МОСВ: Качеството на морската вода в района на Албена и Кранево е добро

22.06.2024 13:30 Дияна Райнова
Пробите на морската вода показват, че морето край Албена и Кранево е добро за къпане. Снимка: Авторът

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров в събота извърши проверка на качеството на морската вода заради с аварията на колектора на пречиствателната станция за отпадни води "Албена"
По показатели разтворен кислород, наситеност на кислород, соленост и температура изследванията показват, че спрямо нормите за добро качество на черноморските води, резултатите са малко под нормите.

"Това се дължи на високата температура на водата, което води до по-ниска наситеност на кислород", обясни директорът на Басейнова дирекция "Черноморски район" Явор Димитров. Той допълни, че проверка на водата е направена още на 4 юни при първия сигнал от "ВиК"- Добрич, за авария на колектора на пречиствателната станция „Албена". Тогава резултатите показали, че качеството на водата е добро. Допълнителни изследвания ще бъдат направени в лаборатория.

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров поясни в събота в Кранево, че става въпрос са пречистени води и по тази причина няма повод за тревога по отношение на чистотата на морската вода.

"Българското Черноморие е прекрасно, качеството на водата е много добро и е подходящо за туризъм", заяви министър Димитров. Той увери, че се работи усилено по отстраняването на аварията, която се е оказала по-сериозна, отколкото са очаквали. Налага се аварийно възстановяване на колектора на пречистените води.

Очаква се изпълнението на проект по оперативната програма "Околна среда", който да бъде подписан с "ВиК"- Добрич, до 17 юли. По проекта за ремонт и модернизиране на пречиствателната станция за отпадни води "Албена" са предвидени 13 милиона лева, а за дълбоководното заустване и новия колектор - още 8 милиона лева.

"Въпросът ще бъде решен при подписване на договора много скоро", категоричен е министър Димитров.

Авариралият участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени 5 броя тръби. На 4 юни РИОСВ – Варна, е уведомена от "ВиК" в Добрич, че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа. Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ "Албена" в Черно море. Той е изграден от етернитови тръби. Нарушаването на целостта на заустващия колектор е на около три метра навътре в морето на дълбочина около 0,6 метра, като колекторът е разположен под 10-сантиметров слой пясък.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>