На 27 г. Етиен Леви печели нещо като Евровизия, на 67, вече помъдрял, реши да преподава “красив тон” в политиката

23.06.2024 19:15
Етиен Леви в първия ден на 50-ото народно събрание Снимка: Николай Литов
Етиен Леви в гримьорната на “Като две капки вода”. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ПРЕДАВАНЕТО
Етиен Леви участва и в Маскирания певец през 2020 г.
Етиен Леви и Ива Григорова показват класа на "Дансинг стар 2"
Етиен Леви (изправеното момче на втория ред) със свои приятели като ученик. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Етиен Леви, Румяна Георгиева и Снежана Петкова пеят в група “Трик”.
Етиен Леви, Румяна Георгиева и Снежана Петкова пеят в група “Трик”.

За първи път влиза в политиката, а "Величие" го привлича с каузата за чистота на природата и човешките взаимоотношения

Това е дебют в политическия концерт и искрено се надявам да се увенчае с успех.

На почти 67-годишна възраст известният певец и музикален педагог Етиен Леви за първи път влезе в политическа партия. А от сряда е и депутат. По негови разкази през 1985 г. печели трето място на Евровизия заедно с група “Трик”. Като състезанието в разказите му се провежда в белгийския град Кнок.

Всъщност в белгийския град от 1959 до 1973 г. се провежда Европейската купа за певческо изпълнение, нещо като белгийски вариант на фестивала “Сан Ремо” например. През 80-те вече фестивалът, организиран от белгийската телевизия, се казва просто Knokkecup, както се вижда и от клипове в ютюб, които Етиен Леви представя като да са от Евровизия.

Певецът, който в последните години възстанови популярността си в ролята на вокален педагог на шоуто за имитации “Като две капки вода”, определено изненада с решението си да влезе в политиката.

Той се присъедини към новата партия “Величие”, която бе сензацията на изборите на 9 юни. Тя стана най-малката парламентарна група с 14 народни представители, но за нея гласуваха 100 хил. избиратели - повече мъже, живещи в областни градове, висшисти на около 30-50 г.

Всъщност партия “Величие” може да се похвали с по-добри резултати в чужбина, отколкото някои от дългогодишните парламентарни сили. Оказва се, че над 12 хил. българи, които живеят извън страната, са избрали именно нея. “Величие” е и трета сила в щата Калифорния, САЩ, като побеждава ГЕРБ в “Ориндж Каунти” (известен като “Кварталът на богатите” по едноименния сериал от 2003 г.).

Според Етиен Леви обаче успехът на партията не е изненада, дори напротив. Получили били 100 хил. гласа по много естествен начин, защото лидерите на партията - Николай Марков и Ивелин Михайлов, са направили поредица от срещи не само в България, а и в чужбина, където са говорили със симпатизантите си на разбираем човешки език.

Етиен Леви приема да стане част от партията преди два месеца, когато Николай Марков го кани. Двамата са колеги в в Нов български университет, където преподават - Леви музика, а уволненият служител на НСО Марков - национална и международна сигурност.

След като получава поканата да стане партиец,

Леви първоначално се притеснява от еврейския си произход

“Преди 2 месеца ме покани на среща, където разказа за каузата и ме поканиха да бъда в политическа партия “Величие”. Тогава аз казах: дали има полза от мен? Дали моят еврейски произход, макар че съм роден в България и съм българин, с много сериозно родолюбие в себе си, ще пречи”, разказа Леви в интервю по БНТ. Партията обаче била “за” мултиетническо общество, в което хората да живеят в разбирателство. И вокалният педагог се успокоил.

“Аз съм човек с почтена визия - не желая да робувам нито на Източната империя, нито на Западната, нито на Средноевропейската. Моята империя е България. Сега сме “васали” и “чакаме като болонки, които са направили някакъв номер, да си получат наградата”, обяснява мотивите си да се захване с политиката Леви. Привлекли го и идеите на “Величие”, в които певецът виждал съчетаване на чистотата на природата на България с“чистотата в човешките взаимоотношения”, което категорично го убеждава, че неговото място е там. Заради това и определя партията като еко. 

Решението му да влезе в партия за първи път изненада мнозина. Как можа бе, човеко, ще си разрушиш добрия имидж пред хората - му казвали познатите. Но той нямало да се промени, затова политиката нямало да го разруши. Въпреки че вече се сблъска с досието си на агент на Държавна сигурност, какъвто по думите му не е бил.

“Осъзнах, че помъдрявам, че съм достатъчно узрял на моите 67 години, за да мога да вляза в едно такова приключение. Избрах каузата на “Величие”, защото там се говори за чистота на природата, водите, въздуха и почвата на България”, така певецът и педагог обяснява решението си да влезе в политиката.

А първите дни на депутата Етиен Леви в 50-ия парламент, съвпадат с изпитите на студентите му за завършване на годината в Нов български университет. Той преподава там от 2000 година в департамент “Музика”.

Изключително добър преподавател, страхотен

човек, забавен, отзивчив и грижовен,

го описват негови студенти. А преди година на тържествена церемония Академичният съвет отличи доц. Етиен Леви със званието “почетен професор на НБУ”.

Ректорът на университета проф. Пламен Дойнов му връчи почетния плакет и грамота за приноса му към световната популярна музикална култура и изявите му като изпълнител, артист и вокален педагог, с които привлича студенти, превръщайки Нов български университет в лидер на модерните тенденции в поп и рок пеенето в България и в Югоизточна Европа. Тогава проф. Дойнов го поздрави за “безмилостния му професионализъм”. 

