Твърде много охрана за политици - пазят Борисов заради Украйна, за другите мълчат (Обзор)

26.06.2024 22:00
Пред блока на Кирил Петков в центъра на столицата е паркирана патрулка.
Къщата на Бойко Борисов в Банкя, около която преди дни бяха снимани барети от отряда за борба с тероризма.
Бойко Борисов
Атанас Атанасов
Кола на жандармерията пази Атанас Атанасов пред дома му.
Кирил Петков

Твърде много се оказаха охранителите около българските политици. И ги пазят най-различни служби -

Заради сериозна заплаха за живота на лидера на ГЕРБ, а сигналът е дошъл от сериозна служба, стана ясно в сряда от обяснение на самия Борисов.

Преди около седмица хората, които се занимават с моята охрана, ме информираха, че има много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-високата степен на заплаха, разказа Борисов. Той не бил говорил с ДАНС, МВР, нито с ръководството на НСО, но се надявал да са “взели някакви мерки”.

Единственото, което мога да кажа за годините и как си го обяснявам аз, е категоричната подкрепа за Украйна. Че благодарение на нас, на ДПС, много от помощта, която отиде, е в действие, допълни Борисов. Запитан дали заплахата е заради Украйна, той отговори: Аз така го оценявам. Всичко друго са спекулации, които просто препращат - ако нещо се случи, кой да е виновен. Вината, и ако има такова нещо, касае само Украйна. И затова една от най-могъщите служби дава сигнала.

Запитан дали Путин е виновен, Борисов отсече: Не, не мога да кажа подобно нещо. Не казвам никой, че е виновен. Казвам, че няма друго основание, няма нещо, което ние да сме направили през годините, освен това. Няма откъде другаде да дойде заплахата.

Логистика в България има кой да направи, но заплаха...

И тази служба, която ме информира, вече ми говори да бъдем внимателни. Ние няма да се плашим, няма да променяме курса.

Плашен съм много пъти, с реални заплахи, каза Борисов и върна времето назад, когато беше главен секретар и през 2003 г. заловил близкия до Сретен Йосич албанец Фарид Топчагич с два гранатомета на ГКПП Калотина. И това не са шеги, и съжалявам, че точно Атанасов. Но ме притесни това, че вчера в две диаметрално противоположни медии излезе информация, че

заплахата идва от Делян Пеевски

Всичко друго бях чувал за Пеевски, но това вече ми дойде в повече. И ме притесни. Защото, когато Алексей Петров се зае да направи сглобка, той успя. Сега това би било с един куршум - два заека. С това, които сте написали - че Пеевски, след като сме се скарали, едва ли не е заподозрян, коментира Борисов.

За 23 г. в политиката на Бойко Борисов се знае за поне 15 заплахи за живота му.

През 2003 г. от Белград предупреждават, че сръбският наркобос Сретен Йосич е поръчал убийството на тогавашния главен секретар на МВР. Няколко месеца по-рано по искане на Холандия българската полиция е заловила у нас Йосич и го е предала на правосъдието там. Борисов ръководи акцията.

Йосич пребивава у нас още от средата на 90-те с чужда самоличност. Има общ бизнес с Бай Миле и се твърди, че двамата контролират трафика на синтетична дрога в цяла Европа. Малко преди да се получи първият сигнал, на граничния пункт Калотина

е задържан албанецът с двата гранатомета

Именно с тях е трябвало да бъде извършен атентатът.

Вторият сигнал за готвено покушение, най-вероятно пак от Йосич, е получен в разузнаването през 2005 г. Третата заплаха, съобщена от Сърбия, пък е, че заради екстрадицията на Ненад Миленкович Земунският клан подготвя атентат срещу Борисов, който като главен секретар на МВР е водил лично акцията. Пак през 2005 г. студент от УНСС бе осъден, защото писал заплашителен SMS на Борисов да спре да се бърка в далаверите или го чака куршум.

Два са сигналите, че родни престъпни босове уговаряли куршуми за Борисов. Знае се за сигнал и от юли 2009 г. за готвен бомбен атентат срещу Борисов и Цветанов.

През ноември 2010 г. излязоха информации, че има заговор срещу Бойко Борисов и

дори е била определена цена за живота му от 400 000 евро

Тогава се появиха анонимни данни, че знакови фигури от подземния свят са провели среща в Гърция, за да обсъдят как да отстранят премиера.

През юли 2012 г. в Харманли бе задържан пиян мъж от село Бисер, който заплашвал да убие Борисов заради смъртта на приятеля си Тодор Димов - Чакъра.

