Производители от Пловдивско: Домати от Петрич ни подбиват пазара с цени от 1,50 лв. (Снимки)

23.06.2024 09:15 24 часа Пловдив онлайн
От рано в неделя на пазара на улица "Младежка" в Пловдив клиенти купуват розови домати от района на Петрич, чиято цена върви между 1,50 и 4 лева за по–едрите.
Производител гледаше да пласира краставиците си, за да си ходи, докато не е напекло.
Пресните картофи паднаха на 1,50 лева за килограм, но зеленият фасул държи цена от 3,50 лева.
Продавачка на пазара на улица "Младежка" разпъва чадър над стоката, за да я предпази от слънцето.

След като тази пролет производители от района Петрич наводниха с евтини марули пазарите в Пловдивско и бутнаха цената на 10 ст. на едро, сега са напът да сторят същото и с доматите. Фермери от близките населени места отсега се жалват, че македонците ще им подбият цената.

В момента по пазарите в Пловдив розови домати от Петричко тръгват от 1,50 и стигат до 4 лева. 

"Тези хора някой ги дотира и за тях няма значение цената", коментират зеленчукопроизводители от региона. 

Търговци обаче контрират, че доматите на македонците са хубави и качествени. "Всичко, каквото дойде от Петрич, е много добро. Хората работят и произвеждат. Зеленчукът им е в оранжерии, вземат вода от Струма, поливат и резултатът е налице", обясни продавачка с дълъг стаж на пазара на улица "Младежка". За нея не е важно откъде идва стоката, а да е качествена и на добра цена. Тогава и клиентите са доволни, и продавачите.

Големият проблем на търговците на открито са продължителните жеги, които повреждат продукцията. "Ако я държим под климатик, се изсушава. Навън пък се сварява", обясни продавачка, която от рано сутринта опъна чадър над касетките с плодове и зеленчуци, за да им прави сянка.

"Каквото продадем до обяд, това е. После става невъзможно", казва тя.

Производител гледаше рано сутринта в неделя да пласира краставиците си по 2,50 лева за килограм. Те са сорт "Гергана" и са много крехки и сладки, хвалеше ги той.

Зеленият фасул върви 3,50 лева, а пресните картофи са паднали на 1,50.

Борсите също отчитат поевтиняване на зеленчуците. Най-голямо намаление има в цената на картофите - с 11,9 на сто, те се търгуват по 1,11 лева за килограм. Зелето е надолу със 7,5 на сто до 0,74 лева за килограм, зрелият лук кромид - с 5,8 на сто до 1,31 лева за килограм, а зрелият чесън - с 4,4 на сто до 5,17 лева да килограм.

Морковите падат с 2,3 на сто, като цената им достига 1,26 лева за килограм, както и оранжерийните домати - с 0,8 на сто до 2,55 лева за килограм.

Други от От Пловдив

Асен Василев към пловдивчани: Толкова ли е богата общината, че да си позволи загубата на 100 милиона финансиране

Според него парите за стадионите са поискани, без градската управа да има готовност да ги усвои  Толкова ли е богата общината, че да може да си позволи да загуби 100 млн

Огромен клон падна до пазара на ул. "Младежка", по чудо не уби хора (Снимки, видео)

Явно трябва да загине човек, за да обърнат внимание, коментират търговци и живеещи в квартала Чу се силно пращене и в този момент огромен клон рухна пред жилищна кооперация на тротоара на ул

Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е истинската сила на ГЕРБ

Да бъдем близо до хората и да сме адекватни на техните изисквания и очаквания – това е истинската сила на политиката на партия ГЕРБ. Тя е в способността да бъдеш сред хората и да ги изслушваш

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

>