Даскалоливницата в Елена след векове отново разпали огънчетата на знанието

24.06.2024 22:42 Дима Максимова
Годишният изпит бе финален за старозагорските ученици, които завършват начален курс на своето образование. СНИМКи: Община Елена
Събитието бе уважено от кмета на община Елена, представители на Кършовския род и Музея на Възраждането, учители, родители, граждани, гости, деца.
Класната ръководителка изпрати с радост и удовлетворение своя випуск,

На 22 юни в класното училище в Елена се проведе едно изключително интересно събитие – постановката на спектакъла „Заветът на „Даскалоливницата" – огънчета на знанието", подготвен от началната учителка Виолета Митева от Шесто основно училище „Свети Никола" – Стара Загора.

Годишният изпит бе финален за децата, които завършват начален курс на своето образование. Водещата фигура в спектакъла бе на Стоян Ангелов, бивш актьор от Държавен куклен театър – Стара Загора, в момента преподавател в училището за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова".

Той изигра ролята на дядото, който е родом от Елена и е бил ученик в „Даскалоливницата". Под формата на диалог той препитваше своята внучка, която искаше да напише писмо на свои приятели от Великобритания, разказват от общината в балканския град..

Дядото и внучката се отправиха на пътешествие из пределите на България, където има „огънчета на знанието", любов към родината, езика, към историята към всичко българско и родно.

Артистичните четвъртокласници пяха песни за Родината, разказаха легендата за възникването на възрожденска Елена и дори претвориха образите на трима големи български писатели – Иван Вазов, Любен Каравелов и Петко Славейков, като рецитираха техни стихове.

Г-жа Митева е избрала Елена за открития урок, защото обича града и смята „старото еленско школо за люлка на знанието и просвещението и храм на духовността и българщината." Според нея са нужни много обич, топлота и сърцатост, енергия и воля, за да бъде събудена искрицата за просвета и образование у всяко дете.

Класната ръководителка изпрати с радост и удовлетворение своя випуск, като им пожела да бъдат здрави и щастливи, да се радват на всичко, което имат, да търсят красотата във всичко и да разпръскват обичта си навсякъде.

Събитието  отбелязват две значими годишнини – 185 години от рождението и 110 години от смъртта на видния революционер и строител на съвременна България, общественик и учител, близък съратник на Левски – Иван Попхристов Кършовски.

Подобни годишни изпити старозагорската учителка е провеждала в „Етъра" в Габрово, в Калофер, в Славейковото училище в Трявна. За добрата организация спомага и Боряна Млъзева, която е от Кършовския род.

Директорката на училището г-жа Гайдарова, класната и децата получиха благодарствени адреси от  Кристалина Георгиева, Председател на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на болярина Кършо и правнучка на Иван Кършовски.

Те гласят: „Вашето училище е пример за образователна институция, която е продължител на заветите на нашите видни възрожденци – да тачат и милеят за родното, да почитат героите и родовата памет. Пожелаваме все така стремително да изпълнявате Вашата благородна мисия на учител – да възпитавате децата в това да обичат науката и просветата и най-вече да бъдат добри хора. Желаем Ви здраве, сили, вдъхновение и много творчески успехи!"

Събитието бе уважено от кмета на община Елена, представители на Кършовския род и Музея на Възраждането, учители, родители, граждани, гости, деца.

В „Даскалоливницата" бе изнесен прекрасен урок по родолюбие, който съчета реалността в съвременното училище с традициите от Възраждането, показани през погледа на артистичните четвъртокласниците.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>