През септември 2012 г. при посещение на Борисов в Плевен бе открита самоделна бомба. Но според МВР нямало връзка между взривното устройство и посещението на тогавашния премиер.

Днес Борисов публично казва, че е притеснен от статии, които намекват за несъществуващ конфликт с новия лидер на движението Делян Пеевски, но самият лидер на ГЕРБ през годините е имал сблъсък с движението.

Първо на 21 февурари 2013 г. Борисов отива в парламента и обявява от трибуната: Предлагам да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган. Повод е предишна реплика на тогавашния депутат от ДПС Христо Бисеров, който напомня, че Борисов е призоваван като свидетел в Белград по делото срещу международния наркотрафикант Сретeн Йосич.

На 15 март 2013 г между премиерската вила на Бойко Борисов и Ахмед Доган в столичния кв. “Бояна”

бе намерен автомат “Калашников” с пълнител и заглушител

Оръжието е било в изоставен строеж на тясна уличка, по която министър-председателят Бойко Борисов минавал често, за да се разхожда на Витоша. Сокакът е в близост и до т.нар. Боянски сараи, където живее Доган.

Още миналата година бе усилена охраната на много политици заради позициите им в помощ на Украйна, разказа в сряда източник от специалните служби пред “24 часа”.

За усилената охрана пред дома си бе принуден да признае и Атанас Атанасов от ДБ.

Дали мен ме охранява жандармерия и какво са обстоятелства, които

мен не можете да ме питате

Не мислете, че на мен ми е комфортно някой да ходи след мен. Има си правила, обясни той. Но заподозря, че охраната му е сложена, за да го следят.

С охрана заради заплахи е и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Домът му е пазен денонощно от патрулка на полицията, паркирана пред входа. Никога не съм искал собствена охрана. Ако някой е преценил, че трябва да има полицейска кола пред моя дом, не съм аз, обясни той. Петков също е изразявал съмнения, че охраната му е поставена, за да го следи. Преди месец той дори разказа как е искал като премиер да сменят хората от НСО, които го пазят, защото са “къртици”, но не му било разрешено.

В групата заплашени политици е и подалият оставка като лидер на ДБ Христо Иванов.

Все още с охрана ходи бившият електронен министър в кабинета “Денков”, сега зам.-министър, Александър Йоловски. Охранителите му бяха дадени, след като се оплака от заплахи, отправени му от Кирил Петков и Божидар Божанов за обществени поръчки за над 600 млн. лева.

Преди Йоловски и друг министър се оказа с гардове - здравният министър в кабинета “Донев” Асен Меджидиев. Тогава това не бе обявено, но фоторепортерите на “24 часа” уловиха гардовете на доктора при пристигането му в парламента за откриването на 49-ото НС.

След скандала с бившите си съпартийци в “Промяната” и онзи запис и Радостин Василев започнал да получава заплахи. Тогава прокурор реши да го пази МВР. В края на 2022 г. с охрана тръгна и друг депутат - Климент Шопов от “Възраждане”.

До юли 2020 г. с НСО се движеше и почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Тогава той и Делян Пеевски сами се отказаха от охраната си след призивите на ДБ и президента НСО да спре да ги пази. Днес обаче Пеевски пак се движи с държавна охрана.

Други от От страната и света

С белезници, стоп палка и син буркан ще ловят бракониери на риба

Полицейски арсенал - белезници, стоп палка и моторни превозни средства със специален режим на движение, ще могат да използват служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)

От синода неофициално: Няма разкол в БПЦ, само една калимавка се тръшка из фейсбук

Игуменът на Гигинския манастир Никанор обяви за свой патриарх Вартоломей и иска да си ходи на килията в Света гора, но не му се тръгва още В Българската православна църква (БПЦ) няма разкол

Десет нелегални мигранти пострадаха при катастрофа с джип край Ямбол

Десет нелегални мигранти са пострадали при катастрофа с джип край Ямбол. Инцидентът е станал малко преди 20:00 часа, съобщи за БТА заместник-директорът на областната болница „Св

Сарафов прати проверка на прокурора Франтишек, затворил Нико Тупарев за денонощие в ареста (Обзор)

Името на бившия шеф на закритата вече Спецпрокуратура и кандидат за Спецапелативната беше замесено и в "Осемте джуджета" Ръководствата на Върховната и на Софийската градска прокуратура се

Профили в мрежата предлагат услуги от името на задържания хакер "Емил Кюлев"

Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима "Емил Кюлев". В петък беше задържан 21-годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор

>