800 вида пясък от цял свят в Природонаучния музей в Бургас

24.06.2024 19:27 Тони Щилиянова
Доц. Светла Далакчиева показва най-интересните експонати в пясъчната експозиция, изложена в Природонаучния музей в Бургас.
Зеленият пясък от Хаваите
Черен пясък от бургаски плаж
Рубинен пясък от Ню Йорк
Така изглежда пясъкът от Филипините.

Изумруден от Хаваите, рубинен от Ню Йорк, бял от Аруба - колекцията на уредничката Светла Далакчиева е единствена у нас - всичко тръгва на шега за забава децата от екоклуб "Вая"

Зелен като изумруд пясък от Хаваите, коралов от Филипините, рубинен от Ню Йорк, бял от Аруба. И още стотици шепи пясък от екзотични плажове по цял свят, от морета, реки и океани, от пустини са събрани във витрините на Природонаучния музей в Бургас.

Колекцията предлага пътешествие из знайни и незнайни кътчета

на планетата. Затова, ако нямате възможност да отидете до Хаваите или до Галапагос, елате в Бургас и разгледайте невероятната музейна сбирка с над 700 експоната.

Тя е дело на уредничката Светла Далакчиева, която вече 10 г. събира пясък от цял свят. "Експозицията е постоянна и може да се види по всяко време", казва доц. Далакчиева, която е и преподавател по екология в Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Признава, че е затрупана с пясък откъде ли не, тъй като всеки неин приятел, тръгне ли към екзотично място, се връща с пясък.  

"Днес колекцията разполага с над 800 вида пясък, но в изложбата са показани около 700. За най-новите придобивки трябва да се прави друга, обаче нямаме място в музея", казва Далакчиева. Тя е изключително доволна, че 

изложбата "Светът в зрънце пясък" се радва на огромен интерес

"Хората колекционират какво ли не, но музейните колекции изглеждат по-различно, представлявайки съвкупност от научно систематизирани предмети, обединени по един или няколко признака.

Пред вас е музейна колекция, която не смеем да наречем уникална, но е единствената в България", казва Светла на всеки, дошъл в музея с много въображение и любопитство.

Снимка в интернет през 2014-а и група деца от екоклуб "Вая" провокират младия учен за невероятното приключение. В почивката между заниманията с децата, сърфирайки в нета, еколожката попада на снимка от плаж на японския остров Ириомоте.  

На нея се вижда, че вместо да се пекат или плуват, туристите като че ли лазят по пясъка, за да го разглеждат.

"Това е така, защото песъчинките по повечето плажове на този и съседните острови са с форма на звезда. Местна легенда гласи, че звездовидният пясък е направен от скелетите на децата на Южния кръст и Полярната звезда, които са били убити от гигантска змия веднага след като са били родени в океана.

Но според науката тези красиви частици са екзоскелети на милиони фораминифери - морски протозои, от които са известни около 250 хил. вида, съвременни и фосилни, живели преди 550 млн. години", обяснява доц. Далакчиева.

Една бърза проверка показва, че в света има огромно разнообразие от пясъци с различна форма и големина на песъчинките, с различен цвят и произход.

Освен това колекционирането на пясък се оказва доста разпространено хоби на хора от почти всички континенти. Те си имат дори морален кодекс. Едно от правилата гласи, че

пясъкът не се продава, а се разменя между колекционерите

Освен това е прието да се колекционират и разменят по 30 мл пясък и нито прашинка повече.  

Развълнувана от идеята да колекционира пясък, уредничката предлага на децата от екоклуб "Вая" да се включат. И те с ентусиазъм започват да пишат писма на английски до различни колекционери.

"И така в природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, решихме да започнем събиране на своя пясъчна колекция, т.е. да се превърнем в аренофили или псамофили, както се наричат колекционерите на пясък", пояснява Светла Далакчиева.

