Изчезнали 20 млн. лева от автобуси за деца, взривиха кариерата в ДПС на Сали Табаков и го вкараха в ареста

26.06.2024 21:05
Сали Табаков позира с една от пушките си.
Албена Михайлова е обвинена за длъжностно престъпление.
Митхат Табаков (вдясно) и Гюнай Сефер в съдебната зала


Бившият варненски лидер на движението е обвинен за пране на пари с тъста си Захир Османов, а главният секретар на просветното министерство Албена Михайлова - за длъжностно престъпление

Една дълга и емоционална война между политика Сали Табаков и сайта “Афера”, завърши с арест на бившия областен председател на ДПС във Варна, неговото публично прогонване от движението и прокурорско обвинение срещу висши служители на министерство.

Скандалът, в който става дума за изчезнали 20 милиона лева от обществена поръчка на министерство на образованието от 2018 година насам, се разплита след на сигнал на Веселина Томова, собственик на варненската медия, до Комисията за противодествие на корупцията (КПК), а копия са получили ДАНС, прокуратурата и МВР.

Преди 6 години по времето, в което образователен министър е Красимив Вълчев, МОН сключва рамково споразумение с варненската фирма “Джеми” ООД за доставка на 11 автобуса с 35 места, които трябва да возят ученици от малките населени места към градовете. Под документа стои подписът на Албена Михайлова като главен секретар на министерството. Тя запазва поста си при всички правителства оттогава и преживява няколко редовни и служебни правителства.

От министерството и екипа на проф. Галин Цоков оказват пълно съдействие на разследващите органи, въпреки че обществената поръчка е

обявена и изпълнена по времето на негови предшественици

Според “Афера” през 2021 и 2022 г. “Джеми” ООД, която е собственост на Сали Табаков, подписва 4 договора с МОН за доставка на турски автобуси за общо 28,4 млн. лева. По сметките на компанията доставчик в Турция обаче са постъпили само 4 млн. евро, или 8 млн. лв. Компанията, която трябвало да достави малките бусове за учениците, носела странното име “Фирма за анонимни външни търговски дейности” и била разследвана в Турция за финансови злоупотреби.

Всъщност фирма “Джеми ООД” доставя транспортни средства на различни институции у нас още от 2009 г. Сключила е договори за над 80 млн. лв., но работи основно с Министерството на образованието и науката. Тъстът на Сали Табаков има 90% от компанията и е управител. Съдружникът му Ангел Петров има 10%. Захир Османов е собственик и на други компании, които работят с държавни пари.

В сряда главният секретар на министерството на образованието Албена Михайлова, областният председател на ДПС във Варна Сали Табаков и тъстът му Захир Османов бяха обвинени за неизгодна сделка и пране на пари, съобщиха официално от Софийската градска прокуратура. 

Табаков, който е и общински съветник в морската столица, е в ареста с определение на съда.

Преди дни инспектори са претърсили няколко адреса, включително къщата на Сали Табаков.

Намерени са много пари в брой

- 510 хил. евро, 320 хил. лв. и 272 златни монети на стойност 1,2 млн. лв. Освен това са открити 35 хиляди патрона, огнестрелно оръжие и 2 гранати, за които Табаков не е имал разрешително и ще бъде обвинен от Районната прокуратура във Варна.

Оказва се, че и тъстът му Захир Османов държи в дома си внушителни суми - 547 хил. евро и 50 хил. лв.

Сали Табаков е бизнесмен, политик и брат на бившия депутат и кмет на Дулово Митхат Табаков, който лежа в затвора (виж карето долу).

Прокуратурата разследва Табаков, Османов и Михайлова за престъпления, извършени в периода 2018 до 2023 г.

Още през октомври м.г. “Афера” пише за казуса, но публикациите се приемат като част от конкурентната битка за варненското ДПС между бившия депутат Ерджан Ебатин, на когото Веселина Томова видимо симпатизира, и Сали Табаков, който води варненската организация на движението от 2016 година.

Дългогодишният областен лидер на ДПС вече е изключен от партията. На парламентарните избори през март беше втори в листата на партията след Филиз Хюсменова (виж в карето). На местните избори през есента оглави листата на ДПС и стана общински съветник.

След ареста на Табаков Ебатин е избран на неговото място като председател на областния съвет на ДПС във Варна. Сега Сали Табаков е в следствения арест в София и чака произнасяне на Апелативния съд. Тъстът му е вкъщи с проследяваща гривна, тъй като съдът е взел предвид напредналата му възраст.

Високопоставеният чиновник от МОН Албена Михайлова не е арестувана, но е обвинена.

