Карловско село чака арестувания за кражба на камина кмет да се върне като управник (Снимки)

26.06.2024 19:00 Никола Михайлов
Тодор Танковски с белезници пред Карловския районен съд.
"Тодор е много добър кмет, друг такъв не сме имали", хвали го Рада Делева от Войнягово.
Къщата на Тодор Танковски и родителите му в село Войнягово.
Кметството на село Войнягово, където Танковски е трети мандат управник.
Съдия Анна Георгиева остави Танковски в ареста.
Площадът на село Войнягово.

“Пуснаха ли го кмета да си идва?”

Това питаха жители на карловското село Войнягово, след като 31-годишният Тодор Танковски бе задържан за кражба на печката тип камина от пенсионерския клуб. 

Младият мъж е натрупал солиден опит като кмет - през есента на 2023 г. войняговци го избраха за трети път. Успял обаче да се сдобие с криминално досие, но досега му се е разминавало леко. Затова и повечето хора очакваха да се прибере след 72-та часа, които изкара зад решетките. Това обаче не се случи.

Танковски беше задържан по подозрение, че не само е откраднал печката, но и я продал набързо за 80 лв. После проиграл парите в казино. Кметът не отрича, признал е всичко още при разпита си пред следовател.

“Съжалявам за извършеното, никога повече няма да си позволя да наруша какъвто и да е закон”, кълна се Танковски пред Карловския районен съд. Адвокатът му Гънчо Гънчев твърди, че клиентът му е болестно зависим от хазарт, но осъзнавал състоянието си.

За да мотивира искането за постоянен арест на Танковски, прокурорът Румен Иванов посочи реалната опасност кметът да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода, тъй като

вече е осъждан три пъти,

което не го е превъзпитало. Иванов представи и справка за висящо производство - стана ясно, че се разследва сигнал за злоупотреба със средства на община Карлово в размер на 20 000 лв. от септември 2023 г. до март 2024 г.

Адвокат Гънчев възрази, че постоянното задържане е прекалено тежка мярка за дребна кражба като тази на печката. “Доверителят ми е съдействал изцяло. Той не е женен и няма деца, но се грижи за родителите си. Баща му е на легло, майка му е в тежко състояние”, посочи той.

Съдията Анна Георгиева обаче остави Танковски в ареста. Според нея той добре е обмислил действията си и има трайно изградени престъпни навици. Танковски може да обжалва мярката.

По улиците на Войнягово се чуват различни думи за кмета.

“Друг такъв не сме имали, нищо че е млад

Той взимаше участие във всичко - във фолклорни концерти, поливаше и косеше парка, даже съм го виждала да мете пред съвета. И пейки направи, и беседки”, хвали го пред “24 часа” 80-годишната Рада Делева. Според нея няма значение с какво се занимава Танковски след работно време, след като си върши задълженията и се грижи за местните. Иван Ковачев изтъкна дейното му участие в организирането на събори. По образование Танковски е хореограф, завършил е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и по празниците бил пръв на хорото.

Извън безспорните му танцувални умения войняговци не могат да посочат много подобрения в селото в неговите мандати. По улиците се носи и мълва, че е получил общински пари за организацията на събор, но не платил на оркестрите и музикантите се принудили да си искат хонорара от община Карлово. За хората не е тайна, че играе комар в казината. Намирал пари по всякакъв начин.

Съвсем доскоро майката на кмета работила в пощата, а баща му отглеждал и продавал зеленчуци. “От малък му даваха всичко. Изучиха го и до днес още се грижат за него. Много се радваха, като го избраха първия път, сега това е голям удар за тях”, въздъхва Рада Делева.

Според хората във Войнягово обаче родителите на кмета вече няма да му помагат. Съседи коментират, че го виждат все по-рядко в къщата им, защото отношенията им били обтегнати. Виждали са

съмнителни коли да го чакат, защото дължал пари

Взимал от познати и роднини - все за да играе комар. Случвало се да изчезват дори строителни материали, закупени с общински средства. 

Въпреки че лошите му навици не са тайна за никого в селото, немалка част от хората са му симпатизирали, поне до последните избори, на които Тодор Танковски е спечелил третия си мандат с 329 гласа, или малко над 60% от гласовете. Издигнала го е партия “Консервативна България”. През 2019 г. грабнал победата още на първи тур с близо 86% от гласовете - тогава е представлявал местна коалиция “СДС-“Атака”-ДБГ”. Първия си мандат пък е спечелил с 64,10 на сто на балотаж, бил издигнат от инициативен комитет. Доскоро Танковски имаше имунитет, тъй като беше и кандидат за депутат от “Синя България”.

Присвоени пари, фиктивно почистване на сняг и неплатен хонорар на адвокат са причините за предишните му три пробации. На 18 юни 2018 г. той е арестуван, защото поискал от мъж 150 лв., за да осуети наказателното преследване срещу него за незаконен добив на инертни материали.

През същата година кметът признал и за друго престъпление и отново се разбрал за пробация. Този път присвоил 462,50 лв. и съставил протокол, че през януари 2017-а е извършено почистване на сняг и поддържане на дъждоприемните шахти, което всъщност не било направено. Тези две решения са на районния съд в Карлово.

Третата пробация отново е след споразумение с прокуратурата. Танковски ползвал услугите на адвокат, на когото трябвало да плати 425 лв., но не го направил, въпреки че имал средства. Това решение на Районния съд в Пловдив е от октомври 2021 г. По закон, ако в продължение на 6 месеца от налагане на пробацията осъденият не извърши друго дисциплинарно нарушение, той се смята за ненаказан.

Други от Регион

Николай Славеев разплака учители и родители с "Петко льо, капитанине" в село Труд (Видео, снимки)

Училището стартира годината след мащабен ремонт Народният изпълнител Николай Славеев накара учители и родители да настръхнат с песента "Петко льо, капитанине" в пловдивското село Труд

Четирима пребиха 21-годишен, засякъл ги с автомобил в Смолян

Четирима души се нахвърлили и пребили 21-годишен мъж, защото ги засякъл с автомобила си на централния булевард „България" в Смолян. Инцидентът е станал пред денонощен магазин

74-годишен дрогиран водач блъсна жена на пешеходна пътека в Сопот

Дачия удари момче на 12 на колело в Ръжево Конаре Пешеходка е в болница след катастрофа вчера в Сопот. Около 16,10 ч. в Районното в Карлово постъпила информация, че на ул

Версия за разбития самолет - грешка в командването, но ще се доказва трудно

Прокурор Христо Анчев не очаква съдействие от шефовете на загиналите пилоти По трудния начин ще бъде доказвана третата версия - грешка в командването, която се появи за катастрофата

Издирват жена, последно е забелязана да се движи пеша по пътя Пазарджик - Пловдив

Издирват жена, изчезнала в неделя по обяд. Апелът е отправен в социалните мрежи от дъщеря й Никол Делиева.  Жената се казва Яна, облечена е в розов екип

>