Всеки трети лекар се е сблъсквал с агресия, за половината пациенти сам си е виновен

25.06.2024 11:23 Константина Костова
СНИМКА: pixabay

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За още 20 на сто това се случва понякога. За близо половината от пациентите обаче в някои случаи лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на събитие на Българския лекарски съюз за насилието над лекари.

Над четири пети от лекарите споделят, че се чувстват уважавани от пациентите на работното си място. Приблизително 1 от 10 признава, че не се чувства така. Делът е по-висок сред практикуващите под 30 г., което вероятно е отражение на по-големия скептицизъм към уменията на младите хора, стана ясно от проучването на „Тренд".

6 от 10 лекари признават, че са ставали свидетели на вербална агресия към свои колеги на работното си място. 20% са ставали свидетели на физическа агресия към свои колеги, като по-често от средното специалистите в болничната помощ попадат на физическа агресия. 49% са ставали жертва на вербална агресия.

16 на сто са обмисляли да напуснат работа заради вербална или физическа агресия от пациент, показват данните на проучването.

32% са се страхували за здравето и безопасността си на работното си място.
А 57 на сто са се чувствали емоционално изтощени и са стресирани заради агресивно поведение от пациенти на работното място.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България  Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд". 

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

"Позицията на българина е да не вижда своята роля в големия проблем. Всеки един пациент, който попадне в подобна ситуация, вижда в лекаря или медицинската сестра неслучилата се здравна реформа", обясни Венелина Гочева. Според нея лекарският съюз може да направи много, като отиде в училищата и разкаже колко време трябва за изграждането на един лекар. "Аз съм възпитана да уважавам лекарите, „24 часа" непрекъснато увеличава страниците, в които се разказва за лекари", каза тя. 

Според Гочева липсва усмивката в болницата. Не знам за какво са пиарите в тази болница. Бих сложила информация на стените на болниците „Д-р Иванов е прегледал 1 млн. пациенти за 30 години". Пациентът докато чака да бъде приет, да се запознае с работата на лекаря, обясни издателят на "24 часа".

Други от Докторе кажи

Проф. Тодор Кантарджиев: Холерата не е никаква опасност за здравеопазването ни

Вносни случаи ще има и има, каза вирусологът В България беше регистриран първи случай на холера - заболяване, което не се беше появявало повече от век в нашата страна

Учени: За сухи очи смехът е също толкова ефективен, колкото и капките

Отдавна е известно, че смехът е най-доброто лекарство -  сега обаче се оказва, че това важи дори за очите. Проучване установи, че смехът може да бъде също толкова ефективен, колкото и капките

5-те ценни минути, в които може да спасите човек - как?

60 000 българи всяка година срещу 90 лв. преминават през 5-те вида курсове на БЧК Освен кандидат-шофьори и полицаи обаче по света е задължително и учители и детегледачки да знаят какво да правят при

103 г. след последния внос на холера у нас: мъж си дойде болен от Индия (Обзор)

103 години след последния случай на холера в България здравното министерство съобщи вчера за нов случай. Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по

Кои изследвания плаща здравната каса за децата и учениците (Видео, снимки)

С наближаването на новата учебна година голяма част от родителите е необходимо да получат документи, свързани със здравословното състояние на децата им – здравнопрофилактична карта, контактна бележка

>