Сега Етиен Леви ще преподава “красив тон” на колегите си депутати. Той обещава да работи българската култура да излезе на световната сцена. “Като прицел сме там, общото между музикалната и политическата сцена е, че хората изискват, затова трябва да сме много елегантни, много отдадени. Почтеност, акуратност, чистота, прозрачност - това е моята визия”, обяви Етиен Леви.

Той неведнъж е казвал, че не харесва споровете в Народното събрание, които често са с недостоен език.

“Когато човек е народен представител, той е длъжен да държи високо ниво и към избирателите, и към своите колеги.

Махленски поведения не са

ми приятни”,

каза Леви в интервю преди време.

Въпреки че “Величие” е най-малката парламентарна сила само с 14 депутати. музикантът казва, че ще бъдат много категорични в позицията си, а често “малките камъчета обръщали колата”. А в първия си ден в парламента Етиен Леви каза пред медиите, че “шоубизнесът е също сцена, тук е политическата сцена”.

Сега тепърва ще учи колегите си депутати на красив тон, след като за 17 години научи стотици известни как да пеят. През 2007 г. той стана консултант на световния музикален певчески формат Music Idol 1, а следващите две години бе и вокалният педагог на формата. Той бе и вокалният педагог на световния музикален формат X factor. По-късно зрителите го видяха и как танцува - през 2009 г. участва в шоуто Dancing Stars 2. 

От създаването обаче до тази година Етиен Леви показа тънкостите в музиката на звездите у нас. 10 години той помагаше на Ненчо Балабанов, Калин Врачански, Албена Михова, Иво Аръков и още много други в шоуто за имитации по Нова тв “Като две капки вода”. 

Група “Трик” се разпада през 1988-а заради бебе

През 1985 г. Снежана Петкова, Румяна Любомирова и Етиен Леви се качват на сцената на музикалния конкурс Euro Top Star, част от белгийския фестивал “Купата на Кнок” (град в Белгия). Тримата с група “Трик” правят големия си дебют като изпълнители, като печелят трета награда. Снежана Петкова се присъединява към тях няколко месеца преди участието на престижния форум. “Постигнахме европейско ниво, преди да сме постигнали българско”, казва тя. На следващата година печелят “Мелодия на годината” с “Шесто чувство”.

В Белгия пели на английски,

немски, френски и български,

а цялата им програма била 25 минути. Тогава България е единствената представителка от соцстраните.

В средата на 1988 г. обаче нашумялата по онова време група “Трик” ненадейно се разпада. Няма дрязги за слизането от сцената. Причината за края на триото е щастливо събитие в живота на един от членовете - Снежана Петкова, на която ѝ предстои да стане майка. Пее до петия месец от бременността си, но тъй като сценичните им изяви са свързани и със сложна хореография, включваща много танци, няма как да продължи. Малко след това ражда и Румяна Георгиева, другият женски вокал в групата. А после Етиен Леви, третият от триото, и двете момичета поемат в различни посоки. 

И тримата са състуденти от

Консерваторията

и нямат никакъв проблем в стиковката на гласовете. Проблем е била организацията, защото според тях в България няма добри продуценти. В един випуск са с Петя Буюклиева, Ирина Флорин, Райко Кирилов, Жан Шейтанов, Асен Драгнев.

В този си състав издават две дългосвирещи плочи - “Трик 1” и “Шесто чувство”, пускат и малки плочи, издават също в Русия, правят песни и на английски. Често ги канели да бъдат манекени на заводите “Руен”, “Пирин”, представяли дрехите им, пеейки. От тях вземали сценични тоалети, но доста неща си шиели и при Рачето, която шиела костюмите на Георги Христов и “Трамвай №5”.

В началото сами си правели хореографията на танците, която се превърнала в техен отличителен знак. Но после поканили професионални хореографи, които им поставяли стъпките за всяка песен. Изисквала се и добра актьорска игра. “Симбиозата между пеене, танцуване и дишане е много трудна, всичко се постига с много репетиции. Човек трябва да знае как да диша правилно”, категорични са и тримата. Ники Сотиров пък им преподавал пантомима и направил хореографията за две от парчетата им. 

Други от Възход и падение

Васил Василев-Зуека от Испания: Актьорството не ми липсва

"Учудвам се, че на мен наистина актьорството не ми липсва – нито театър, нито кино, нито телевизия. Явно това себеизразяване с образи през платната запълва тази дупка, която би се отворила

Биляна Гавазова се омъжи на бляскава церемония (Видео)

Едно от знаковите лица на Би Ти Ви през годините Биляна Гавазова се омъжи. Бившата водеща на новините и рубриката "Чети етикета" се врече във вечна вярност на своя дългогодишен приятел Тодор Христов

Владимир Зарев с три красиви музи край бюрото си пише нов роман само от 160 стр.

Класикът на българската литература Владимир Зарев празнува днес 77-ия си рожден ден, но центърът на празника няма да е той, а прелестната му внучка Владимира, която навършва 3 и половина годинки

На 5 октомври рожден ден имат

Владимир Зарев, писател  Александра Жекова, сноубордистка Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС, зам.-председател на 50-ото НС О.з. ген. Славчо Босилков, бивш главен секретар на МВР Георги Велинов

Тимъти Шаламе влиза в образа на Боб Дилън

Излезе първият трейлър на филма „Напълно непознат". Легендарният разказ за един от най-ключовите моменти в историята на музиката, режисиран от номинирания за „Оскар" Джеймс Манголд

>