Съвсем естествено първите пясъци, които събират, са от български плажове. А преглеждайки сайтовете на по-големите световни колекционери, установяват, че повечето от тях не притежават пясък от България.  

Това е шансът на бургазлии, които веднага започват размяна. По този начин се сдобиват и с най-екзотичния екземпляр - зелен пясък от Хаваите. Изпраща им го колекционер от Америка срещу пясък от България.

Заради честите пратки, които получава от цял свят, за хобито на Светла научават и в "Български пощи", и в митницата.

"Служителките се вълнуваха с мен какво получавам, даже в пощата са ме карали да разопаковам пратките, за да разгледат поредния пясък от далечна страна", казва Далакчиева.

Всъщност първият чужд пясък е донесен от приятели. Следват размени с колекционери от САЩ, Франция, Германия и Тайланд. Към май 2022-а в колекцията има 644 различни пясъка от всички континенти и от 78 държави.

Най-много са от България, следват САЩ, Франция, Гърция, Германия.

Макар и с по един пясък, в колекцията присъстват места като Великденските острови, езерото Титикака, остров Ко тао (Островът на костенурката),

Фолкландски острови, Ливан, Мавриций, Соломоновите и Каймановите острови. Всеки от

експонатите е с различен цвят, който варира според състава на скалите,

от които е образуван, като най-разпространен е жълтият. Такива са и повечето български плажове - оцветени в различни нюанси на жълтото поради съдържанието на кварц в тях.

Изключение са черните пясъци на северните плажове в Бургас и Поморие. Цветът им се дължи на минерала магнетит, който е черен и притежава магнитни свойства.  

Всеизвестно е, че ако прекарате магнит по повърхността на този пясък, магнетитът полепва и се отделя от кварцовите песъчинки. По света има многобройни черни плажове, необикновени и красиви.

Техният цвят в повечето случи се дължи на комбинацията от натрошени вулканични скали и ерозирала лава.

И с типичната колекционерска страст Светла разказва, че когато се спомене думата "плаж", в съзнанието на хората най-често изплува картина на тропически, ослепително бели ивици. Тропическите острови нямат богат източник на кварц и поради това пясъкът там е различен.

Най-често изглежда бял, тъй като е съставен от калциев карбонат, дължащ се на черупките и скелетите от организми като корали, миди и други, които живеят в рифовете.

"В нашата колекция белите пясъци са от Аруба, Флорида, Мексико, Бахамите. Един от най-красивите ни бели пясъци е от остров Глориосо. Това е необитаем остров в Индийския океан, който се намира северозападно от Мадагаскар."

Оказва се, че освен бели тропическите плажове може и да са розови. Там пясъкът се образува при изобилие на морски организми с външен скелет - фораминифери, миди, охлюви, корали. След като животните умрат, черупките им, които са с червено-розов цвят, остават, натрошават се и се смесват с останалия пясък.

Най-известните розови плажове са на Бахамите

В колекцията на бургаския музей има 7 различни типа пясък от Бахамите и 2 от Бермуда. Има и от Филипините, който прилича на кускус, тъй като всяка песъчинка в него е парченце корал, загладено от морето.

За жълтите и белите плажове знаем всички, но колко от вас са чували за Папаколеа - плажа, където пясъкът е с цвета на тревата, продължава да разказва доц. Далакчиева. Веднага пояснява, че този зелен пясък се намира на Хаваите и е един от общо четирите зелени пясъчни плажа в света.

Останалите са на Галапагоските острови и в Норвегия. Необичайният им цвят се дължи на минерала оливин, наричан още хавайски диамант.

Оливинът идва от стар вулкан, който се намира срещу плажа. Той е по-плътен в сравнение с другите пясъчни кристали, което му помогнало да се натрупва върху плажа, докато другият вулканичен пясък бил отмиван от морето, разказва уредничката на музея.

Доц. Далакчиева с ентусиазъм продължава да изследва и допълва пясъчната колекция, защото все още има интересни места по света, от които няма пясъчни образци.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>