Персонален НОИ от "24 часа": Мъжете трябва да са навършили 59 г. и 2 месеца, за да се пенсионират при втора категория труд

24.06.2024 07:00
В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК.

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

На 56 г. съм, имам 35 г. трудов стаж - втора категория труд без прекъсване. Имам ли право на ранно пенсиониране и какви са условията за това?
Мирослав Симеонов

Cъгласно разпоредбата на чл. 69б, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) лицата, които са работили 15 г. при условията на втора категория труд, придобиват право на пенсия при следните условия: навършена възраст до 31 декември 2015 г. 52 г. и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете и наличен сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете. От 31 декември 2015 г. посочената възраст се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 60-годишна възраст.

Предвид цитираната разпоредба, мъжете придобиват право на пенсия по чл. 69б, ал. 2 от КСО, когато са навършили изискващата се в разпоредбата възраст, имат 15 г. осигурителен стаж от втора категория труд и имат сбор от осигурителен стаж и възраст 100. За преценяване правото на пенсия осигурителният стаж от втора категория труд се превръща към трета категория, като 4 г. осигурителен стаж от втора категория труд се равняват на 5 години осигурителен стаж от трета категория труд.

През 2024 г. изискуемата възраст за мъжете за пенсия по чл. 69б, ал. 2 от КСО е 59 години и 2 месеца.
От началото на 2000 г. за лицата, работещи при условията на първа и/или втора категория труд, се внасят задължително осигурителни вноски и в професионален пенсионен фонд (ППФ) с цел пенсията за ранно пенсиониране на тези лица да се изплаща от натрупаните в индивидуалната им партида средства в частния ППФ.

Държавна пенсия за ранно пенсиониране по чл. 69б, ал. 2 от КСО се отпуска, ако лицето не е придобило право на пенсия в резултат от осигуряването си в професионален пенсионен фонд или ако е променило осигуряването си по чл. 4в от КСО, като е подало заявление за прехвърляне на средствата му от ППФ към фондовете на държавното обществено осигуряване.

Ако лицето не е придобило право на пенсия от ППФ и иска да му се отпусне пенсия по чл. 69б, ал. 2 от КСО, то е необходимо едновременно със заявлението за отпускане на пенсия от държавното обществено осигуряване да подаде чрез НОИ до пенсионноосигурителното дружество, управляващо професионалния пенсионен фонд, в който е осигурено, и заявление за прехвърляне на средствата по индивидуалната му партида от професионалния пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване.

Лице, което е придобило право на пенсия от ППФ, няма право на пенсия по чл. 69б, ал. 2 от КСО, освен ако промени осигуряването си по реда на чл. 4в от КСО от професионалния пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване.
Осигурените лица в професионален пенсионен фонд, които са работили при условията на втора категория труд, придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране от този фонд при не по-малко от 15 години осигурителен стаж, положен след 31 декември 1999 г. при условията на втора категория труд или при условията на първа и втора категория труд и възраст, която е с 5 години по-ниска от възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Тази пенсия се изплаща до навършване на възрастта по чл. 68, ал. 1 от КСО от лицето и не може да се получава заедно с лична пенсия за трудова дейност или със социална пенсия за инвалидност от държавното обществено осигуряване.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>