Финансова пирамида в ТикТок и Телеграм – дават до 1000 лв., за да зарибят жертвите си, завличат ги с 5000

25.06.2024 10:23
Измамниците набират жертвите си с обяви в интернет и съобщения в чат приложения. Снимка: Пиксабей
Това е едно от видеата, които измамниците искат да бъде харесано.

Киберизмамниците вече започнаха да дават пари на хората, за да ги зарибят. Подлъгалите се изкарват до 1000 лева, преди да почнат да губят средствата си.

Новата схема действа от няколко месеца. Започва със съобщение в уатсап или в телеграм. То е с 

предложение за допълнителен доход, който е между 100 и 300 лева на ден.

Ако човек приеме, му казват да се свърже с агент, който ще му даде подробности. Това вече задължително става в телеграм. Особеността на този чат е, че може да се изтрият накуп изпратени и получени съобщения.

За да се идентифицирате пред агента, получавате код. След като го изпратите, той ви приветства. Иска ваша банкова сметка, за предпочитане в револют, и получавате 10 лева бонус. При експеримента на “24 часа” парите бяха преведени след едва 2 минути. Иска се скрийншот, че са получени.

Тогава агентката, чието име в телеграм е Даниела, изпрати линк към временен канал, в който ще се дават задачи, а за изпълнението им се получават пари. В него се включвали само начинаещи. Самите задачи са елементарни. Човек трябва да хареса 10 клипа в тикток и да изпрати скрийншотове за доказателство. Заплащането е 30 лева.

Методът за уреждане на заплатите е, че всеки път, когато се изпълнят 10 задачи, ще се изплащат заплати, обяснява Даниела. След като получава скрийншотовете с харесаните видеа, казва, че до минути ще преведе 30 лева.

Парите действително идват бързо. Изпращач обаче е потребителка с имена Hristina Z.

Даниела бързо се включва с нови инструкции - незабавно да се напусне групата за начинаещи. Казва, че трябва да ѝ се пише на другия ден, но не по-късно от 11,30 ч. Тогава щяла да прати покана за другата група, в която всички изпълняват задачите си, след като са преминали първоначалното ниво.

На следващия ден действително Даниела изпраща линк към нова група. Тя е озаглавена ВИП. Предупреждава, че човек може да пише в нея едва след третия ден. Ограничението било въведено заради многото въпроси на новаци. Питанията си новите потребители трябвало да отправят в чатовете с техните агенти.

Наглед групата изглежда като тази за новаците. Задачите се пращат през 30 минути, а не през 10, както в първата. Във ВИП групата администраторът праща първите 2 задачи точно в 12 часа на обяд. Те са клипове в тикток, които хората трябва да харесат. Скрийншотовете се пращат на агента. До 9-ата задача всички бяха само за харесване. Десетата, без която човек не може да получи заплащането си, обаче се оказа по-различна. Тя 

изисква инвестиция от 60 лева.

Парите трябва да бъдат изпратени по сметка в банка и са за Майкъл Илиев. В основанието за плащане трябва да пише, че са за храна или подаръци. Въпреки това репортер на “24 часа” посочи, че са за инвестиция. Веднага му бе направена забележка.

След изпращането на сумата Даниела потърси потвържение във финансовия отдел. Когато го получи, изпрати линк към сайт, в който трябва да се направи регистрация.

Когато тя е готова, отново се праща скрийншот. Веднъж получила го, Даниела дава код, който да се изпрати на нов акаунт в телеграм. Той щял да обясни условията на задачата. Гарантирано било, че човек ще спечели 18 лева над инвестираните 60. Отделно щял да си вземе и парите от другите задачи, с което възнаграждението достига 118 лева, тъй като има и бонус от 10 лв.

