4 пъти Брендо искал да влезе в затвора, но съдът отказал – накрая се появи сам с усмивка и сак (Обзор)

24.06.2024 23:15 Кирил Борисов
Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се появи пред затвора понапълнял и с лека усмивка. СНИМКА: “ФЛАГМАН”
Брендо беше задържан в Украйна през септември 2021 г.

Кокаиновия крал може да се крие от враговете си, предположи директорът на националната полиция

Правосъдният министър очаква пак да иска да обединят трите му присъди от България, Италия и Румъния

Точно 4 пъти Евелин Банев - Брендо, е пускал молби до Софийския градски съд да влезе в затвора през последните 2 години, но магистратите са отказвали да гледат молбата му по разни причини, показа проверка на “24 часа”.

Във всички свои молби обявеният за “кокаиновкрал”, настоявал да се признаят присъдите му от Италия и Румъния, за да ги излежи у нас заедно с българската. А след неуспеха това да се случи официално, Брендо се появи на собствен ход пред Софийския затвор. Понапълнял, но усмихнат, с огромен сак на рамо, търпеливо изчака на входа, за да го приемат. Пред репортер на “Флагман”, изданието поканено да отрази този паметен миг, споделя уверено, че знае какво прави, но без повече коментари. Така за пореден път Брендо изненада всички служби, които

го издирват с червена бюлетина в Интерпол от 2018 г.

Тогава влезе в сила 6-годишната му присъда у нас за пране на пари от наркотрафик. Преди това го осъдиха в Румъния на 10 г., а след това и в Италия по делото “Кокаинови крале”.

Но Брендо още чакаше края на делото си в България и бе с мярка за неотклонение “подписка”. Подобна съдба имат и прочутите Братя Галеви, които така и не бяха вкарани зад решетките а единият - Ангел Христов, почина в дома си в Дупница преди година, въпреки че и той беше издирван с червена бюлетина от Интерпол. Проверката на МВР как се е появил брат Галев у нас, не доведе до резултат.

Сега вътрешното министерство пак ще проверява как Евелин Банев е влязъл в България, обяви директорът на националната полиция Атанас Илков 3 часа след изненадващото появяване на Брендо. Не изключи хипотезата, че иска да е в затвора, защото там ще е на сигурно място и няма да го намерят враговете му. Всъщност МВР също не намери Брендо повече от 6 г., както и службите в Румъния и Италия, които също го издирваха.

“Беше обявен за международно издирване. Не се предполагаше, че е в България, не сме очаквали да се яви пред затвора. Тук ще търпи 6-годишната си присъда от България”, обясни правосъдният министър Мария Павлова, която също посочи, че съдът е отказвал да гледа молбата му за обединяване на присъдите от България, Италия и Румъния в една, и тя да бъде изтърпяна у нас. Причината е, че не е бил в България.

Павлова предполага, че Брендо отново ще подаде такава молба, след като вече лично може да се яви пред магистратите. Ако съдът уважи молбата му, той ще лежи и италианската, и румънската присъда у нас. Ако откаже, след изтърпяването на 6-годишното наказание по българската присъда, ще бъде изпратен в Италия или Румъния.

Според юристи, с които “24 часа” разговаря, при обединяването на присъдите от трите държави

може да се иска намаляване на присъдата от Италия,

която е най-тежката в досието на Брендо - 20 години. Той със сигурност ще посрещне 60-годишния си юбилей през октомври в затвора, както вероятно и 70-годишния.

Мотивите на Банев да влезе в затвора остават загадка. Живот на чисто след изтърпяване на присъдата, която да се стопи наполовина с труд и добро поведение, повече сигурност зад решетките заради проблеми с врагове или желание да е по-близо до семейството си, са част от хипотезите.

Брендо е най-сериозната фигура от подземния свят в България, който ще обитава Софийския затвор. Присъдата му в Италия е за организиране на канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа, по който са

минали стотици тонове от най-скъпата дрога

По делото бяха осъдени още няколко българи, които отдавна бяха изпратени да лежат у нас и вече са на свобода. Докато за Брендо престоят в затвора започва сега. 

3 години след изчезването му през 2018 г. Брендо беше арестуван в Украйна. Клип, разпространен от полицията в Киев показа задържането на паркинг, а в къщата му бе намерена наркооранжерия с марихуана. Освен това го обвиниха и за фалшив украински паспорт, но съдът отказа да го екстрадира в България, защото още през 2015 г., Евелин Банев станал украински гражданин. Според законите там техните граждани не се предават на други държави за изтърпяване на наказание за престъпление, извършено зад граница. Какво се случи с разследванията срещу Брендо в Украйна, е загадка. Не се знае и къде е живал той след избухването на войната. Една от спекулациите е, че той бил в България през цялото време.

През 2022 г. Брендо подаде молба до Софийския градски съд, с която

иска България да признае присъдите от чужбина,

да ги обедини и излежи у нас. Пише, че е български гражданин, представя се с личните си данни и заявява, че желае да влезе в затвора у нас. Прави го не лично, а чрез адвокат. Дори е представена присъдата му от Италия, която обаче не е получена по официален ред. Съдът му отказв с мотив, че за последно е задържан в страна извън Европейския съюз, не е открит на домашния си адрес в София, не може лично да участва в производството.

В поредното разглеждане на молбата му Софийският градски съд се усъмни и в пълномощното, с което адвокат Силвия Найденова бе подала молбата му. То е подписано от Брендо пред кметския наместник на село Тлачене до Враца Тошко Сашов. Кметските наместници в малките селища действат като нотариуси в определени казуси. Пред “24 часа” тогава Сашов разказа как Брендо се появил в селото по анцуг и с куче. Бил с приятели и ходил да търси трюфели в гората. Кметът погледнал Брендо, направил справка за валидността на документа му и подписал пълномощното. Не знаел, че се издирва от Интерпол. Още тогава МВР е проверявало случая. При Тошко Сашов се изсипали ченгета от Враца и София, за да търсят информация. Факт е, че кметът също не е обвинен и съден за съставяне на фалшив документ, защото няма право да го подписва в отсъствието на упълномощителя.

Освен делото за обединяване на присъди Брендо е страна и по още едно, което е висящо. То е гражданско и е по иск на КПКОНПИ за отнемане на имущество за 22 млн. лв. от Банев, доведения му брат Симо Карайчев, балдъзата и съпругата му. Дамите обаче бяха оправдани от съда за пране на пари от наркотрафик. Публична тайна е, че Брендо е инвестирал стотици милиони у нас в недвижими имоти и хотели в София и по морето, но те не се водят на негово име. Свързани с новия затворник бизнесмени купиха и хотел “Рила” от Васил Божков.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>