Скандал дали Атанас Атанасов е опитал да вербува военни разузнавачи. В отговор той изчете SMS с обиди по негов адрес и поиска оставки (Обзор)

26.06.2024 21:30
Атанас Атанасов

Според Николай Денков службата се ползва за политическа атака

Опитвал ли е съпредседателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов да вербува двама офицери от Служба “Военно разузнаване” (СВР)? Това проверяват прокуратурата и ДАНС, обяви в сряда пред депутатите шефът на военните разузнавачи ген. Венелин Венев. Той бе извикан в парламента по искане на ДПС.

На 12 юли 2023 г. по искане на Министерския съвет Венев изпратил двама свои служители на среща със съветника на тогавашния експремиер Николай Денков - Веселин Марков. Уговорката е била те да разговарят в правителствената сграда, но срещата се провела в съседно кафене. Там Марков поискал офицерите да съдействат на Атанасов. В замяна им е обещано кариерно развитие.

Обяснено било, че Атанасов иска да назначи и свой зам.-шеф в СВР, разказа Венев.

През април Атанас Атанасов разказа своя версия, в която Веселин Марков опитвал да уреди тежкия развод на свой роднина, чиято жена живеела на семейни начала с ген. Венев.

След срещата с Марков двамата офицери докладвали на Венев. Твърденията им били проверени, включително с полиграф и след това двамата подали рапорти, които са предадени на прокуратурата и ДАНС. Документите не са засекретени и са били изпратени и на президента Румен Радев, експремиера Николай Денков и тогавашния шеф на НС Росен Желязков.

“Винаги съм работил добре със службата. Но също така нямам съмнение, че в момента те са включени в политическа поръчка, с която се удря един от лидерите на опозиционна партия”, реагира в сряда акад. Денков. Той запита защо рапортите са подадени 6-7 месеца по-късно (Венев обясни това с нуждата от проверка - б.р.), защо рапортите не са класифицирани и др. Според него цялата информация присъства само в единия рапорт.

“Единият рапорт е малко по-пълен от другия - просто защото единият офицер е бил харесан и пред него е разгърнат целият размисъл за действия”, отвърна Венев.

Атанас Атанасов пък зачете есемес, изпратен от Венев до няколко души, включително депутати, през февруари т.г. В него генералът нарича Атанасов “гномът”, “нагъл, дърт комунист”, “полицайче” и т.н.

“Сега ще приготвя сигнала до прокуратурата, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно. После има няколко опции - включвам включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов и ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии”, гласял есемеса, изчетен от Атанасов.

“Пак ще пуснем сигнал. Прилича ми на СРС (специално разузнавателно средство - б.р.). Неуморно вървим към прокуратурата”, отвърна му Венев.

Според Атанасов обаче съобщението било пратено до петима души и стигнало до него.

“Тия двамата трябваше много отдавна да си отидат и да не заемат тези позиции”, каза Атанасов за Венев и началника на ДАНС Пламен Тончев, който пък бе изслушан за детската болница. “ДАНС се е превърнала в политическа бухалка на ГЕРБ и ДПС”, настоя той.

Денков пък определи скандала като подаване на топката между ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН.

Други от От страната и света

С белезници, стоп палка и син буркан ще ловят бракониери на риба

Полицейски арсенал - белезници, стоп палка и моторни превозни средства със специален режим на движение, ще могат да използват служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)

От синода неофициално: Няма разкол в БПЦ, само една калимавка се тръшка из фейсбук

Игуменът на Гигинския манастир Никанор обяви за свой патриарх Вартоломей и иска да си ходи на килията в Света гора, но не му се тръгва още В Българската православна църква (БПЦ) няма разкол

Десет нелегални мигранти пострадаха при катастрофа с джип край Ямбол

Десет нелегални мигранти са пострадали при катастрофа с джип край Ямбол. Инцидентът е станал малко преди 20:00 часа, съобщи за БТА заместник-директорът на областната болница „Св

Сарафов прати проверка на прокурора Франтишек, затворил Нико Тупарев за денонощие в ареста (Обзор)

Името на бившия шеф на закритата вече Спецпрокуратура и кандидат за Спецапелативната беше замесено и в "Осемте джуджета" Ръководствата на Върховната и на Софийската градска прокуратура се

Профили в мрежата предлагат услуги от името на задържания хакер "Емил Кюлев"

Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима "Емил Кюлев". В петък беше задържан 21-годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор

>