При свързването с новия агент, който отговаря само за специалните задачи, следват указанията. Човек трябва да натисне върху доларче и да инвестира в него своите 60 лева. След 30 секунди задачата е изпълнена. Тогава агентът проверява дали има друга поръчка. Ако няма, задачата е приключена. Такъв бе и случаят с репортера на “24 часа”. Агентът за специални задачи даде нов код, който да се изпрати на първия агент.

Още с получаването му Даниела дори попита дали за превода от 60 лева е плащана комисиона. Предложи да я възстанови. След като разбра, че такава не е имало, жената написа, че 

ще се свърже с финансовия отдел, за да изплати печалбата.

5 минути по-късно парите действително пристигнаха, този път наредени от друг човек - Теодор Ангелов.

Всяка следваща специална задача изисква по-голяма инвестиция. Разследващи разказват, че киберизмамниците плащат до около 1000 лева. След това искат инвестиция от 2000. Когато човек я направи, се оказва, че няма поръчки точно в този момент. Затова губи парите си. Предлагат му да вкара още 3000 лв., за да си върне парите. Тогава и получава нова поръчка. Уж изкарва 4500 лв. Заради “проблеми в системата” обаче не можело средствата да се изтеглят. Трябвало да станат поне 7 хиляди лева, за да се осъществи трансферът. Ако човек се излъже, следва новото оправдание, че този път не са получени поръчки.

У нас подобни измами се наблюдават от около 3 месеца

 Има и вариант, в който трябва да се харесват видеа в ютуб. Досега има десетки жертви на схемата. За разлика от инвестиционните измами, където сумите са огромни (виж карето), в схемата с харесването на видеа най-често хората се разделят с около 5000 лева. Рекордът е от близо 10 000 лева. Обикновено след второто изгаряне хората подават жалби при разследващите. Някои искат от банките си преводите да бъдат отменени. Смята се, че зад измамата стоят нигерийски банди, защото схемата я има и в чужбина.

С фирми фантоми, регистрирани в София, мамят чужденци с милиони

Чужденци се оплакват, че са измамени с милиони за инвестиции от компании, които се водят регистрирани в София. Всички те видели обяви в интернет. Те ги приканвали да вложат средствата в криптовалути и други активи. Възвръщаемостта била огромна - над 100%. За целта хората трябвало да се регистрират в сайт.

В него виждат различни опции за инвестиции. Сами превеждат средствата и решават в какво да вложат парите си. Самата инвестиция се правела уж от посредник. Той знаел кога печалбата е най-добра. Съобщава на жертвите, че са удвоили парите си. Тогава ги подканва да продължат да инвестират. По-добре било не само да ползват спечеленото до момента, но и да вложат още средства.

Проблемът идва, когато човек опита да изтегли парите си. Тогава се оказва, че е загубил всичко при последната си инвестиция. Тъй като компаниите се водят регистрирани у нас, жалбите на чужденците стигат и до българските разследващи. Рекордната сума, загубена по този начин, е над 2,5 млн. евро.

Подобна измама действа и за българи. За целта се ползват фалшиви реклами с известни личности или с политици. На седмица поне по двама души се оплакват, че са станали жертва на подобна измама. Най-голямата изгубена сума е 500 000 лв.

Измамата е класическа – с пари от първите участници плащат на следващите

Новата тактика на киберизмамниците в началото да плащат на жертвите си е базирана на класическата Понци схема. При нея се обещава висока доходност след инвестиция.

Всъщност такава няма. Мошениците изплащат “печалбите” с постъпленията от новите. Схемата работи, докато има кой да инвестира. С течение на времето, когато набирането на желаещи да се включат се забавя или спира, пирамидата рухва. Схемата е наречена на името на Чарлз Понци - американец от италиански произход. През 20-те години на миналия век той изкарва милиони, преди да го хванат.

В България пирамидите започват да набират популярност с идването на демокрацията. Един от първите примери е “Ийст уест” на Иво Недялков. Холдингът съществува само година. Между 1993-1994 г. над 5000 българи купиха акции, но мечтата им за бързо забогатяване фалира заедно с компанията.

