“Величие” се цепи още на старта: идеологът Михайлов се закани да изключва депутати, те се чудят как ще стане това (Обзор)

23.06.2024 22:00
Едва около 3000 души се събраха на събора в “Исторически парк” в събота. Едва около 3000 души се събраха на събора в “Исторически парк” в събота. СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ
Ивелин Михайлов изнесе реч на събора, която предизвика бурни аплодисменти и овации с мечове и щитове.
Съборът започна с конни надборвания с оръжие.

Вместо 100 хиляди едва 3000 се събраха на събора в “Исторически парк”, шефът му поиска среща с Борисов и Пеевски и бюджетът на държавата да стане 500 млрд. лв.

Изненадата “Величие” започна да се цепи още на старта на участието си в парламента. А депутатите на новата формация са на крачка от война с идеолога и създател на “Величие” Ивелин Михайлов, след като той изненадващо се закани в събота, че ще изключи част от депутатите от групата, защото са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС.

Има потенциално разцепление в партията, това е направо предателство. Вчерашното (в петък - бел. ред.) гласуване е предателство срещу народа. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика. Това разказа Ивелин Михайлов пред медии на събор в създадения от него “Исторически парк” край Ветрино.

Той не посочи нито кои са депутатите, гласували неправилно, нито с кое свое гласуване те са подкрепили ГЕРБ и ДПС. В данните от електронната система за гласуване на парламента се вижда, че

групата на “Величие” участва единно в гласуванията

от сряда до петък включително. Данните са публични, удобно оформени в таблица, достъпна за всеки на сайта на Народното събрание. Там Михайлов може най-точно да следи какво правят депутатите му.

Гневът му вероятно е предизвикан от петъчното гласуване за председател на комисията, която ще изготвя правилника на парламента. Избрана бе Анна Александрова от ГЕРБ със 129 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Величие” и трима от ПП-ДБ.

И тук обаче всички депутати на Михайлов са гласували заедно. А всички с повече опит в парламента знаят, че това не е политически въпрос - такава комисия работи за месец в началото на всеки парламент и в нея се решава как да се промени досега действащият правилник. Обикновено промените са козметични - добавя се някоя нова комисия, ако има такава, понякога се правят промени в реда за изказванията в залата, но нищо съществено.

Самите депутати на “Величие” разбрали за гнева на Михайлов от медиите и били изненадани.

Ако изключи 5-6 души от парламентарната група, както се закани, Михайлов де факто ще я разпусне, защото тя е от 13 души. Според правилника на парламента група се сформира при минимум 10. Тоест депутатите от разпадналото се “Величие” ще трябва да станат независими заедно с изключения от групата на БСП Калоян Методиев. Те нямат право да се присъединят към друга група, нито дори да изявяват подкрепа за някоя от другите формации.

Любопитно е и като какъв точно Михайлов би опитал да изгони хора от парламентарната група. Макар и идеолог на формацията, той не заема никакви постове в нея, а е обикновен партиен член. А формалният лидер

Николай Марков също е подкрепил Анна Александрова

Той всъщност към момента също не е лидер по документи. Най-високо в партията стои Албена Пекова, но на 17 април от “Величие” обявиха, че Марков ще я смени и вече са започнати съответните процедури. Към момента обаче той дори не фигурира в някои от ръководните органи на формацията - Централния съвет и Висшия ръководно-ревизорен съвет. Нито едно от имената там не е депутат, иначе в ЦС влиза братът на Ивелин Михайлов - Милен.

Точно 6 гласа не стигат на ГЕРБ и ДПС за правителство. И ако групата на “Величие” се разпадне и действително има поне шестима, готови на подкрепа за първите две сили в 50-ото НС, правителство с мандата на партията на Бойко Борисов може и да се сформира.

Кои са депутатите от “Величие”? Повечето са непознати, с изключение на лидера Николай Марков, музиканта Етиен Леви и партийния строител Виктория Василева, която преди е била в СДС и “Има такъв народ”.

Юлияна Матеева, която беше предложението на “Величие” за председател на парламента, е преподавател по право във Варненския свободен университет. Била е съветник на служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Някои са се пробвали в политиката и преди. Например влезлият от Бургас Радостин Колев, който се занимава със строителство, беше избран за общински съветник в Поморие на местните избори миналия октомври от коалиция Земеделски народен съюз, в която в града влизат и ПП-ДБ, и ИТН.

Наемният войник от Пловдив Дарин Георгиев пък е бил кандидат за депутат от Българско национално обединение на Георги Георгиев-Готи, което в минали избори беше дало регистрацията си на бизнесмена Васил Божков.

Останалите депутати на “Величие” са Павлин Петров от Велико Търново - директор в компания за промишлено строителство в Павликени, Росина Калинова от Кюстендил, Ирена Негинова от Ловеч с опит в производството на здравословни храни и напитки, архитектът Христо Борисов от Плевен, фармацевтът Георги Куков от София и мениджърът на полетите на авиокомпанията “Емирейтс” от Смолян Лариса Савова.

Всички те чуха за намеренията на Ивелин Михайлов да ги гони в събота, когато той ги обяви на събора за 5 г. от отварянето на “Исторически парк”. Към импровизирания му брифинг се присъединиха хора от публиката, които бурно го аплодираха. А той предложи държавният бюджет да стане 500 млрд. лв., за да може да работи икономиката.

Михайлов поиска да се срещне лично с Бойко Борисов

и Делян Пеевски на публични преговори, за да няма институции, които да “мачкат” обикновените хора.

Той имаше амбицията да събере 100 хил. души, но дойдоха едва около 3000, видяха репортери на “24 часа”. Все пак на събитието бе обявено, че са 10 000. Повечето бяха млади хора, някои дори с децата си. Хапнаха чеверме с гарнитура на завидни цени. Можеха да си купят автобиографията на Михайлов за 30 лв. и любимата му книга “Синовете на Великата мечка”.

Други от От страната и света

С 53 км/ч ученик не можа да спре на зебра в Пловдив и прегази бившата си зам.-директорка. Защо синът й одобрява присъдата

Майка му преподавала философия и го научила на разликата между отмъщение и справедливост На виновния шофьор бе присъдена 1 година ефективен затвор Загиналата спечелила през 2020-а наградата за учител

Запазени до 6 метра стени и епископски кръст откриха археолози при разкопки край Търговище

Уникални археологически открития в късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище направиха археолози. При разкопките са разкрити запазени до 6 метра височина оригинални крепостни стени и

Двама души са загинали при пожар в къща в ломското село Замфир

Двама души са загинали в неделя при пожар в къща в село Замфир, община Лом, област Монтана, съобщават от Областна дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за пожара е подаден около 7:45 часа

След забраната на вейповете за деца се появиха наръчници за “начинаещи” пушачи

Съветват да започнеш с цигара с по-малко дръпки, докато стигнеш до ел. наргиле Окончателно забраниха употребата и продажбата на вейпове сред непълнолетни

Близки на брутално пребитата жена в Перник: Причината е счупено огледало

Всичко ѝ беше потрошено, мозъкът ѝ не функционираше, каза сестрата на починалата жена в Перник Близки на починалата 56-годишна жена, която беше брутално пребита на 30 юли в Перник

>