Братът Митхат Табаков е първият депутат, лежал в килия - пак за облаги, пак към фирма "Джеми"

Братът на Сали Табаков, бившият кмет на Дулово и депутат от ДПС Митхат Табаков, беше осъден и лежа в затвора. Делото му също е свързано с “Джеми” ООД, която доставя автобуси на МОН.

През пролетта на 2009 г. Митхат Табаков още е кмет на Дулово. Тогава сключва договор с фирмата на тъста на брат си за изграждане на ВиК мрежа и пречиствателна станция за 18 млн. лв. Разследването по-късно показва, че това се е случило в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Варненската фирма без опит в строителството и без сертификат за работа с европейски пари е предпочетена пред големи строителни компании. 

Няколко месеца след договора, през лятото на 2009 г. Митхат Табаков става депутат. Тогава започва и разследването срещу него за опит за измама с над 11 млн. лв.

Осъден е на 5 г. затвор ефективно. Влиза в затворническото общежитие през 2014 г., но излежа само половината от наказанието след предсрочно освобождаване. Така Митхат Табаков стана единственият досега депутат, който е лежал в затвора, но за престъпление, което е извършил като кмет. Заедно с него на 4 г. затвор беше осъден и заместникът му Алтен Чаушев.

Освен за договора с “Джеми” Митхат Табаков беше съден и по друго дело - че е облагодетелствал фирмата на съпартиеца си Гюнай Сефер през 2005 г. Сключил с компанията му договор за път в община Дулово, превел парите, но пътят не бил построен. Табаков беше осъден само на 6 месеца затвор по това дело, но не влезе в затвора, защото ги е изтърпял по другото дело.

Варненският скандал удари и Хюсменова - оттегли се след 30 г. в политиката

След 30 години в политиката Филиз Хюсменова се оттегли в деня на ареста на Сали Табаков, Бившата евродепутатка бе едно от знаковите лица на ДПС, затова и оставката от 50-ото НС изненада. Официално тя го направи заради ниските изборни резултати на ДПС във Варна, въпреки че в деня след вота - 10 юни, пусна пост, в който отчита, че резултатът на структурата “заслужава уважение”.

Хюсменова е от Силистра. Интересът ѝ към политиката е от студентските години, а човекът, който я запалва за нея, е свекърът ѝ Тефик Хюсменов, един от основателите на структура на ДПС в Силистра. Съпругът ѝ Тунан е един от най-уважаваните невролози у нас. 

Хюсменова заема първия си пост в политиката през 1994 г., когато е едва на 28 години. Минава през всички стъпала на властта - от общински съветник и зам.-кмет до министър без портфейл по бедствия и аварии в кабинета “Сакскобургготски”. Тя е и първата жена министър от Крайдунавска Добруджа. Била е депутат, наблюдател в ЕП, а през 2007 г. е първият водач на евролистата на ДПС. Остава в Брюксел три мандата, издига се до зам.-шеф на Групата на европейските либерал-демократи. За да се върне в 49-ото НС като водач на листата на ДПС във Варна. В този мандат е и зам.-шеф на НС. Беше в Централното оперативно бюро на партията до последната Национална конференция в края на февруари 2024 г., когато за съпредседатели бяха избрани Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Други от От страната и света

От синода неофициално: Няма разкол в БПЦ, само една калимавка се тръшка из фейсбук

Игуменът на Гигинския манастир Никанор обяви за свой патриарх Вартоломей и иска да си ходи на килията в Света гора, но не му се тръгва още В Българската православна църква (БПЦ) няма разкол

Десет нелегални мигранти пострадаха при катастрофа с джип край Ямбол

Десет нелегални мигранти са пострадали при катастрофа с джип край Ямбол. Инцидентът е станал малко преди 20:00 часа, съобщи за БТА заместник-директорът на областната болница „Св

Сарафов прати проверка на прокурора Франтишек, затворил Нико Тупарев за денонощие в ареста (Обзор)

Името на бившия шеф на закритата вече Спецпрокуратура и кандидат за Спецапелативната беше замесено и в "Осемте джуджета" Ръководствата на Върховната и на Софийската градска прокуратура се

Профили в мрежата предлагат услуги от името на задържания хакер "Емил Кюлев"

Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима "Емил Кюлев". В петък беше задържан 21-годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор

Архимандрит Дионисий - майстор на церемониала за интронизацията както през 2013 г. за Неофит

Протестърът в расо е запретен от служение, но не е отлъчен от църквата Какво прави попът протестър Дионисий на церемонията по интронизация на патриарх Даниил

>