През 1994 г. Недялков изчезва с над 130 млрд. стари лева и заминава за Цюрих, където следите му се губят. Две години по-късно е арестуван във Франция, лежа година и половина в ареста. След това е върнат в България, за да бъде съден. Делото се проточи 16 години, като ту бе оправдаван, ту бе осъждан. Междувременно той успя да осъди България в Съда за правата на човека в Страсбург за сумата от 3000 евро. Последно ВКС му наложи 5 години ефективна присъда. Но тъй като голямата част той вече е излежал, му останаха две години и половина.

Друг пример е с Майкъл Капустин. Той е от най-скандалните бизнесмени в годините на прехода, създател на финансовата пирамида “Лайф чойс”, в която потънаха над 18 милиона долара.

Той примамваше хората с високи дивиденти. От април 1994 г. Капустин пусна в продажба т. нар. откупваеми доверителни разписки с обещания за 8% месечен и 151% годишен дивидент на левовите влогове. От октомври 1994-а до юли 1995 г. Капустин вече предлагаше и американски доверителни разписки, които носят 217% годишна лихва. Близо 10 000 българи се хванаха на въдицата и загубиха спестяванията си.

Година по-късно пирамидата изгърмя, Капустин изчезна от страната, но след международно издирване беше заловен от Интерпол през 1996 г. и върнат в България. Властите в Отава няколко пъти правиха опити той да бъде екстрадиран в Канада, но България отказа. Твърдеше се, че Капустин писал дори до тогавашния канадски министър-председател Стивън Харпър.

През 2001 г. Капустин беше признат от Софийския градски съд за виновен и осъден на 23 години затвор. След това обаче апелативният съд промени присъдата му на 17 г. Капустин си върна свободата предсрочно - още през 2008-а, защото бил изтърпял две трети от присъдата си и имал добро поведение.

Най-известната пирамида с българско участие обаче е OneCoin на Ружа Игнатова. Тя завлече чужденци с над 4 млрд. долара, като им обещаваше, че инвестират в иновативна криптовалута. Тя така и не бе пусната на пазара, а хората купуваха обучителни пакети как да търгуват с нея. Схемата действа от 2014 до 2018 година. Самата Игнатова изчезва през 2017 година и оттогава е в неизвестност. Тя е сред 10-те най-търсени престъпници от ФБР. Междувременно брат ѝ Константин се призна за виновен и дори излежа 3-годишната присъда. Той се върна в България и от месеци живее в София.

Други от От страната и света

Търси се по-оригинален проект за войнишкия паметник край НДК, а може би и друго място (Обзор)

Кметът Терзиев спря конкурса, темата обаче му е на сърце - прадядо му участвал в 3 войни, бил ранен и пленен Около 50 дни оцеля идейният проект за възстановяването на Мемориала на загиналите войници

зверска катастрофа затвори Е-79 край Симитли

Тежка катастрофа затвори главен път Е-79 край Симитли около 22 ч. Ударили са се товарен автомобил и микробус. По първоначални данни няма загинали.  Има обаче пострадали

Президентът ще си гледа процедурата, докато се изясни кой за втория и кой за третия мандат

Без да знае, че май ще вземе отново папката, Денков с формула: първо се говори по политики, после за министри Да следва стриктно конституционната процедура по даването на мандатите за съставяне на

Франтишек пак иска арест за Тупарев след провала на обвиненията и изявлението на съдружника му, че преговарят

Прокурорът протестирал определението на Софийския градски съд, който освободи тв продуцента без мярка за неотклонение Апелативният съд в София ще заседава в четвъртък по мярката за неотклонение на

Нова експресна автобусна линия №61 тръгва до Златните мостове

От 15 юли в София тръгва нова експресна автобусна линия с номер 61, която е с маршрут от НДК до местността Златните мостове. Автобусът ще се движи всеки ден

>