"Бабина душица" събра кулинарни майстори в Монтана
Фестивалът на народната кухня "Бабина душица" оживи Монтана днес като част от програмата за празника на града - Свети Дух. И тази година заедно с писателката Ели Лозанова – инициатор на събитието, в Градската градина ястия майсториха творци на словото. Високите температури не попречиха на готварницата на открито. Едновременно с това представители на 10 читалища показаха изложба на традиционни местни специалитети.
В 12-ото издание на „Бабина душица" участваха писателката Силвия Томова, поетесата Еми Цветкова, проф. Николай Палашев. И тази годинa се включи емблемата на северозападното готварско майсторство Дедо Скръц (Цветан Дочев), придружен от голяма група от Враца. Дойде и Георги Костодинов от Чипровци – професионален готвач и автор на книги на торлашки диалект. Той не само въртq черпака, но и донесе свои книги, сред които "Турлашка кухня" с оригинални рецепти на местни ястия, написани на диалект в рими.
Известният любимец на публиката Дедо Скръц този път наложи дърпана баница и обясни, че е толкова вкусна, харесва се на малки и големи.
Двамата адаши писатели Димитър Петров и Димитър Церовски приготвиха лютеници, гювеч и домашно пълнена кокошка.
Общият брой на готвачите надхвърля 30. Както е известно за участие в конкурса, те демонстрираха кулинарните си умения така в стила на добрата стара българска традиция, както са готвели някога нашите баби – в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински жив огън.
Приготвената на място и донесената от читалищата храна бе раздадена в памет на бабите ни, които са им предали своите умения.