържане на децата в училище.

Преподавателите обясниха, че много от

децата срещат трудности с българския език

и е добре да имат възможност да адаптират учебните програми към техните нужди. Те проявяват и интереси към спорта и творчеството, но материалната база не е достатъчно добре развита.

Училището има и своите добри примери - една от възпитаничките днес е дипломиран учител, няколко деца свирят на пиано, а училищният футболен отбор е сред най-добрите в областта.

Други от От Пловдив

Кметът на Пловдив: Пожарът на Младежкия хълм е овладян, общинска полиция ще следи (Снимки)

Овладян е пожарът на Младежкия хълм, съобщи кметът Костадин Димитров. Пламъците избухнаха този следобед, а димът се виждаше от целия град. "Благодаря на екипа на Пожарната за бързата реакция

Двама младежи и мъж на средна възраст припаднаха в жегите в Пловдив

Медици от Спешната помощ са свестили днес следобед двама младежи и мъж на средна възраст в Пловдив, припаднали в жегите. Тримата местни жители се почувствали зле

Пламна Младежкият хълм в Пловдив

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив, алармират граждани. Пламъците са обхванали пространство в южната му част и се разрастват, твърдят очевидци. Димът се вижда от голямо разстояние

Чистят по нова технология графитите от скалите по тепетата, на сутринта пак са нашарени (Снимки)

Каквито и методи да бъдат въведени, скалите по пловдивските тепета вечно са нашарени със спрейове. "На единия ден ги чистим, на сутринта отново са боядисани

Скокът на такситата стигна Пловдив и големите градове (Графика)

Така максималната дневна тарифа във втория град стана 1,80 лева, а нощната - 1,90 Браншът настоява по столичните булеварди с повече от две ленти в една посока най-лявата да се забрани за МПС с

>